Kayyım belediyesinde dosyalar kayıp, kamera kayıtları silinmiş

Kayyım belediyesinde dosyalar kayıp, kamera kayıtları silinmiş
Müfettişlerin yürütülen çalışmalara dair incelemek istedikleri birçok dosyanın kayıp olduğu ortaya çıktı.

Merkeze çekilen Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın aynı zamanda kayyım olarak görevlendirildiği Büyükşehir Belediyesi’nde müfettiş incelemesi başlatıldı. İncelemelerde çok sayıda belgenin kaybolduğu, kamera kayıtlarının ise silindiği tespit edildi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne 19 Ağustos 2019’da ikinci kez kayyım olarak atanan Mardin Valisi Mustafa Yaman, 10 Haziran günü yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile merkeze çekildi. Onun yerine ise Adana Valisi Mahmut Demirtaş görevlendirildi. Yaman gibi Mardin Büyükşehir Belediyesi kayyım olarak atanması beklenen Vali Demirtaş, kente geldiği günden beri belediye ile ilgili tek bir işlem yapmadı. 

Ahmet Kanbal'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, Yaman’ın kentten ayrılmasının hemen arkasından ise İçişleri Bakanlığı’nca görevlendirilen 5 müfettiş belediyede incelemelere başladı. Demirtaş’ın devam eden incelemelerin tamamlanmasının ardından kayyım olarak görevlendirilmesi beklenirken, belediyede yapılan incelemelerde müfettişleri şaşkına uğratan durumlarla karşılaşıldığı bilgisine ulaşıldı. 

BAĞIŞ ADI ALTINDA KOMİSYON

Müfettişlerin yürütülen çalışmalara dair incelemek istedikleri birçok dosyanın kayıp olduğu ortaya çıktı. Özellikle yüksek meblağlı ihale dosyaları ile yapılan ödemelere ilişkin birçok kayda ulaşılamadığı öğrenildi. 

Kayyım Yaman döneminde desteklenip, oyuncuları belediyeye işçi olarak alınan Mardin Büyükşehir Başakspor oyuncularının iş çıkışları verilirken, kulübe yapılan para transferleri de incelemeye alındı. Müfettişlerce yapılan incelemelerde dağıtılan ihaleler karşılığında iş insanlarından Başakspor’a "bağış" adı altında komisyon alındığı tespit edildiği bilgisine ulaşıldı. 

Kulüp üzerinden gerçekleştirilen para trafiğinin milyonlarca TL’yi bulduğun belirtilirken, oyuncularının maaşları bile belediyenin ödediği takımın belediyeye maliyetinin ise her ay yaklaşık bir milyon TL’yi bulduğu yönünde.

KAYITLAR SİLİNDİ 

Müfettiş incelemeleri, Yaman’ın yeğeni olarak bilinen Yunus Emre Akça’nın gayri resmi olarak yönetiminde yer aldığı belediye iştiraki olan Kent AŞ.’de de sürüyor. Kent AŞ.’de yapılan incelemelerde benzer şekilde çok sayıda belgenin kayıp olduğu tespit edilirken, müfettişlerin incelemek istedikleri kamera kayıtlarının da silindiği öğrenildi.

Silinen kamera kayıtları nedeniyle  müfettişlerin Bilgi İşlem Daire Başkanlığı personeli ile gerçekleştirdiği görüşmede sinirler gerildi. Resmi olarak Derya Dağ Açıl’ın başkanlık ettiği Bilgi İşlem Dairesi’ne, Yaman’ın Amasya’dan geçici görevle getirttiği ve ‘manevi kızı’ kabul ettiği Merve Erciyas’ın polis eşi Yasin Çatal başkanlık ediyordu.

MEVCUT BORCA 200 MİLYON DAHA EKLENDİ

Müfettişlerin incelemelerini sürdürdüğü belediyenin borcunun da arttığı tespit edildi. İçişleri Bakanlığı tarafından 2016 yılında belediyeye kayyım atanması ile birlikte 31 Mart 2019’a kadar Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MARSU) borcu ile beraber belediyenin toplam borcu 1 Milyar 26 Milyon TL olmuştu. Belediyenin kayyım yönetiminde olduğu 10 aylık dönemde 470 milyon TL’nin üzerinde olan bütçesini tükettiği ve en az 200 Milyon TL daha borç yaptığı yönünde bilgiler mevcut.

Öne Çıkanlar