Korona aşısının burun spreyi versiyonunun denemeleri başlıyor

Korona aşısının burun spreyi versiyonunun denemeleri başlıyor
Rusya’daki Gamaleya Enstitüsü, Sputnik V aşısının burun spreyi şeklindeki versiyonunun, gönüllüler üstündeki klinik denemelerinin gelecek hafta başlayacağını açıkladı.

Rusya’nın koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirdiği Sputnik V aşısının burun spreyi versiyonunun klinik denemelerinin gelecek hafta başlayacağı belirtildi.

Sputnik V aşısının geliştiricisi Gamaleya Enstitüsü’nün Direktörü Aleksandr Gintsburg, burun spreyi şeklinde geliştirdikleri Sputnik V aşısının gönüllüler üstündeki klinik denemelerinin gelecek haftanın hemen başında başlayacağını kaydetti. Gintsburg, denemelerin ilk iki fazının üç ay süreceğini de ekledi. Gamaleya Enstitüsü Direktörü, denemelerin birinci ve ikinci fazında aşının güvenli ve etkili olduğuna inanırlarsa, aşı için acil kullanım izni alabileceklerini ve aşının erkenden halkın kullanımına sunulabileceğini belirtti.

OMİCRON’A KARŞI DA ETKİLİ OLABİLİR

Sputnik'te yer alan habere göre Gintsburg, burun spreyi formundaki aşının Omicron varyantının yayılımının önüne geçilmesine yardımcı olacağını da söyledi.

Rusya Sağlık Bakanlığı, Sputnik V aşısının burun spreyi versiyonunun klinik denemelerinin başlatılmasına Ekim 2021’de onay vermişti. Rusya hükümeti aşının birinci ve ikinci faz denemeleri için bütçeden 187.8 milyon ruble (2.5 milyon dolar) ayırdı.

AŞI NASIL ETKİ EDİYOR?

Sputnik V aşısı, viral vektör ismi verilen yöntemle geliştirildi. Söz konusu yöntemde, koronavirüs parçacıklarını vücudun diğer bölgelerine taşıması için zayıflatılmış bir virüs kullanılıyor.

Vücut bu yöntemle koronavirüsün genetik kodunun bir bölümüne maruz bırakılıyor. Bu da bağışıklık sisteminin, gerçekten karşılaştığında, koronavirüs ile savaşabilmesini sağlıyor.

Etki oranı yüzde 97.6 olarak ölçülen Sputnik V aşısının koronavirüse karşı sağladığı kanıtlanmış yüksek koruma, İngiliz The Lancet dahil pek çok bilimsel yayında belgelenmiş durumda.

SPUTNİK V AŞISI

Rusya’nın Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen Sputnik V aşısı, dünyanın ilk tescillenen koronavirüs aşısı olma özelliğini taşıyor. Aşının, tescillenmesinin ardından 4 gün içerisinde üretimine başlanmıştı. Ekim 2021’de bir açıklama yapan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) Sputnik V aşısının kullanımına onay veren 71 ülke olduğunu açıklamıştı. Açıklamada, Sputnik V’nin tescil edildiği ülkelerin toplam nüfusunun 4 milyar kişiye tekabül ettiği, Bunun dünya nüfusunun yüzde 50’sini oluşturduğu ifade edilmişti. Rusya da, Sputnik V aşısının ülke genelinde uygulanmasına başlamış, klinik testlerinin 3 aşamasının tamamlanmasının ardından, aşı olanların yüzde 85’inde bir yan etkiye rastlanmadığını, geriye kalan kısımda da enjeksiyon bölgesinde kızarıklık ve hafif baş ağrısı görüldüğü bildirilmişti.

Sputnik V için bugün Brezilya, Belarus, Kazakistan, Hindistan, Nikaragua, Venezuela, Sırbistan, Tunus, Cezayir, Arjantin, Malezya, Şili, Macaristan, Mısır gibi birçok ülke Rusya ile ya ihracat ya da yerli üretim için anlaşma imzalamış durumda. Türkiye'nin de Rusya ile Sputnik V aşısı için bakanlıklar nezdinde, aşının yalnızca ithalatını değil, ortak üretimini de kapsayan bir anlaşma imzalandığı biliniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar