Kübra Par: Demirtaş’ın 3'üncü ittifak resti karşısında Akşener ve Kılıçdaroğlu ne yapar?

Kübra Par: Demirtaş’ın 3'üncü ittifak resti karşısında Akşener ve Kılıçdaroğlu ne yapar?
'Peki günün sonunda HDP’nin böyle bir 3'üncü ittifak kurma imkânı ya da olasılığı var mı?'

Habertürk yazarı Kübra Par, Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın 'HDP öncülüğünde üçüncü bir ittifak kurulabilir" sözlerini bugünkü köşesinde değerlendirdi. Demirtaş'ın bu çıkışının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in bu 'resti' kulak arkasına atacağını belirten Par, "Bu şartlar altında muhalefetin ilk turda ortak aday çıkarma ihtimali giderek güçleşiyor." dedi.

Par'ın Habertürk'te yayımlanan bugünkü yazısının iilgili kısmı şöyle:

HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, "Eğer muhalefetteki milliyetçi odaklar demokrasi ittifakına engel olmaya devam edecekse HDP öncülüğünde 3'üncü bir ittifak kurulabilir" demiş.

Ne demek istiyor Demirtaş? "Eğer ki İYİ Parti HDP ile açıkça ittifak kurmayı reddetmeye ve aleyhimizde açıklamalar yapmaya devam ederse biz de Millet İttifakı’nı dışarıdan desteklemeyiz, seçmenimizin oy vereceği bir 3'üncü ittifak kurarız, hatta CHP’yi de yanımıza alırız" demek istiyor.

Peki günün sonunda HDP’nin böyle bir 3'üncü ittifak kurma imkânı ya da olasılığı var mı? Bence kesinlikle yok.

Çünkü muhalefet blokunu bir arada tutan Kemal Kılıçdaroğlu İYİ Parti’yi asla yalnız bırakmaz.

HDP ise 3'üncü ittifak adı altında küçük sol partilerle tek başına ittifak kurmaya kalkışarak kenarda kalmayı göze alamaz.

Peki Demirtaş şimdi neden böyle bir çıkış yapıyor?

Tabii ki İYİ Parti kurmaylarını tehdit etmek ve Meral Akşener ve Kılıçdaroğlu’na rest çekmek için…

Peki Akşener ve Kılıçdaroğlu bu rest karşısında ne yapar?

Şimdilik duymazdan gelir ve kulak arkasına atarlar.

Nitekim dün ikisi de bu konu sorulduğunda geçiştirmiş. Kılıçdaroğlu "Herhangi bir değerlendirmem yok", Akşener ise "Şu anda seçime yönelik bir çalışma yok" demiş.

Demirtaş’ın bu çıkışı bana Akşener’in Habertürk TV yayınındaki sözlerini hatırlattı.

İlginç ama pek dillendirilmeyen bir gerçekten bahsetmişti Akşener.

"Kanaat önderi konumunda sürekli diskur çeken insanlar var Türkiye’de. Bir taraftan HDP’yi koruduğunu iddia eden ve bize parmak sallayan bir kesim var. Kürtleri hem koruyup hem de tanzim etmeye çalışıyorlar ama bunlar Türk. Aralarında sol liberaller de muhafazakâr liberaller de var. Buna karşılık bir de Kürtlere çirkin bir biçimde parmak sallayan bir kesim var. Onlar da Türk. Bu arada dönüp Kürtlere 'Sen ne düşünüyorsun?' diyen yok" demişti.

Burada "İYİ Parti’ye diskur çeken kanaat önderi liberaller" vurgusu önemliydi. Çünkü bugün Demirtaş’ın 3'üncü ittifak restinin arkasında da İYİ Parti’ye sol kesimden yapılan ‘HDP ile iyi geçinme’ baskısının izdüşümü var.

Bir tarafta Cumhurbaşkanlığı adaylığı için göz kırpan Ekrem İmamoğlu’nun HDP’ye verdiği sıcak mesajlar, diğer tarafta İYİ Parti’nin HDP’den gelen açıklamalara karşı azalan tahammülü…

Bu şartlar altında muhalefetin ilk turda ortak aday çıkarma ihtimali giderek güçleşiyor.

Öne Çıkanlar