Savcıya göre Kürtçe şarkıyla halay çekmek suç

Savcıya göre Kürtçe şarkıyla halay çekmek suç
Batman'da mitingde çalan Kürtçe şarkıya eşlik edip halay çeken 13 kişi hakkında örgüt propagandası iddiasıyla soruşturma başlatıldı

Batman’da 14 Ağustos günü Newroz Alanı’nda düzenlenen mitingde sahneden çalınan Şivan Perwer’e ait "Serhildan jiyane" şarkısı eşliğinde halay çeken 13 kişi hakkında soruşturma başlatıldı.
 
Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından mitinge ilgili başlatılan soruşturma doğrultusunda aralarında HDP Batman İl Eşbaşkanları Fatma Ablay ve Ömer Kulpu’nun da bulunduğu 13 isim ifadeleri alınmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü’ne çağrıldı.
 
Emniyete gidenlere "Şivan Perwer’e ait ‘Serhildan jiyane’ (Yaşamak Başkaldırmaktır)  isimli ve içerisinde örgütsel çok sayıda ifadeye yer veren şarkıya eşlik ederek, halay çektiğiniz tespit edilmiş, konuyla ilgili olarak ifadeniz alınmak üzere TEM Şube Müdürlüğü’ne çağrıldınız" denilerek, "örgüt propagandası" iddiasıyla ifadeleri alındı.
 
‘TRAJİKOMİK BİR DURUM’
 
Konuya ilişkin Mezopotamya Ajansı'ndan (MA) Fethi Balaban'a konuşan HDP İl Eş Başkanı Ömer Kulpu, haklarında bu gerekçe ile soruşturma başlatılmasını "trajikomik" olarak değerlendirdi.
 
Mitingin gerçekleştirildiği gün sanatçıların enstrümanlarına polis tarafından el konulduğunu dile getiren Kulpu, buna rağmen sanatçıların sahneye çıkarak şarkılarını kitle ile birlikte seslendirdiğini ifade etti. Bu şarkılardan birinin de Şivan Perwer’in ‘Berxwedan jiyane’ adlı şarkısı olduğunu belirten Kulpu, "Enstrümanlara izin vermeyip, sanata olan tahammülsüzlüğü gösterenler, bu sefer de söylenen şarkılara eşlik eden, halay çeken ve ritim tutanlara soruşturma başlattı" dedi.
 
"Dün Şivan Perwer’i sahnelere çıkarıp, el ele tutuşanların bugün şarkısını suç sayıp soruşturma başlattığını" söyleyen Kulpu, bu duruma "Kürtlerin diline, halayına, ritim ve alkışlarına tahammülleri yok. Yani bize açılan soruşturma trajikomik bir durum. Bu yüzyılda bize düşen bu oldu maalesef. Tüm engellemelere rağmen halkımız ile bir araya gelmemizin kinidir bu davalar. Bu davalar her zaman olduğu gibi bize geri adım attıramayacak" sözleriyle tepki gösterdi.  
 
HDP İl Eş Başkanı Fatma Ablay ise, 14 Ağustos’taki büyük mitingde halkla bir araya geldiklerini, fakat HDP’nin tüm çalışmaları gibi bu mitingin de illegalize edilmeye çalışıldığını ifade etti.
 
‘DÜNYANIN NERESİNDE ŞARKI SÖYLEMEK, HALAY ÇEKMEK SUÇ?’
 
Başvurulan engellemelere rağmen sanatçıların seslendirdiği "Berxwedan Jiyane" şarkısına binlerce kişinin eşlik ettiğini kaydeden Ablay, "Halay çeken, ritim tutan binlerce kişi o gün meydandaydı. Sanatçılar her şeye rağmen sanatını icra etti. Ancak gelinen aşamada trajikomik bir durum ile karşı karşıya kaldık. Yani dünyanın neresinde şarkı söylemek, ritim tutmak, halay çekmek suç sayılıyor? Aslında açılan bu soruşturma nasıl bir hukuk ile karşı karşıya kaldığımızın göstergesidir. ‘Yaşamak direnmektir’ diyoruz. Tekrardan bunu diyoruz. Yaşamın her alanında direnmenin gerektiğini biliyor, ona göre adım atıyoruz"  dedi. 
 
‘KİMDEN TALİMAT ALDINIZ’ SORUSU 
 
Ablay, emniyetteki ifade işlemleri sırasında miting için Valilik’ten izin alınmasına rağmen "Miting düzenlemek için kimden talimat aldınız?" sorusuyla karşılaştıklarını da paylaştı.
 
Ablay, "Tüm izinler alınmış olmasına rağmen bize bu sorunun sorulması aslında soruşturmanın nasıl başlatıldığını bir göstergesidir. Talimat ile yapılan bir soruşturma bu. Biz tekrardan belirtiyoruz. Yaşamın her alanından direnmek, yaşamaktır. Direniş göstermeyen bir halk istiyorlarsa bunu hiçbir zaman göremeyecekler" diye konuştu.

Öne Çıkanlar