Lübnan'da patlama: En az 78 kişi hayatını kaybetti

Lübnan'da patlama: En az 78 kişi hayatını kaybetti
Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, Beyrut'ta meydana gelen patlamada ölenlerin sayısının 78'e ulaştığını, en az 4000 kişinin yaralandığını açıkladı.

Lübnan'da başkent Beyrut'ta patlama meydana geldi.Beyrut'taki kaynaklar patlamanın eski başbakan Saad El Hariri'nin evinin yakınlarında meydana geldiğini aktardı.

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberine göre, Beyrut Limanı'nda patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda yangın çıktı ve yangın sonucunda patlama meydana geldi. 

Reuters'ta yer alan habere göre Beyrut'ta yaşanan patlama Kıbrıs'tan duyuldu. 

Lübnan Emniyet Genel Müdürü de patlamanın daha önce el konulan patlayıcıların tutulduğu bir depoda meydana geldiğini açıkladı. 

Lübnan iç istihbarat servisinin başkanı Abbas İbrahim de limandaki patlamanın yüksek patlama gücü taşıyan materyallerin tutulduğu bölümde gerçekleştiğini söyledi. 

Lübnan Sağlık Bakanı Hamad Hasan, patlamada ölenlerin sayısının 78'e ulaştığını, en az 4000 kişinin yaralandığını açıkladı. Hayatını kaybedenler arasında Hristiyan Ketaib Partisi Genel Sekreteri Nizar Necaryan'ın da olduğu kaydedildi.

Eski başbakan Hariri'nin sağlık durumunun iyi olduğu ve olayı takip ettiği belirtildi. Hariri, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada  "Beyrut'u vuran fırtına yürek parçalayıcı ve herkesi, kendi halkına yardım etmeye davet ediyorum. Kayıpların ölçeği tarif edilemeyecek kadar büyük" dedi.

Lübnan Kızılhaç Örgütü, bünyelerindeki ve ülkenin farklı bölgelerinde bulunan tüm ambulansların Beyrut'ta gönderildiği açıkladı. 

Lübnan Hizbullah'ı da Beyrut'taki patlamanın, İsrail tarafından kendilerine ait silah depolarına yönelik gerçekleştirilen bir saldırı olduğuna dair iddiaları yalanladı. 

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump düzenlediği basın açıklamasında yaşanan patlamayı saldırı olarak nitelendirdi. Trump açıklamasında "Biz yardım için burada olacağız. Bu, korkunç bir saldırı gibi görünüyor" ifadelerini kullandı. 

Patlama nedeniyle hükümet binası ve Muhammed el-Emin Camisi'nde büyük hasar oluştu. Beyrut Valisi Mervan Abbud, limandaki patlamayı Hiroşima ve Nagazaki'ye benzetti.

Lübnan Başbakanı Hassan Diab, patlamanın kurbanları için Çarşamba gününün ulusal yas ilan edildiğini açıkladı ve "Lübnan'da bugün yaşanan felaketin sorumlularından hesap sorulacak" dedi.

Beyrut'ta meydana gelen patlamanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"Beyrut Limanı patlamasında hayatını kaybedenlerin akrabalarına ve yakınlarına taziyelerimi sunar ve Allah’tan kendilerine sabır ve metanet dilerim. Ayrıca yaralılara acil şifalar dilerim. Türkiye’de bizler, her daim Lübnan’ın ve Lübnanlı kardeşlerimizin yanında duracağız." (HABER MERKEZİ)

 

Öne Çıkanlar