'Macron’un Erdoğan’a karşı uyuşuk müteffikleri'

'Macron’un Erdoğan’a karşı uyuşuk müteffikleri'
Canard Enchainé, Fransız Cumhurbaşkanı Macron’un Ankara’nın saldırgan politikalarına karşı Batı ittifakından yeteri kadar destek alamadığını savunuyor.

ARTI GERÇEK - Haftalık Fransız siyasi-mizah gazetesi Canard Enchainé’nin bugün (2 Eylül) çıkan sayısında, kıdemli savunma ve istihbarat uzmanı Claude Angeli, "Macron’un Erdoğan’a karşı uyuşuk müteffikleri" başlıklı değerlendirmesinde, Paris’in Doğu Akdeniz ve Libya’daki tutumunu eleştirdi.

Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin yanısıra çok sayıda devletin   deniz kuvvetlerinin bölgede güç gösterisi ya da Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian’ın da onayladığı deyimle "Erdoğan’ın saldırgan ve emperyalist entrikalarına karşı" tutum aldığını yazan gazete, ancak Berlin ve Washington’un, Ankara ile uzlaştığını, Erdoğan’a karşı gerekli tutumu almadığını savunuyor.

AB’nin 27 üyesinden sadece 8’inin Macron’u desteklediğini yazan Angeli, Washington’un Türkiye’deki askeri üslerini kaybetmemek için Doğu Akdeniz’deki gerginlikte Fransa ile Türkiye’yi aynı sepete koyan Amerikan açıklamalarını eleştiriyor. Canard Enchainé, Trump’ın Erdoğan’ı Putin’den uzaklaştırmak istediği için de Ankara’ya sert davranmadığını hatırlatıyor. Merkel’in de Almanya’da yaşayan 3 milyon Türkiyelinin tepkilerinden çekindiği için Erdoğan’a karşı olumlu bir tutum alamadığını öne süren uzman, AB ve NATO’nun Ankara’nın Libya’daki askeri harekatları karşısında da sessiz kaldığını saptıyor.

Angeli, Merkel’in yaptığı "Bütün AB üyelerinin Yunanistan’ı destekleme yükümlülüğü vardır" açıklamasını hesaba katmamış görünüyor. Üstelik, Batı başkentlerinin, Doğu Akdeniz krizi başladığından bu yana, süreç içinde, Ankara’ya karşı giderek daha ciddi ve sert bir tutum benimsediğini de görmezden gelmiş. Özellikle de AB yetkilisi Borell’in Ankara’ya yönelik olası yaptırım uyarısı, Angeli’nin kısmen doğru olan tahlilini bir ölçüde zayıflatıyor.

Angeli’nin yazısından ayrı olarak, Canard, Doğu Akdeniz’deki gerginliğin yine silah tüccarlarını sevindirdiğini bildiriyor: Elysée Sarayının onayı ile Fransız silah sanayii bu aralar Yunanistan ve Kıbrıs’a 2 firkateyn, drone’lar ve 18 adet Rafale  jeti satmak istiyor.

*Karikatür - Erdoğan: Paris'deki Notre Dame Kilisesi'nin restorasyonu bitsin, onu da güzel bir cami yaparız

Öne Çıkanlar