Mahkemeden Montrö bildirisine imza atan amiral hakkında karar

Mahkemeden Montrö bildirisine imza atan amiral hakkında karar
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, lojman ve koruma hakkını mahkeme yoluyla kazandı.

104 Emekli amiralin, Kanal İstanbul’la ilgili Montrö bildirisini yayımlanmasının ardından siyasi iktidarın hedefi olmuş, 10 emekli amiral gözaltına alınmış, 4 emekli amiral ise yaşlarından dolayı emniyete ifade vermeye çağrılmıştı. Amirallere, 'Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma' suçlaması yöneltilmiş ve lojmanlardan çıkarılmıştı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit verdiği hukuki mücadele sonucu lojman hakkını tekrar elde etti.

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan bugünkü köşe yazısında aktardığına göre Yiğit, İçişleri Bakanlığı’na karşı açtığı davayı kazandı.

‘TELAFİSİ ÇOK GÜÇ VE İMKÂNSIZ ZARARLARA SEBEP OLUR’

Söz konusu kararı Pehlivan, köşe yazısında şu şekilde duyurdu:

"Hatırlayın, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Merkez Koruma Komisyonu jet hızıyla toplandı. Önce özel koruması kaldırıldı, sonra kaldığı lojmandan çıkarıldı. O da gitti, 95 yaşındaki annesinin yanına yerleşti. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı yeni mücadelesine ana ocağından başlayacaktı. 

"Ne mi yaptı? İçişleri Bakanlığı’na karşı dava açtı. Özel korumasının ve lojmanının geri verilmesini istedi. 

"Ve işte şimdi, çok sıcak bir bilgi edindim. 

"O da şu ki: Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Dairesi kesin kararını verdi. İçişleri Bakanlığı’nın emekli Oramiral Yiğit hakkında uyguladığı işlemlerin "hukuksuz" olduğunu oybirliğiyle resmi kâğıda döktü. 14 yıldır verilen özel korumanın emekli amirallerin açıklaması sonrası kaldırılmasındaki garipliğe dikkat çekti. 

"Ve mahkeme ‘dava konusu işlem uygulanması halinde telafisi çok güç ve imkânsız zararlara sebep olur’ dedi. 

"İşte bu kararı alan komutanın avukatı Hüseyin Ersöz de İçişleri Bakanlığı’ndan Genelkurmay Başkanlığı’na kadar ilgili tüm kurumlara başvurdu. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı’nın özel korumasının ve lojmanının yeniden verilmesini talep etti. Mahkeme kararı bunu emrediyordu."

Öne Çıkanlar