Meclis’te kayyım tartışması: Faşizmdir

Meclis’te kayyım tartışması: Faşizmdir
Meclisi Genel Kurulu'nda CHP, MHP ve HDP arasında, 'kayyım' tartışması yaşandı.

HDP’nin Meclis’te AKP-MHP oylarıyla Meclism Genel Kuru'nda rededilen reddedilen kayyım önergesi üzerine konuşan Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, kayyım atamalarının "faşizm" olduğunu söyledi. CHP’li Tanrıkulu ise kayyım atamalarının 12 Eylül darbe zihniyetinden farklı olmadığını dile getirdi.

16 Nisan'da görüşmelerine ara veren TBMM, 48 gün sonra bugün toplandı. Gündem dışı konuşmaların ardından AKP, CHP, İYİ Parti ve HDP'nin grup önerileri görüşüldü. Toplantının açılışında konuşan Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, normalleşme sürecine dikkat çekerek, "Yeni normalde, Meclis çalışmalarımızda milletvekillerimizden ricamız, Sağlık Bilim Kurulu'nun ve Sağlık Bakanlığımızın önermiş olduğu tedbirlere uyarak, sosyal mesafeyi koruyarak ve maskelerimizi de ihmal etmeyerek çalışmalara katılmamızdır" dedi.

'SÜPER GÜÇ OLAN SÜPER GÜÇLERİN, HİÇ DE ÖYLE OLMADIĞINI GÖRDÜK' 

Gündem dışı konuşmaların ardından söz alan grup başkanvekilleri de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundular. AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, yaklaşık üç dört aylık süre zarfında sürekli Covid-19 salgının gündemde olduğunu belirterek, Türkiye'nin salgınla mücadelesindeki başarısına değindi. Özkan, "Devletimizin stratejik aklıyla ortaya konulan sağlık altyapısı sayesinde bugün süper güç olarak ifade edilen devletlerden çok daha fazla vatandaşlarının canını koruyan, onların sağlığını güvence altına alan bu süreci de başarıyla sürdürüyoruz. Süper güç olan süper güçlerin, hiç de öyle olmadığını, kağıttan birer kaptan olduklarını, kendi vatandaşlarının dahi can güvenliğini korumaktan uzak olduklarını gördük" ifadelerini kullandı.

'AZAMİ GAYRET SARF EDECEĞİZ'

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül ise pandemi sürecinde ABD'de de yaşanan ırkçı saldırılara dikkati çekerek, "Amerika Birleşik Devletleri'nde birtakım sokak gösterilerinin başladığına ve bunun ülke geneline yayıldığına şahit olmaktayız. Öyle anlaşılıyor ki bu durum sadece siyahi gençlere ve siyahi insanlara, Amerika'daki siyahi vatandaşlara yönelik saldırılardır. Irkçı, ayrımcı birtakım uygulamalardan dolayı değil, anlaşılıyor ki arka planında Amerikan seçimlerine kadar varan bir takım başka çalışmaların da bu süreç içerisinde yürütüldüğünü göstermektedir. Bunların dikkatle takip edilmesi gerekliliğini buradan da ifade etmek istiyorum" diye konuştu. 

KAYYIM ATANMASINI ELEŞTİRDİ

Genel kurulda söz alan HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül ise HDP'li belediyelere kayyım atanmasını eleştirdi. Konuyla alakalı söz alan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül arasında tartışma yaşandı. 

HDP, kayyım atamaları ile belediye eş başkanlarının görevden uzaklaştırılarak tutuklanması gibi gelişmelerin araştırılması için Meclis araştırması istedi. Genel Kurul’a sunulan önergede, kayyım atamaları ve "yargı operasyonları" ile demokratik seçim yönetiminin yok sayılmasının yarattığı tahribatın araştırılması ve alınacak önlemlerin belirlenmesi gerektiği belirtildi.

Önerge üzerine HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül söz aldı. Bülbül, 2019 yerel seçimlerinde  tüm yasal ve hukuki süreçleri tamamlayarak aday olan ve seçilen belediye eş başkanlarının görevden alındığını ve kayyım atayarak darbe yapıldığını söyledi. Bülbül, "Kayyım ataması inkarcı, ırkçı bir uygulamadır. 27 Mayıs’ın yıl dönümüydü. 27 Mayıs, 12 Eylül, 12 Mart, 28 Şubat, 15 Temmuz fark etmiyor. Tüm darbeler insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Kürt halkına, seçmene, demokrasiye, insan haklarına karşı işlenmiş bir suçtur" dedi.

‘BUNUN ADI FAŞİZMDİR’

Bülbül, şöyle devam etti: "15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nda, Ramazan Bayramı’nda  kayyım atıyorlar, gözaltına alıyorlar, işkence yapıyorlar. <Coronavirus ile ittifak yaparak, belediye eş başkanlarımızı pandemi koşullarına mahkum ediyorlar. Bunun adı faşizmdir. Bu suçların hesabı tek tek sorulacaktır ve failler  yargılanacaktır. CHP’li belediyelere de dolaylı kayyım atanmıştır. Kayyım ataması sadece Kürt illerinde ki  belediyelere değil, Türkiye illerinde sistematik olarak uygulanan bir darbe uygulamasıdır. Bunun hukukta yeri yoktur. Belediye başkanlarımıza dönük hiçbir somut suçlama yoktur. Ferman Yezid’inse direniş Hüseyin’dir."

TANRIKULU: KAYYIM DARBESİNDEN VAZGEÇİN

HDP önergesi üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, kayyım atamalarını darbe olarak değerlendirdi. Tanrıkulu, "Bu anlayışınız bir darbe anlayışıdır. 12 Eylül faşist darbesinden sonra Türkiye’de belediye başkanları görevden alınmıştı ve  yerine askerler atanmıştı. Şimdi aynı yöntemi uyguluyorsunuz. Zihniyet bakımından 12 Eylül faşist darbesini yapanlardan hiçbir farkınız yok. Anayasaya aykırı bir şekilde 4 Eylül 2016 tarihinde KHK’ye kayyum maddelerini eklediniz parlamentonun iradesini yok saydınız. Demokrasiye darbe yaptınız. Bir hafızayı silmeye çalışıyorsunuz. O kadar büyük bir propaganda ile kayyumun iyi işler yaptığını söylediniz. Kayyum madem o kadar iyi çalışıyordu da, Diyarbakır halkı neden o zaman yine bu sıralarda oturan iradeyi seçti. Kayyum darbesinden, demokrasiye yaptığınız darbeden vazgeçin" diye konuştu. Oylamaya sunulan önerge AKP-MHP oylarıyla reddedildi. (MA/DHA)

Öne Çıkanlar