Mecliste tarihi konuşma yapan trans kadın ölüm tehdidi alıyor

Mecliste tarihi konuşma yapan trans kadın ölüm tehdidi alıyor
Ermenistan'da parlamentonun insan hakları komisyonunda tarihi bir konuşma yapan trans kadın Lilit Martirosyan The Guardian ile söyleşisinde ölüm tehditleri aldığını söyledi.

Ermenistan’da meclis kürsüsüne çıkıp tarihi bir konuşma yapan trans kadın Lilit Martirosyan, o günden bu yana çok sayıda ölüm tehdidi aldığını açıkladı. Martirosyan, parlamentonun insan hakları komitesinin bir oturumunda, LGBTİ bireylerin ülkede karşılaştığı ayrımcılığı ayrıntısıyla anlattığı konuşmanın ardından 'diri diri yakılmakla' tehdit edildiğini söyledi.

Martirosyan iki hafta önce Ermenistan parlamentosunda konuşma yapan ilk LGBTİ birey olarak tarihe geçmişti. Konuşmasında, Ermenistan’daki LGBTİ topluluğunun 'işkenceye uğradığını, cinsel saldırıya maruz kaldığını, kaçırıldığını, fiziksel şiddet gördüğünü, yakıldığını, öldürüldüğünü ve mahrum bırakıldığını' söylüyor; trans bireylerin 'toplumsal, tıbbi, yasal ve ekonomik açıdan ayrımcılığa uğradığını, işsiz ve yoksul bırakılıp psikolojik olarak terk edildiğini' anlatıyordu. Geçen yıla dek trans bireylere karşı 283 kayda geçmiş suç işlendiğini anlatan Martirosyan, "Bunun benim için anlamı, Ermenistan'da sizin ve benim kapı komşum olan 283 suçlu var demek. Ve kim bilir, belki 284'üncüsü de yarın suç işleyecek" diyordu.
 


Martirosyan'ın bu tarihi konuşması sosyal medyada çokça paylaşıldı. Ancak konuşma Ermenistan'da tepki çekti. O günden bu yana Ermenistan parlamentosunun önünde protesto gösterileri düzenlenirken, bazı milletvekilleri de Martirosyan'a tepkiyi 'diri diri yakılması gerektiği' tehdidini savuracak noktaya getirdi.

The Guardian gazetesi ile bir söyleşi yapan Martirosyan ise yaşadıklarını şöyle anlattı: "Ermenistan’da ilk kez bir trans kadın, trans bireylere karşı şiddet hakkında önemli bir kürsüden sesini yükseltti. Elinde bıçak olan bir transfobik adam meclise gelip beni öldüreceğini, bana benzeyen diğerlerinin de öldürülmesi gerektiğini söyledi… Facebook ve e-mail üzerinden, beni bulup öldüreceklerini söyleyen birçok kişiden mesajlar aldım."
Martirosyan, kendisinin 2016’da kurduğu trans hakları derneğinin çalışanlarının adreslerinin sızdırıldığını, evinin önünde protestolar düzenlendiğini anlattı. Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada ise Ermenistan’da son dönemde LGBTİ aktivistlerine karşı yükselen nefret söylemi konusunda endişe duyulduğu belirtildi. Avrupa Birliği de Ermenistan’a, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ve anayasanın öngördüğü gibi insan haklarını koruma çağrısı yaptı. (Duvar)

Öne Çıkanlar