Libya Konferansı: Erdoğan masadan erken ayrıldı

Libya Konferansı: Erdoğan masadan erken ayrıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berlin'de düzenlenen Libya Konferansı sürerken masadan ayrıldı.

Libya'daki iç savaşın yerini siyasi çözüme bırakması amacıyla düzenlenen Berlin Konferansı sona erdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konferans sırasında ayrı bir odada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Almanya Başbakanı Merkel ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ayrı ayrı görüştüğü öğrenildi.

ERDOĞAN KONFERAN SÜRERKEN AYRILDI

Almanya merkezli DPA haber ajansının haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Berlin'de düzenlenen Libya konferansından ayrıldı. Konferanstan Erdoğan ile birlikte ayrılan diğer ismin ABD Dışişleri Bakanı Pompeo olduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından Türkiye'nin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından temsil edildiği öğrenildi.

Cumhurbaşkanlığına yakın bir kaynağın ifadelerine göre, Erdoğan konferansı erken terk etmedi ancak görüşmelerin ardından düzenlenen akşam yemeği etkinliğine katılmamayı tercih etti.

SONUÇ BİLDİRGESİNİ MERKEL AÇIKLADI

Konferansın ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve BM'nin Libya Temsilcisi Ghassan Salame ile ortak basın toplantısı düzenleyen Almanya Başbakanı Merkel, toplantı sonrası konferansın sonrası sonuç bildirgesini açıkladı.

Kapsamlı bir plan konusunda anlaştıklarını belirten Merkel, ateşkes ve amborgoya saygı duyulması gerektiğini söyledi. Hafter ve Sarrac'ın aynı odada bir araya gelmediğini belirten Merkel, "Sarrac ve Hafter'in burada olması önemliydi" dedi:

'GEÇİCİ ATEŞKESİ KALICI HALE GETİRMEYİ, UMUYORUZ' 

"Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık. Libya Konferansı'na katılan taraflar, ateşkes süresi boyunca Libya'daki gruplara silah yardımı ve askeri destek vermeyi durduracağını temin etti. Libya Konferansı BM'nin Libya'daki barış çabalarına katkı sundu. Kapsamlı bir plan konusunda anlaştık. Askeri çözüm olmayacağı konusunda mutabakata vardık. Hafter ve Serraj'ın bugün burada olması çok önemliydi. Libya Konferansı'na katılan taraflar, ateşkes süresi boyunca Libya'daki gruplara silah yardımı ve askeri destek vermeyi durduracağını temin etti. Ateşkesin devamlılığı konusunda hemfikir olduk. Ateşkesin sürdürülmesini sağlayacağız. Geçici ateşkesi kalıcı hale getirmeyi umuyoruz."

BM GENEL SEKRETERİ SİLAH AMBARGOSUNA SAYGI GÖSTERMELERİ ÇAĞRISI YAPTI

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres' de yaptığı açıklamada, "Bugün son derece güçlü bir sinyal verdik. Libya'daki soruna askeri bir çözüme varılamaz. Çatışmanın tarafları da aynı şekilde bu fikirdeydi. Tüm katılımcılar çatışmaya ve Libya'nın iç işlerine müdahale edilmesinden kaçınması konusunda fikir birliğine vardılar. Aynı şekilde tüm askeri çatışmaların durdurulması çağrısında bulunduk. Taraflara BM'nin silah ambargosuna saygı göstermeleri çağrısında bulunuyorum" dedi.

(HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar