Merkez Bankası Başkanı Ağbal ile yandaş medya arasında 'yüksek faiz' gerilimi

Merkez Bankası Başkanı Ağbal ile yandaş medya arasında 'yüksek faiz' gerilimi
Ağbal, Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Müderrisoğlu'nun Cumhurbaşkanı'nın 'yüksek faize karşıyım' sözünü hatırlatarak yaptığı eleştiriye, 'Politik değerlendirme yapmıyoruz' cevabı verdi.

ARTI GERÇEK - 7 Kasım 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Kararı ile Murat Uysal'ın yerine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı'na atanan Naci Ağbal, 2021 yılının ilk Enflasyon Raporu sunumunu bugün gerçekleştirdi.

2021 yılı sonu enflasyon tahmininin yüzde 9,4’te sabit bırakıldığı raporun sunumunda Ağbal, sıkı para politikasında ve fiyat istikrarı hedefinde kararlılık vurgusunu tekrarladı.

Toplantının ilginç anlarından biri de soru-cevap bölümünde, hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah Gazetesi'nin Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu'nun yönelttiği soru ve TCMB Başkanı Ağbal'ın da bu soruya verdiği yanıt oldu.

"Merkez Bankası bir ekonomik çerçevenin yanı sıra bir siyasal çerçeve ile de hareket etmek durumunda" diyen Müderrisoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "yüksek faize karşıyım" açıklamalarını hatırlatarak, "Ben şahsen sizin veya kurumsal olarak Merkez Bankası'nın yüksek faizden ne anladığını, nasıl tanımladığını, hali hazırdaki politika oranlarının yüksek olduğunu düşünüp düşünmediğini merak ediyorum" sorusunu yöneltti.

"Fiyat istikrarı" vurgulu açıklama yapan iş dünyasının aynı zamanda yüksek faizden de şikayet ettiğini, faizdeki mevcut seviyenin özellikle reel sektörün üretken kesiminin kredi kaynaklarına erişiminde sıkıntı yarattığını öne süren Müderrisoğlu, "Dolayısıyla biz, ameliyat iyi geçti ama hastayı kaybettik mi acaba durumuna düşebilir miyiz? Bu hassas dengeyi nasıl kuracaksınız?" sorusunu sordu.

Müderrisoğlu ayrıca, Merkez Bankası'nın hep risklerden bahsettiği eleştirisinde bulunarak, "Merkez Bankamızın, Türkiye ekonomisinin kazanımları ve geleceğe de daha umutlu bakmamıza imkan verecek bazı başlıklardaki tespit ve yaklaşımlarını da daha sonraki raporlarda görebilecek miyiz" sorusunu yöneltti.

PARA POLİTİKASIYLA İLGİLİ DEĞERLENDİRMENİZ EKSİK VE YANLIŞ

Bu soruya uzun bir yanıt veren Ağbal'ın, "Para politikasındaki duruşumuza ilişkin değerlendirmelerinizi son derece eksik ve yanlış bulduğumu belirtmek istiyorum" sözleri dikkat çekti.

Ağbal, "Merkez Bankası herhangi bir şekilde politik değerlendirmenin içine giremez. Politik değerlendirmeye ilişkin değerlendirme de yapamaz. Baştan beri ifade ediyoruz, Merkez Bankası fiyat istikrarı görevini yerine getirmekten sorumlu" dedi.

Ağbal yanıtında ayrıca, "Merkez Bankası'nın ortaya koyduğu yüzde 5 hedefine varan süreçte sıkı para politikası uygulaması, sizin iddia ettiğiniz gibi ekonomide üretim kaybına, herhangi bir zafiyete neden olmayacaktır" ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar