Meşale Tolu: Beraat verilse bile adalet sağlanmayacak

Meşale Tolu: Beraat verilse bile adalet sağlanmayacak
Alman gazeteci ve çevirmen Meşale Tolu'nun ‘örgüt propagandası’ suçlamasıyla yargılandığı dava bugün İstanbul'da görüldü. Mahkeme davayı 14 Temmuz’a erteledi.

Alman gazeteci ve çevirmen Meşale Tolu'nun "terör örgütü üyeliği" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamalarıyla 27 kişiyle birlikte yargılandığı davanın 11’inci duruşması bugün İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın iddia makamına gönderilmesine karar vererek davayı 14 Temmuz’a erteledi. Duruşmaya katılmayan Meşale Tolu dava öncesinde yaptığı açıklamada "Bunun bir değeri olduğuna inanmıyoruz. Duruşmalar zaten sürekli olarak erteleniyor" dedi, mahkemenin sanıklarla bir oyun oynadığını söyledi.

ALMAN TEMSİLCİLER DURUŞMAYI İZLEDİ

Tolu’nun da yargılandığı davayı, Alman Yeşiller partisinden Margit Stumpp, Almanya Başkonsolosluğu temsilcileri ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Almanya Şubesi'nden bazı isimler duruşmayı dava salonunda izledi. 

"BERAAT ÇIKSA BİLE ADALET SAĞLANMAYACAKTIR"

Tolu, duruşma öncesinde çalıştığı Schwäbische Zeitung'da düncelerine yer verdiği bir yazı kaleme aldı. DW Türkçe’de yer alan habere göre Tolu yazısında "Adil bir karar verileceğine inanmadığım için çıkacak sonuç beni çok fazla etkilemeyecek. Yani beraat çıksa bile adalet sağlanmayacaktır" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Alman gazeteci ve çevirmen Meşale Tolu Türkiye'de 30 Nisan 2017'de gözaltına alınmış ve yaklaşık 8 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmişti. Etkin Haber Ajansı’na (ETHA) çeviriler yapan Meşale Tolu, Marksist-Leninist Komünist Parti (MLKP) üyeliği ve propagandası ile suçlanmıştı. 18 Aralık 2017'de adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağıyla tahliye edilen Tolu hakkındaki yurt dışına çıkma yasağı 20 Ağustos 2018 tarihinde kaldırılmıştı.

Alman vatandaşı olan Tolu Almanya'ya dönmüş, ancak Türkiye vatandaşı olan eşi Suat Çorlu yurt dışına çıkış yasağı olduğu için Türkiye'de kalmıştı. Ekim ayında da Çorlu'nun da yurt dışına çıkış yasağı kaldırılmıştı.

Öne Çıkanlar