MHP'lilerle görüşen Belediye Başkanı Emir Kır Sosyalist Parti’den ihraç edildi

MHP'lilerle görüşen Belediye Başkanı Emir Kır Sosyalist Parti’den ihraç edildi
Sosyalist Parti’nin Brüksel Disiplin Kurulu, savunmasını dinledikten sonra Emir Kır’ın 'aşırı sağ örgütlerle ilişki kurma yasağını ihlal ettiği' gerekçesiyle partiden atılmasına karar verdi.
Doğan ÖZGÜDEN
 
ARTI GERÇEK - 17 Ocak'ta Artıgerçek’te yayımlanan "Hrant’ı anarken Belçika’da trajikomik bir hesaplaşma" başlıklı yazıda MHP'li Türk belediye başkanlarını makamında kabul ettiği için Brüksel’de Türk kökenli Saint-Josse belediye başkanı Emir Kır’ın partiden ihracının istendiğini yazmıştık.

Sosyalist Parti’nin Brüksel Bölgesi Disiplin Kurulu dün yaptığı toplantıda savunmasını da dinledikten sonra Emir Kır’ın "aşırı sağ örgütlerle ilişki kurma yasağını ihlal ettiği" gerekçesiyle parti üyeliğinden uzaklaştırılmasına karar verdi.

Bu ihraç kararına Emir Kır’ın 30 gün içinde Sosyalist Parti Merkez Disiplin Kurulu nezdinde itiraz etme hakkı bulunuyor.

Başlangıçta partiden ihracını isteyenleri siyasal çekemezlikle, hatta Türk düşmanlığıyla suçlayan Emir Kır, kendisinin MHP’lilerle daha önceki ilişkileri, özellikle de Emirdağ’ın MHP’li belediye başkanını ziyaret etmiş olduğu belgelerle ortaya konunca taktik değiştirmiş, partiden atılmasını engellemek için MHP’li belediye başkanlarını makamında kabul etmekle "değerlendirme hatası işlediğini", bunun için esef duyduğunu açıklamak zorunda kalmıştı.

Ancak bu açıklama Belçika medyasında inandırıcı olmaktan uzak bulunmuş, örneğin La Libre Belgique gazetesi yazarlarından Claude Demelenne açıklamayı "maskaralık" olarak nitelemiş, RTBF’ten Bertrand Henne de MHP ile yıllardır süren ilişkileri konusunda tek laf etmeyen Emir Kır’ı "amnésique" gibi davranmakla suçlamıştı.

Kır’ın gerek devlet bakanı, gerek belediye başkanı, gerekse federal milletvekili olarak siyasal geçmişinde Ermeni soykırımını inkâr etmek ve Kürt ulusal hareketini IŞİD ile aynı kategoride göstermek de dahil zaman zaman parti yönetiminin kendisini uyarmasına yol açan bir çok tutum ve beyanları bulunuyor.

Kır’ın ihraç kararına itiraz etmesi halinde son seçimlerden önemli oy ve milletvekili kaybıyla çıkmış olan Sosyalist Parti’nin Merkez Disiplin Kurulu’nun nasıl bir karar alacağı merakla bekleniyor.

İhraç kararına karşı olanlar, Sosyalist Parti’nin Federal Meclis’te bir sandalye daha kaybetmesi halinde uzayıp giden koalisyon pazarlıklarında daha da zayıf düşebileceği endişesini ileri sürüyorlar.

İhraç kararı kesinleşirse, Türk lobisinin de kışkırtmasıyla Sosyalist Parti’nin gelecek seçimlerde Türklerin yoğun olduğu Saint-Josse ve Schaerbeek gibi belediyelerde, dolayısıyla Brüksel bölgesi genelinde büyük oy kaybına uğraması olasılığı da parti yöneticilerinin bir bölümünü ciddi şekilde düşündürüyor.

Öte yandan, Sosyalist Parti’nin Brüksel Parlamentosu’nda AKP-MHP yönetimine sürekli destek olan Türk kökenli dört milletvekilinden sadece Emin Özkara'nın Kır’la dayanışma göstermesi, Hasan Koyuncu, Şevket Temiz ve İbrahim Dönmez'in ise Kır’ın ihracı konusunda şu ana kadar sessizliklerini korumuş olmaları da Kır'ı destekleyen Türkçe medyada eleştiriliyor.

2019 seçimleri sonrası Türkçe bir haber sitesi Türk kökenli beş milletvekilinin seçimini ""Başkomutan Emir Kır ve generalleri seçimden zaferle ayrıldılar" başlığıyla vermişti.

Öne Çıkanlar