Muhalefet liderleri Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı için ne dedi?

Muhalefet liderleri Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararı için ne dedi?
Merkez Bankası'nın beklentinin üzerinde faiz indirimi sonrası dövizin yeni rekor kırmasıyla ilgili Kılıçdaroğlu, Akşener, Babacan ve Davutoğlu eleştirilerde bulundu.

ARTI GERÇEK - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bugünkü kararında politika faizini yüzde 18'den yüzden16'ye çekmesinin ve ardından dolar, euro, altın, tahvil ve CDS'lerde yükselişlerin görülmesinin yankıları hem içerde hem dışarda devam ediyor. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası’nın 200 baz puan faiz indirimi kararına, "Erdoğan’ın talebi yerine gelmiş oluyor. Bu kararı alanların akaryakıtın, nohudun, mercimeğin dışarıdan geldiğinden haberi yok mu? Geniş kitleler, ağır bir ekonomik yük altında kalacak" dedi.

Kılıçdaroğlu, doların 9.49 TL’ye kadar yükselmesine neden Merkez Bankası’nın 200 baz puan faiz indirimi kararına ilişkin şunları söyledi:

"Merkez Bankası’nın bağımsız hareket ettiği kanısında değilim. Erdoğan zaten Merkez Bankası’na müdahale ediyordu, faizin indirilmesi konusunda, telkinde bulunuyordu. Dolayısıyla Erdoğan’ın talebi yerine gelmiş oluyor. Bu talebin sonucu ne olur? Toplumda gelir dağılımında olağanüstü bozulmalar meydana gelecek. Bu kışı vatandaş çok zor çıkaracak ekonomik olarak.

Bu kararı alanlar acaba, akaryakıtın, doğalgazın, nohudun, mercimeğin dışarıdan geldiğini, yemin dışarıdan geldiğini acaba bilmiyorlar mı? Ülkenin ekonomisinden bu kadar habersiz olabilirler mi? Fiyat istikrarını koruma konusunda yetkilendirilen tek kurum Merkez Bankası. Fiyat istikrarını bozma konusunda görevlendirilmiş bir banka konumuna geldi şu anda. Herhangi bir istikrar yok, hiç kimse önünü göremiyor. Alınan karar, geniş kitlelerin ağır bir ekonomik yük altında kalacağını gösteriyor."

KILIÇDAROĞLU: TELKİNLERE KAPALI OLUN DEDİK

Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile geçtiğimiz hafta yaptığı görüşmeye ilişkin soru üzerine de şöyle konuştu:

"Merkez Bankası’nın dışarıdan gelen telkinlere kapalı olması gerektiğini belirttik, bağımsızlığına vurgu yaptık. Merkez Bankası’nın dünyayı izlemesi lazım, dünyadaki ve Türkiye’deki piyasa hareketlerini izlemesi lazım. Merkez Bankası’nın kuruluş kanununda açıkça yer alıyor, fiyat istikrarından bir numaralı sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasıdır. Bunu hatırlattık, dış telkinlere kapalı olun, telkin dediğim siyasi baskılara kapalı olun, oturun kendiniz bağımsız olarak karar verin diye ama anlaşıldığı kadarıyla bağımsızlığı yok zaten Merkez Bankası’nın."

BABACAN: MERKEZ BANKASI BAŞKANI NE SÖYLESE BOŞ

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İzmir’de partisinin Bayraklı ilçe kongresinde yaptığı konuşmada Merkez Bankası’nı eleştirdi. "Merkez Bankası tek kolu kırılmış, tek kolla mücadele etmeye çalışan yalnız bir kurum" diyen Babacan, "Döviz rezervleri eksi 52 milyar dolara düşmüş, yani artık döviz satışıyla kuru kontrol etme imkânı yok. Geriye faiz kaldı. Ülkedeki bütün hukuksuzluğun, yanlışların, ekonomiyle ilgili bütün hataların telafisini Merkez Bankası’nın sadece ve sadece faiz politikasıyla düzeltmesi mümkün değil. Faizi indirse de bindirse de sabit tutsa da boş. Hiçbiri işe yaramayacak" dedi.

Babacan, "Merkez Bankası’nın öncelikle bağımsız olması lazım. Sadece fiyat istikrarını önceleyen bir tutum elde etmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Babacan’ın açıklamaları şöyle:

"Dört yıllığına atanan bir Merkez Bankası Başkanı’nı üç dört ayda görevden alıp başkasını koyarsanız, o Merkez Bankası başkanının söylediği lafa hiç kimse itibar etmez. Merkez Bankası Başkanı çıkıyor, konuşuyor: ‘Şunu şöyle, bunu böyle yapacağız’. Ya senin yarın görevde olacağının garantisi yok. Belki yarın gideceksin. Ne söylesen boş.

Zannediyorlar ki ‘Talimat verirsek, Merkez Bankası faizi indirirse ülkede faizler inecek’. Siz bu kafayla bunu rüyanızda görürsünüz, yapamazsınız. Hükûmet yüksek faizi mi tercih edecek, yüksek kuru mu? Bu iki kötüden birini tercih etmek zorunda kalmak, buraya sıkışmak sadece kötü yönetimin sonucu."

Merkez Bankası Başkanı veya Para Politikası Kurulu üyeleri Cumhurbaşkanı’nın yanlış politikalarına mazeret üretme, kılıf giydirme, gerekçe uydurma derdine düştüklerinde o kurum bitmiştir. Konuşmak zorunda değilsin, yanlışı savunmak zorunda hiç değilsin. Hiç olmazsa temsil ettiğin kurumun azıcık kalmış olan itibarını korumaya çalış. Onu da yapmıyorlar, herkes bir hesap içinde. Hiç kimse vatandaşın hesabının peşinde değil, herkes kendi hesabının peşinde."

DAVUTOĞLU: TCMB SİYASETİN GÜDÜMÜNE GİRMİŞ SAVRULUYOR

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Merkez Bankası'nın faizi indirmesi sonrası dövizde yaşanan yükselmeyle ilgili olarak, "TCMB enflasyon ile mücadele edeceğine siyasetin güdümüne girmiş savruluyor" dedi. 

Davutoğlu, Twitter'dan yaptığı paylaşımında, "TCMB enflasyon ile mücadele edeceğine siyasetin güdümüne girmiş savruluyor. Milleti bir ayda yüzde 15 fakirleştirdiğiniz yetmedi mi? Asgari ücreti pula döndürüp işçiyi namerde muhtaç ettiğiniz yetmedi mi? KOİ müteahhitlerine yaptığınız garanti ödemelerini yüzde 50 arttırmanız yetmedi mi?" ifadelerini kullandı.

AKŞENER: BU AZİZ MİLLET BUNU HAK ETMİYOR, ÇOK YAZIK

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararına ilişkin olarak, "Bu aziz millet bunu hak etmiyor, çok yazık" değerlendirmesini yaptı 

Akşener, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Ciddiyetsiz bir iktidarın, atadığı liyakatsiz bir bürokrat aracılığılya verdiği, rasyonellikten uzak bir kararın sonucunda olan yine hane halkımıza, esnafımıza ve KOBİ'lerimize oldu. Bu aziz millet bunu hak etmiyor. Çok yazık..." ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar