'Murat Kurum, proje sahibi olarak verdiği ÇED raporunu, Çevre Bakanı olarak onayladı'

'Murat Kurum, proje sahibi olarak verdiği ÇED raporunu, Çevre Bakanı olarak onayladı'
Kanal İstanbul Projesi’nin AKP’nin gidiş projesi olacağını belirten Gülizar Biçer Karaca, denetim yapması gereken Bakan Kurum’un Erdoğan'ı aşacak iradeye sahip olmadığını söyledi.

ARTI GERÇEK- CHP Denizli Milletvekili ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca Kanal İstanbul Projesi’nin ÇED raporunun onaylanmasına tepki göserdi.

"Başından beri Kanal İstanbul Projesinin sahibi gibi davranan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, Bakan olduğunu hatırlatmaya çalıştık ancak kendisi bu sorumluluktan ısrarla kaçtı. Sonuçta, oluşan durum şu; proje sahibi olarak verdiği ÇED raporunu, Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak onayladı" diyen CHP’li Biçer, Çevre Bakanlığı’nın zaten "ÇED olumlu" ya da "ÇED gerekli değildir" kararı vermek üzere koşullandığını savundu.

‘DEMOKRATİK HUKUK DEVLETLERİNDE HALKIN KATILIMI ZORUNLUDUR‘

"ÇED sürecinin esaslı unsuru, halkın katılımıdır. Bu doğa haklarının ve demokrasinin de bir unsurudur. Çevresel karar alma süreçlerine halkı katmak zorundasınız" ifadelerini kullanan Biçer, "Bu halka karşı bir lütuf değil, demokrasinin doğal sonucudur" dedi ve ekledi: "Tabi ki bunlar demokratik hukuk devletlerinde olur. Bizimki gibi tek adam rejimlerinde, proje sahibi ile projeyi denetleyen kişi aynı kişi olabiliyor. İstediğiniz kadar itiraz edin, biz bunu yapacağız diyen parti lideri bir Cumhurbaşkanının demokrasisi de, adaleti de bu."

‘RAZI EDEMEDİĞİNİZ HALKIN İTİRAZLARINI DİKKATE ALMADINIZ‘

Kanal İstanbul Projesi ÇED raporunun askıya çıkarılmasının ardından yüz bini aşkın kişinin dilekçelerle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurarak itiraz ettiğini hatırlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı, "Halkın gönlü razı değil. Ekonomik krizin yıkıcı etkileriyle baş başa bırakılan vatandaş, böylesine riskleri barındıran mega projelere ihtiyaç olmadığını biliyor. Bu dayatmacı anlayıştan da, tek adamın direttiği ben yaptım oldu işlerinden de halk bıktı" dedi.

‘İSTANBUL KANALI, ASRIN PROJESİ DEĞİL, ASRIN HUKUKSUZLUĞUDUR‘

Biçer, yurttaşların itiraz ettiği projede, Bakanlığın asrın hukuksuzluğunu yaptığını ifade ederek, söz konusu ‘hukuksuzlukları‘ şöyle açıkladı:

"DSİ, TÜBİTAK, Devlet Hava Meydanları gibi birçok kuruluşun kurum görüşleri ÇED raporundan çıkarıldı, ÇED raporunda bu kurumların verdiği bilgilere aykırı veriler sunuldu, olumsuz görüş veren kurumlar tehdit edilerek görüşleri değiştirilmeye çalışıldı, bu kurumlarda çalışan personel hakkında soruşturmalar başlatıldı. Başka saymaya gerek var mı?"

AKP’NİN GİDİŞ PROJESİ OLACAK‘

"Hırs projesi" dediği Kanal İstanbul Projesi’nin AKP’nin gidiş projesi olacağını belirten Biçer, iktidarın öngörüsüzlüklerinin bedelini ödeyeceğini kaydederek şunları söyledi:

"Kanal İstanbul ile ilgili yapılan anketler de ortaya koyuyor ki Kanal İstanbul’u her beş İstanbulludan dördü bu projenin yapılmasını desteklemiyor, ciddi itirazlar yüksek rakamlarda… Ekolojik bir yıkım projesi olan Kanal İstanbul’da diretme, yanlışta ısrar; bugüne kadarki en düşük desteğe sahip projelerden biri olan Kanal İstanbul ile ilgili halkın tepkisini yok saymak demektir, günceli ve siyaseti okuyamama öngörüsüzlüğü demektir. Emin olun Kanal İstanbul, iktidarın demokratik tepkileri, itirazları dikkate almamasının bedelini ödediği gidiş projesi olacaktır."

‘DENETİM YAPMASI GEREKEN ÇEVRE BAKANI, ERDOĞAN’IN KANUNSUZ EMİRLERİNİ AŞACAK İRADEYE SAHİP DEĞİL‘

 "Her çevre uyuşmazlığında olduğu gibi, bu sefer de İstanbul’un doğasını, su kaynaklarını, ormanlarını, tarım alanlarını, tarihi ve kültürel varlıklarını korumak, yine yurttaşlara düşecek. ÇED Olumlu kararına 30 gün içerisinde İstanbul İdare Mahkemelerinde dava açmak gerekiyor. Denetleme yapması beklenen Murat Kurum, Cumhurbaşkanı’nın kanunsuz emirlerini aşacak iradeye sahip olmadığı için; bu ulvi görevi yurttaşlar yürütecek. CHP olarak, Kanal İstanbul sürecinin takipçisi olacağız."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar