NATO: Afgan makamlarına verilen tüm destek askıya alındı

NATO: Afgan makamlarına verilen tüm destek askıya alındı
NATO Dışişleri Bakanları, video konferans yöntemiyle Afganistan’da yaşanan gelişmeleri görüşmek üzere toplandı.

NATO Dışişleri Bakanları, Afganistan gündemiyle olağanüstü toplandı. Toplantının ardından ortak bildiri yayınlandı. Bildiride, NATO’nun Afgan makamlara verdiği tüm desteğin askıya alındığı ifade edildi.

NATO’nun yayınladığı bildiride, Afganistan’da şiddet olaylarının ve tansiyonun düşürülmesi çağrısı yapıldı. Bildiride, NATO, Afgan makamlarına verdiği tüm desteği askıya alındığı ifade edilerek şu ifadelere yer verildi:

"Afganistan'daki tüm tarafları, kadınların ve azınlık gruplarının anlamlı katılımı da dahil olmak üzere, kapsayıcı ve temsili bir hükümet kurmak için iyi niyetle çalışmaya çağırıyoruz. Mevcut şartlar altında NATO, Afgan makamlarına verdiği tüm desteği askıya aldı. Gelecekteki herhangi bir Afgan hükümeti, Afganistan'ın uluslararası yükümlülüklerine bağlı kalmalıdır. Afgan hükümeti, başta kadınlar, çocuklar ve azınlıklar olmak üzere tüm Afganların insan haklarını korumak; hukukun üstünlüğünü korumak; erişime izin vermek ve Afganistan'ın bir daha asla teröristler için güvenli bir sığınak olarak hizmet etmemesini sağlamakla yükümlüdür."

NATO dışişleri bakanları, Taliban’ı, tüm yabancı uyruklulara ve vizesi olan Afganlara güven içinde ülkeden çıkabilmesi için izin vermesi uyarısında bulundu.

Toplantının ardından konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de önceliklerinin Kabil Havalimanı’nın çalışmaya devam etmesini sağlamak ve insanların tahliyelerini tamamlamak olduğunu söyleyerek "Durum çok zor ve tahmin edilemez bir şekilde ilerliyor. Şu an karşımızdaki en büyük zorluk insanların Kabil Havalimanı’na ulaşması ve içeri girebilmesi" diye konuştu.

Stoltenberg, yaptığı konuşmada Kabil Havalimanı’nın çalışmasına ve tahliye çabaların verdiği destek için Türkiye, ABD ve İngiltere’ye teşekkür etti.Yaklaşık 20 yıldır ülkede operasyonlarını sürdüren NATO, bu yaz neredeyse tüm birliklerini Afganistan’dan çekti. Ancak Kabil’de hâlâ bir temsilcilik binası bulunuyor.  (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar