OECD Erdoğan'ı yalanladı: 'En çok yoğun bakım yatağı olan ülkeyiz' demişti

OECD Erdoğan'ı yalanladı: 'En çok yoğun bakım yatağı olan ülkeyiz' demişti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin dünyada en çok yoğun bakım yatağına sahip ülkesi olduğunu söylemişti. OECD verilerine göre, Türkiye bu konuda 31'inci sırada yer alıyor.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın koronavirüs salgınıyla ilgili açıklamalarada yoğun bakımda yatak kapasitesi konusunda Türkiye'nin dünyada en iyi ülke olduğunu söylemişti. OECD verilerine göre ise Türkiye'nin 42 ülke arasında 31'inci sırada olduğu görülüyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de koronavirüs pandemisine karşı sağlık emekçileri haftalardır amansız bir mücadele veriyor. Kimi ülkelerden gelen hastane koridorlarında yatan hasta görüntüleri ve farklı ülkelerden  sağlık çalışanlarının yaptıkları açıklamalar, ülkelerin sağlık tesisi kapasitesini de gündeme getirdi.

ERDOĞAN: EN ÇOK YAPIN BAKIM YATAĞI OLAN ÜLKEYİZ

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mart günü Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin salgına en hazırlıklı ülkelerin başına yer aldığını belirterek, hastanelerin kapasitesi konusunda ise, "En çok yoğun bakım yatağı olan ülkeyiz" dedi.

Doğruluk Payı sitesi tarafından incelenen göre, durum Erdoğan'ın belirttiği gibi değil.

OECD RAKAMLARI ERDOĞAN'I DOĞRULAMADI

Ancak Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) 2015-2018 yılları arasını kapsayan güncel verileri, yatak kapasitesi konusunda Erdoğan'ı doğrulamadı. Türkiye, 42 ülkenin yer aldığı listede 1000 kişiye düşen 2,8 yatak ile 31'inci sırada yer aldı. 2009 yılında ise bu oran sadece 2,9'a çıktı.

Listenin ilk beş sırasında Japonya, Güney Kore, Rusya, Almanya ve Avusturya yer alırken, son beş sırada ise Hindistan, Endonezya, Kosta Rika, Meksika ve Kolombiya yer aldı.

Verileri inceleyen Doğruluk Payı sitesi ise Kasım 2018 tarihinde Erdoğan'ın açıkladığı rakamlarla gerçekleşen yatak kapasitesi artışı arasında fark olduğunu ortaya koymuştu.

Öne Çıkanlar