'Pahalı' diye yangın söndürme uçağı kaldırmayan Orman Bakanlığı paraları bunlara harcıyor

'Pahalı' diye yangın söndürme uçağı kaldırmayan Orman Bakanlığı paraları bunlara harcıyor
Binlerce hektar orman kül olurken ‘pahalı’ diye söndürme uçağı kiralamayan Orman Bakanlığı, tanıtım için nazarlık, bitki çayı, şapka ve tül kristale 520 bin lira ödedi.

Orman Bakanlığı, ‘pahalı' olduğu gerekçesiyle İzmir'deki orman yangınında Türk Hava Kurumu'nun uçaklarını kullanmadı. Aynı bakanlık, eşantiyon için ise kesenin ağzını açtı. Harcadığı rakamlar dudak uçuklattı.

Yangın söndürme uçaklarının Türk Hava Kurumu'ndan kiralanmamasına gerekçe olarak ‘pahalı olması'nı gösteren Tarım ve Orman Bakanlığı, sadece temmuz ve ağustos aylarında tanıtım için 520 bin lira harcadı. Tanıtım için alınanlar arasında nazarlık, bitki çayı, kolonya ve satranç takımları yer alıyor.


BEZ ÇANTA, KOLONYA, ŞAPKA....

Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre Orman Genel Müdürlüğü tarafından 8 Ağustos 2019'da sözleşmesi imzalanan ihalelere göre 42 bin 500 TL'ye 5 bin adet küçük boy şapka satın alındı. 23 bin 500 TL'ye 10 bin adet büyük boy bez çanta, 10 bin TL'ye 5 bin plastik şişe çam kolonyası, 104 bin 350 TL'ye 5 bin adet flash bellek, 33 bin TL'ye de 5 bin tane satranç takımı alındı. Sözleşmenin toplam bedeli, 213 bin 350 TL oldu.

170 BİN TL'YE BİTKİ ÇAYI, 59 BİN LİRAYA NAZARLIK

12 Temmuz'da sözleşmesi imzalanan bir diğer ihaleye göre de 170 bin TL'ye 50 bin adet Orman Genel Müdürlüğü logolu orman bitki çayı,  59 bin 250 TL'ye 15 bin adet nazarlık, 78 bin 384 TL'ye on bin metre kristal tül alındı. Bu ihalelerin toplam bedeli ise 307 bin TL oldu.  Benzer tanıtım materyalleri, hediyelik sepet ve orman bitki yağları almak için de 23 Temmuz'da bir ihaleye daha çıkıldı ancak bu ihale henüz sonuçlanmadı.

NE OLMUŞTU?

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli söndürme uçaklarının orman yangınlarında kullanılmaması eleştirilerine ilişkin "Bu hurda uçaklara biz bugüne kadar 85 milyon euro para vermişiz. Bu sene 4 milyon euro vermedik diye mi oluyor bunların hepsi. Uçakların saatlik maliyeti 71 bin lira iken, helikopterlerin saatlik maliyeti 26 bin lira. Uçak 3,5 misli (kiralanan helikopterlerden) daha pahalı. Sertifikalarına güvenmiyorum" demişti. Öte yandan aynı zamanda pilot olan Bakan Pakdemirli'nin lisansını geçtiğimiz yıl 'yangın söndürme uçaklarını kullanmam, güvenmiyorum' dediği Türk Hava Kurumu'nun yenilediği ortaya çıkmıştı. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar