Pandemi hastanesi doktorları: Bu bizi gerçekten çok ürkütüyor

Pandemi hastanesi doktorları: Bu bizi gerçekten çok ürkütüyor
Sağlık kurulu raporu için Türkiye’nin dört bir yanından pandemi hastanesine gelen gençler, Covid-19 hastalarıyla aynı alanlarda bulunduktan sonra memleketlerine dönüyor.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- Ankara’nın ilk pandemi hastanelerinden olan Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden tüm Türkiye’ye Coronavirus (Covid-19) yayılma riski var. Bunun nedeni, pandemi hastanesi olmasına rağmen sağlık kurulu hizmeti de verilmesi. Türkiye’nin dört bir yanından gelen subay ve astsubay öğrencileri ile Emniyet Müdürlüğü personel adayları, raporlarını aldıktan sonra memleketlerine dönüyor. Duruma isyan eden doktorlar, sağlık kurulu raporlarının "temiz hastanelerde" verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Milli Savunma Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü personel adaylarının alması gereken sağlık kurulu raporları, Ankara’daki tüm hastanelerde veriliyor. Sağlık Bakanlığı’nın yazısına dayanarak bir pandemi hastanesi olan Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de sağlık kurulu raporu veriliyor. Sadece subay-astsubay ve polis adaylarına değil, çeşitli sosyal haklar için gerekli olan engelli ve yaşlı raporları da bu sağlık kurulları tarafından veriliyor.
SADECE COVID-19 HASTALARINA SAĞLIK HİZMETİ VERİLİYOR

Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Türkiye’de Covid-19 salgınının başladığı Mart ayında pandemi hastanesine çevrildi. Hastanede başka hiçbir hastaya sağlık hizmeti verilmiyor. Tüm poliklinikler ve yataklı servislerde sadece Covid-19 hastaları bulunuyor.

Hastanede çalışan doktorlardan alınan bilgiye göre, hastanede neredeyse tüm yataklar dolu. Polikliniklere ise günde 800 civarında hasta geliyor.

Buna rağmen hastanede sağlık kurulu hizmeti verilmesine doktorlar isyan ediyor. Sağlık kurulu raporu için Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençler, Covid-19 hastalarıyla aynı alanlarda bulunduktan sonra memleketlerine dönüyor.

Rapor için gelenler ile Covid-19 hastaları aynı kapıdan girip çıkıyor, aynı cihazları kullanıyor. Randevu sistemi olmadığı için yığılmaların yaşandığı hastanede, sosyal mesafe kuralları da hiçe sayılıyor.

Artı Gerçek’e konuşan hekimler, bu durumu "ürkütücü" buluyor.

İsmini vermek istemeyen bir hekim, hem sağlık kurulunda hem Covid-19 poliklinik ve servisinde çalışıyor.

3 GÜNDE 450 KİŞİ RAPOR İÇİN GELDİ

Sağlık kurulu raporu için son 3 günde 450 kişinin hastaneye geldiğini söyleyen doktor, durumu şöyle anlatıyor:

"Doktorun kapısını açık görenler içeri 20 kişi birden giriyor. Sosyal mesafeye dikkat edilmiyor.

Kaç kişinin geleceğini Milli Savunma Bakanlığı belirliyor. Normalde öncesinde hastane yönetimine bildiriyor. Ama bu iki günde 150 kişi geldi. Yönetimin haberi yok."

‘BİR TANE TOMOGRAFİ CİHAZI VAR, HEM CORONA HEM SAĞLIK KURULU HASTALAR KULLANIYOR’

"Burada sağlık kurulu hizmeti verilmesi hem bizi riske atıyor hem onları. Hepsine röntgen çekiliyor. Gerekli görülenlere tomografi. Yenimahalle Hastanesi’nde bir tane tomografi cihazı var. Hem COVID-19 hastaları kullanıyor hem sağlık kurulu hastaları. Her kullanımdan sonra dezenfekte etmek pratikte söz konusu değil. Burada "temiz" alan yok. Tüm hastalar aynı alanları kullanıyor.

Makul sayıda olsa ve öncesinden planlansa bir ölçüde kabul edilebilir ama pandemi hastanesinde sağlık kurulu hizmeti verilmemesi gerekir. Şehir Hastanesi’nde verilebilir. Orada "temiz" alanlar var.

Devlet düğünleri yasaklıyor, vatandaşa sosyal mesafeye uyun çağrısı yapıyor ama buradaki uygulama bu söylediklerinin tam tersi."

‘BAŞHEKİMLİK BASKI GÖRÜYOR, MİLLİ SAVUMA BAKANLIĞIYLA SÜRTÜŞME YAŞADI’ İDDİASI

Sorunun çözümü için başhekimlik ya da İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşmeler yapılıp yapılmadığını sorduğumuz hekim, şunları belirtiyor: "Başhekimlik de baskı görüyor. Hatta Mili Savunma Bakanlığı ile sürtüşme yaşadıklarını biliyoruz. Yönetimin ‘almazsan gidersin’ diye üstü kapalı tehdit edildiğini de biliyoruz. Ama yine de inisiyatif alarak elini taşın altına koymalı ve daha sert, kararlı bir duruş göstermeli."  

‘BİZİ ÇOK ÜRKÜTÜYOR’

Nöroloji uzmanı olan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir başka doktor,yine hem sağlık kurulunda hem de Covid-19 poliklinik ve servislerinde çalışıyor.

"Biz hekimiz, böyle bir zamanda elimizden geleni yapıyoruz. O yönden sorunumuz yok" diyen doktor, ancak sağlık kurulu hizmetinin pandemi hastanesinde verilmemesi gerektiğinin altını çiziyor:

"Hepimiz aynı yerden girip çıkıyoruz. Bu bizi gerçekten çok ürkütüyor. 7 kişi gelsin yaparız, sıkıntı yok ama günde 100 çocuk geliyor. Aynı yerde kan alınıyor, aynı radyolojiye iniyorlar. Sonra bu gençler otobüslerle geri memleketlerine dönüyorlar. Bu beni endişelendiriyor. Pandemi hastanesinde sağlık kurulu hizmeti verilmemesini istiyoruz.

Covid-19 hastaları için elimizden geleni yapıyoruz. Yenimahalle Hastanesi bu süreci çok güzel götürüyor. Ekip olarak, yönetim olarak titizlikle çalışıyoruz. Ama bizden pandemi dışında başka sorumluluk beklememeleri gerekiyor. Heyette çalışan 3 hekim arkadaşımıza geçen hafta Covid-19 tanısı konuldu. Kim kime bulaştırdı belli değil."

Öne Çıkanlar