Bakan Akar ve HDP'li Paylan'ın S-400 tartışması

Bakan Akar ve HDP'li Paylan'ın S-400 tartışması
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeler sırasında Rusya'dan alınacak S-400'ler Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile HDP Milletvekili Garo Paylan arasında tartışma yaşandı.

Meclis, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinin yapıldığı toplantıda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, milletvekillerinin S-400 hava savunma sistemine yönelik sorularını yanıtladı.

Muhalefet partilerinin milletvekillerinde sorular yönelttiği toplantıda HDP Milletvekili Garo Paylan ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar arasında tartışma yaşandı.

HDP'Lİ GARO PAYLAN MİLLİ SAVUNMA BAKANINA SORDU

Sputnik’ten Yurdagül Şimşek’in haberine göre, 'ABD’nin S-400’e karşı F-35 kararını’ soran Garo Paylan’a, Akar’dan "Rahat olun. Sonra sen bir daha nasıl olsa askere de gelmeyeceksin" yanıtı geldi.

Bir başka HDP Milletvekil Erol Katırcıoğlu'nun 'NATO neden vermiyor'sorusuna 'NATO’da bir şey yok, ülkeler var' yanıtı verdi.

'SONRA SEN BİR DAHA NASIL OLSA ASKERE DE GELMEYECEKSİN'

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın "Ülkemiz, S-400 sistemiyle önemli bir hava savunma yeteneği kazanmış olacak" sözleri üzerine HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan'ın sorduğu bir dizi soruyla birlikte şu diyaloglar yaşandı:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Efendim, S-400’e geldiğimiz zaman. Bunu benim söylememe gerek yok eğer takip edebildiyseniz NATO Genel Sekreteri Stoltenberg çok açık ve net bir şekilde söyledi. Biz ciddi bir şekilde hava ve füze tehdidine maruzuz. Bunun giderilmesi lazım, buna karşı tedbir almamız lazım. Bu tedbirler çerçevesinde NATO’ya müracaat ettik. NATO’da Amerika, İspanya, İtalya, Hollanda geldiler; Hollanda ve Amerika gitti, İspanya ve İtalya devam ediyor, biri Patriot, diğeri SAMP-T. Şimdi, bunlarla hep böyle NATO gelsin, NATO gitsin olmayacağına göre bizim bunu tedarik etmemiz lazım, buna sahip olmamız lazım. Bununla ilgili Periot’le konuştuk, Çin’le konuştuk, SAMP-T’le konuştuk, Ruslarla konuştuk ve burada bizim şartlarımız var, sadece mesele teçhizatın alınıp verilmesi değil. 

HDP Milletvekili Garo Paylan: S-400 teknolojisini paylaşacak mı, bunları veriyor mu?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Olacak, tabii bunların hepsi konuşuluyor.

HDP Milletvekili Garo Paylan: Anlaşmada yok.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Yanlış biliyorsunuz.

HDP Milletvekili Garo Paylan: Var mı?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Var tabii.

HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu: NATO niye vermiyor Sayın Bakanım?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Muhatap NATO değil. Bak onlar NATO’nun üyesi olan ülkelerden birisiyle konuşuyorlar, orada bir anlaşma sözleşme oluyor, Amerika "Ben yardım ederim." diyor geliyor buraya. İtalya "Ben dururum." diyor geliyor; Hollanda diyor, geliyor. NATO’da bir şey yok, ülkeler var. Biz Amerika’ya müracaat ediyoruz, diyoruz ki: Bize Patriot Füzesi satın, şu şartlarda satın. Mektuba cevap vermediler, mektuba cevap gelmedi henüz. SAMP-T’le Bir takım anlaşmalar yapıldı, devam ediyor, orada bir kulvar var. Dolayısıyla, biz sanki sabah kalkıp da gözümüzü kapatıp, sağı solu yıkıp döküp Rusya’ya gitmiş değiliz. Bu bir çalışmanın, bir araştırmanın bir incelemenin…

HDP Milletvekili Garo Paylan: Kongrenin S-400’e karşı F-35 kararına ne diyeceksiniz? Amerikan Kongresi 'S-400’den vazgeçmezse F-35 vermeyeceğiz' diye karar aldı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Onlar karar değil, çalışmalar devam ediyor. Bizim F-35 devam ediyor, hiç kafanızı yormayın devam ediyor.

AKP'li Başkan Süreyya Sadi Bilgiç: Sen rahat ol Sayın Paylan, üzülme.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Rahat olun. Sonra sen bir daha nasıl olsa askere de gelmeyeceksin.

HDP Milletvekili Garo Paylan: Ben yeni kuşaklar için söylüyorum. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar