Pegasus casus yazılımıyla iki Dubai prensesi de hedef alınmış

Pegasus casus yazılımıyla iki Dubai prensesi de hedef alınmış
Casus yazılım Pegasus'un hedefindeki 50 bin kişilik listede, Dubai Şeyhi'nin kaçarken yakalanan kızı Prenses Latife ile Londra'ya kaçan eski eşi Prenses Haya da yer alıyor.

İsrail merkezli NSO şirketi tarafından geliştirilen casus yazılım Pegasus ile hedef alınan isimler arasında iki Dubai prensesinin de olduğu ortaya çıktı. Veri sızması sonucu elde edilen ve Uluslararası Af Örgütü ile 15'ten fazla basın kuruluşunun incelediği 50 bin telefonluk listede, Prenses Latife ile Prenses Haya'nın da numaraları yer alıyor.

Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Reşit El Maktum'un kızı olan Latife'nin ülkeden kaçışı dünya kamuoyu tarafından takip edilmişti. Prenses Latife, şubat ayında kaydettiği bir videoda "rehin alındığını" ve hayatından endişe ettiğini söylüyordu. Latife geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri'nden kaçarak Umman üzerinden denize açılmış, bulunduğu tekne Hindistan yakınlarındayken silahlı kişilerin baskınına uğramış ve Dubai'ye geri götürülmüştü. Dubai yetkilileri, Prenses Latife'nin kaçışının "kötüye kullanmaya açık" olduğunu, Latife'nin "Dubai'de güvende" olduğunu savunmuştu.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, listede yer alan diğer isim ise Şeyh Muhammed bin Reşit El Maktum'un Londra'ya kaçan eski eşi Prenses Haya. İngiltere'de ikamet eden Prenses Haya'nın kaçırılarak Dubai'ye geri götürülmekten endişe ettiği belirtiliyordu.

Uluslararası Af Örgütü, iki prensesin telefonlarının listede bulunması ile ilgili iddiaya ilişkin, yazılımın geliştiricisi NSO grubu hedef aldı. Örgüt, NSO'yu "insan haklarını ihlal etmekle" suçlayarak kontrolsüz durumdaki istihbarat endüstrisinin için düzenleme getirilmesi çağrısında bulundu.

Veri sızması sonucunda elde edilen listedeki 50 binden fazla kişinin her birinin telefonuna yazılım yüklenip yüklenmediği bilinmiyor. Bu kişilerin telefonlarına yazılımın yüklenip yüklenmediğinin anlaşılması için cihazların incelenmesi gerekiyor. Ancak listede olmak, bu kişinin olası hedef olduğunu gösteriyor.

Birleşik Arap Emirlikleri, NSO'dan bu casus yazılımı satın alan ülkeler arasında sayılıyor.

NSO ise 'yanlış bir iş yapılmadığı'nı savunuyor. Şirket, yazılımın "terör ve diğer suçları önlemek için" geliştirildiğini ve ancak insan haklarına saygılı olan ülkelere satın alma hakkı tanındığını öne sürüyor. İsrail hükümeti ise iddialar üzerine harekete geçerek Pegasus yazılımının incelenmesi için bir ekip kurdu.

Öne Çıkanlar