Son uçak Kabil’den havalandı: ABD tahliye sürecini tamamladı

Son uçak Kabil’den havalandı: ABD tahliye sürecini tamamladı
Askerleri taşıyan son uçağında Kabil'den havalanmasıyla ABD, Afganistan'dan çekilme sürecini tamamladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilme sürecinin tamamlandığını duyurdu.

Newsweek gazetesine konuşan ismi açıklanmayan bir yetkili, ABD'nin 31 Ağustos'a kadar tahliye sürecine yardımcı olmak için ülkeye gelen askerlerini taşıyan son uçağın Kabil Havaalanı'ndan kalktığını belirtti.

Gazete editörü Naveed Jamali, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Son uçak havalandı. Savaş sona erdi" ifadelerini kullandı.

TALİBAN'IN ÜLKEYE HAKİM OLMA SÜRECİ

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma, yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

31 Ağustos'a kadar Afganistan'dan çekilmeyi hedefleyen Biden yönetimi, Kabil'den şimdiye kadar 116 bin 700 ABD ve Afgan vatandaşı tahliye etti.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde, hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar