Pentagon'dan IŞİD raporu: Suriye'de 12 ay içinde yeniden dirilebilir

Pentagon'dan IŞİD raporu: Suriye'de 12 ay içinde yeniden dirilebilir
ABD Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan raporda, IŞİD'in Suriye'de altı ila 12 ay içinde yeniden 'dirilebileceği' uyarısı yapıldı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın askerlerini çekme kararı aldığı Suriye'deki IŞİD unsurları konusunda ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) uyarı geldi.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, ABD Savunma Bakanlığı başmüfettişi tarafından hazırlanan raporda, "Üzerindeki baskı sürmezse, IŞİD'in Suriye'de altı ila 12 ay içinde yeniden dirilebileceği ve sınırlı da olsa tekrar toprak kazanabileceği" uyarısında bulunuldu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından edinilen istihbarata dayandırılan raporda, IŞİD'in 'faaliyet ve imkanlarını yeniden canlandırma konusunda Suriye'ye kıyasla Irak'ta daha hızlı yol katettiği' belirtildi.

Pentagon başmüfettişi, hem Suriye hem de Irak'taki yerel güçlerin, IŞİD'le mücadele için ABD öncülüğünde kurulan uluslararası koalisyonun desteğine bel bağlamayı sürdürdüğünü bildirdi.

ABD'li başmüfettişin, 'sebatkar savaşçılar' olarak tanımladığı Suriye Demokratik Güçleri'nin (QSD) Türkiye'nin askeri operasyon tehdidiyle karşı karşıya olduğunun da belirtildiği raporda, IŞİD'in her ay onlarca yabancı savaşçıyı Suriye ve Irak'ta saflarına çekmeyi başardığını ve dışarıdan bağış toplamaya devam ettiğini aktardı.

Başmüfettiş, IŞİD'in, ABD'nin çekilmesini "zafer" olarak tanımlayacağını ve bu süreçte Amerikan personelini hedef alan saldırılar düzenleyeceğini savundu.

Rapora göre, IŞİD'in kırsalda hâlen güçlü olması, inşa ettiği tüneller, yurt dışından yabancı savaşçıların sızmaya devam etmesi, Irak-Suriye sınırında güvenliğin sağlanmasındaki zorluklar ve Sünni bölgelerdeki istikrarsızlık örgütün Irak'ta tamamen yenilmesini zorlaştırıyor. (DIŞ HABER SERVİSİ)

Öne Çıkanlar