Prof. Konukman: 8 milyondan fazla işsiz var, nerede sizin yüzde 12,7'niz?

Prof. Konukman: 8 milyondan fazla işsiz var, nerede sizin yüzde 12,7'niz?
TÜİK'in açıkladığı işsizlik rakamlarını eleştiren Prof. Konukman, 'Biz empatimizi yitirdik, ötekinin halini anlamayan bir ruh hali içindeyiz. Bu insan olma vasfını yitirmek demektir' dedi.

ARTI GERÇEK - Prof. Dr. Aziz Konukman, ARTI TV'de yayınlanan Nazım Alpman'la Gün Başlıyor programına konuk oldu. Programda TÜİK'in açıkladığı yüzde 12,7'lik işsizlik oranı konuşuldu. 

'İNSANLARIN İŞ ARAMAYA DAHİ TAKATLERİ KALMADI'

Konukman, "Oranlara girmeyelim çünkü insanların kafası karışıyor. Şöyle yapalım, çalışma çağındaki nüfusta 1 milyon 179 bin artış var. Normalde bunun işgücü piyasasına yansıması lazım. Bunlar işgücü piyasasında değiller, dışında kalmışlar. İşgücü arzı ise 1 milyon 288 bin azalmış. Çalışan nüfus artarken işgücü piyasasına girebilenlerin sayısı azalmış. Bu neden kaynaklanmış? Çünkü istihdam edilen sayısı 896 bin, işsiz sayısı ise 391 bin gerilemiş. Yani bu denklemi çözebilene, bu denklemi kurabilene aşk olsun! Demek ki insanların iş bulma umudu kalmamış. 2 milyon 467 bin kişi, işgücü piyasasına giremeyenlerin sayısındaki artış. Bu insanlar çalışmak istiyor ama artık iş bulma umudu kalmadığı için vazgeçiyor. 2 milyon 173 bin kişi, bu durumda. Yani yüzde yüze yakını bu durumda. Bu müthiş bir umutsuzluk ortamıdır. İnsanların iş aramaya dahi takatleri kalmadı" dedi.

'8 MİLYONDAN FAZLA İŞSİZ VAR, NEREDE SİZİN YÜZDE 12,7'NİZ?'

"TÜİK diyor ki, 'bir insanın çalışıyor gözükmesi için iş başında olmasına gerek yok. Buna eğreti istihdam deniyor. Eğer bu insanlar iş başında değilse siz onları nasıl iş başında gösterirsiniz?" diyen Konukman şöyle devam etti:

"Nedeni şu: Biliyorsunuz, pandemi sürecinde kısa çalışma ödeneği var. Bazı insanlar da ücretsiz izne ayrıldı. Bu insanların çoğu işsiz ama kayıtlarda çalışıyor gözüküyorlar. TOBB'un Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi dedi ki, 'Ben bu tür istihdamı dışarıda bırakacağım'. Eylül ayı için yaptığı çalışmada 44,1 milyon insanın aslında 26,6 milyonu gerçek anlamda çalışıyormuş. 

"TÜİK, eğer bir kişi son 4 hafta iş aramış ancak vazgeçmiş fakat çağrıldığında her an işe başlamak isteyenleri de işsiz saymıyor! Bu durumda olan 4 milyon 348 bin kişi var. 4 milyon da işsiz var. 8 milyondan fazla insan. Nerede sizin yüzde 12,7'niz? Yani rakamlar dökülüyor. Halbuki ben tüm rakamları TÜİK sayfasından aldım. Ama işsiz sayısını yüksek göstermemek için rakamlar bu hale getiriliyor. Ne eğitimde ne de istihdamda olan genç nüfusun oranı yüzde 25'lerde. Vahim bir durum bu. 

'BU İNSAN OLMA VASFINI YİTİRMEK DEMEKTİR'

"Siyasal iktidar 2020 yılı için yaptığı tahminleri tutturamadı ki, bu yıl için tuttursun. Daha Ocak ayında çöktü tahminleri. TBMM'nin bütçe kanunu değişikliği gündemiyle toplanması lazım. Bu bütçe yapısıyla bir şey olmaz. Yasaları aşan ödemeler yapılıyor. Ama bir yandan da mesela sağlık çalışanları için Covid-19 meslek hastalığı sayılmıyor, kanıtla deniliyor. Böyle insanlık dışı bir şey olabilir mi? Biz empatimizi yitirdik. Biz ötekinin halini anlamayan bir ruh hali içindeyiz. Bu insan olma vasfını yitirmek demektir. Hiçbir şeye saygılı değiliz. Hayvanlara, doğaya saygılı değiliz. Doğa katliamlarına neden olan bu yatırımlar ne olacak? Sesini çıkarana 'sen teröristsin' deniliyor. Böyle bir durumla karşı karşıyayız." 

Öne Çıkanlar