Prof. Naci Görür'den kritik uyarı: İşin son demlerindeyiz

Prof. Naci Görür'den kritik uyarı: İşin son demlerindeyiz
'Düzce için de alarm vermiştik. Haklı çıktık. Üç ay sonra Düzce’de deprem oldu'

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin yıldönümünde uyarılarda bulundu. "Düzce için de alarm vermiştik. Haklı çıktık. Üç ay sonra Düzce’de deprem oldu" diyen Prof. Görür, "Yerbilimciler olarak ‘İstanbul tehdit altında’ diye bağırmaya başladık" ifadelerini kullandı.

Prof. Görür, "Deprem kuşaklarında, binlerce insanın öldüğü yerlere gidin, yine aynı yapı tarzı, yine deprem güvensiz mimari, yine deprem güvensiz yapı malzemeleri kullanıldığını görürsünüz. Kendimize özgü bir toplumuz. Herhangi bir yerde büyük bir deprem olduğunda insanlar korkup dışarı çıkıyor. Televizyonlarda bilim insanlarını konuşturuyorlar; valilik, belediye bir şeyler söylüyor, teskin oluyor, üç gün sonra evlerine giriyorlar. Ondan sonra yine unutuyorlar" ifadesini kullandı. 

'DEPREM UYARISI YAPINCA BİZE KIZIYORSUNUZ AMA ÖLÜYORUZ'

Hürriyet'ten İpek İzci'ye konuşan Prof. Görür, "Palu depreminden sonra Sivrice’yi vurguladım. Kimse umursamadı. Yine deprem oldu, 40 kişi öldü. Deprem uyarısı yapınca bize kızıyorsunuz ama ölüyoruz. Bilim insanlarının söylemlerine özen göstermek lazım." yorumunu yaptı. 

'İŞİN SON DEMLERİNDEYİZ'

Prof. Görür, "Beklenen deprem için sizin gözünüzden en iyi ve en kötü senaryolar neler?" sorusuna ise şöyle yanıt verd:

"Minimum 7.2 bekliyoruz. Ama 1766’daki gibi, üç ay arayla Marmara’nın tamamı kırılabilir. İşte bu en kötü senaryo... 1766’da, Kumburgaz ve Adalar hatları üç ay arayla kırılmış, her biri 7’nin üzerinde iki deprem olmuş. Bugün de zaten bu iki hat kilitlenmiş vaziyette. Beklediğimiz depremin 1999’dan itibaren her an olma kaydıyla, 30 yıl içinde gerçekleşme olasılığı yüzde 62 olarak hesaplandı. Artı-eksi 10-15 sene veriyoruz. İşin son demlerindeyiz."

Öne Çıkanlar