Prof. Dr. Levent Yamanel: Bu yılın sonuna kadar maske takacağız

Prof. Dr. Levent Yamanel: Bu yılın sonuna kadar maske takacağız
Bireysel tedbirlerin aşı çalışmaları ile paralel olarak devam edeceğini işaret eden Bilim Kurulu üyesi maske kullanımının yıl sonuna kadar devam edebileceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, coronavirus aşı çalışmalarının 1,5 yılı bulabileceğini belirterek, virüsten korunmak ve bulaştırmaktan kaçınmak için kullanılan maskeleri yıl sonuna kadar çıkaramayabileceğimizi ifade etti.

Prof. Dr. Yamanel, ''Şu an çok ciddi aşı çalışmaları yapılıyor. Fakat aşı çalışmaları 1-1,5 sene sürüyor. Buna bağlı olarak en baştan beri süreci de hesaplarsak eğer bu yılın sonuna kadar maske takacağımızı öngörebiliriz" dedi.

'ELDİVENİ DEĞİL EL HİJYENİNİ ÖNERİYORUZ'

Eldiven kullanmanın sahte bir güvenlik algısı oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Yamanel, ''Eldiven taktıktan sonra yalancı biz özgüven oluşuyor ve ardından bu eldivenle kişi o hisle her yere dokunabiliyor ve böylece alınan mikropları her yere bulaştırma ihtimali de oluyor. Bu nedenle yalancı özgüveni oluşturmamak için eldiveni önermiyoruz. Sadece el hijyenini öneriyoruz. Eldiven taksak bile eldiveni çıkardıktan sonra da yine el hijyenine mutlaka dikkat etmemiz gerekir. Marketlerde temasta bulunduktan sonra özellikle elimizi yüzümüze mutlaka götürmememiz gerekiyor" dedi.

YIL SONUNA KADAR MASKE

Yeni döneme ilişkinde konuşan Prof. Dr. Yamanel, salgının henüz geçmediğini hatırlatarak, kontrollü sosyal hayat kurallarına uyulması gerektiğini belirtti. 

Alınan tedbirleri yerinde ve başarılı bulan Prof. Dr. Yamanel, " Ama bunu devam ettirirsek iyi durumumuz da devam eder. Eğer bu tedbirleri devam ettiremezsek vaka sayılarının arttığını görürüz. Bundan kurtulabilmemiz için global bir bağışıklığın olması gerekiyor. Bu da etkin bir tedavinin, etkin bir aşının bulunmasıyla mümkün olacak. Şu an çok ciddi aşı çalışmaları yapılıyor. Fakat aşı çalışmaları 1-1,5 sene sürüyor. Buna bağlı olarak en baştan beri süreci de hesaplarsak eğer bu yılın sonuna kadar maske takacağımızı öngörebiliriz" dedi.(DHA)

Öne Çıkanlar