Putin, Akkuyu'nun temelini atmaya geliyor

Putin, Akkuyu'nun temelini atmaya geliyor
Rusya Enerji Bakanı Novak, Akkuyu NGS'nin temel atma törenine ilişkin, "Şirketimiz inşaat izni bekliyor ve bu iznin verileceğinin teyidini de aldık" dedi.

EKONOMİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönem olan 12 Mayıs 2010’da Moskova’da dönemin Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’le imzalamış olduğu nükleer santral anlaşmasının üzerinden neredeyse sekiz yıl geçtikten sonra yarın, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temeli atılacak.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başkanlığında yarın düzenlenecek Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) ve Akkuyu NGS'nin temel atma töreni öncesinde değerlendirmelerde bulundu.

Novak, Türk ve Rus liderlerin katılımıyla yarın temelinin atılması beklenen Akkuyu NGS'nin Türkiye için son derece önemli bir proje olduğunun farkında olduklarını söyledi.

Projenin, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılı olan 2023'e yetiştirilmesinin planlandığını belirten Novak, "İnşaat belirlenen takvim doğrultusunda ilerliyor. Projeye stratejik yatırım statüsü veren Türk ortaklarımıza teşekkür ediyoruz. Şimdi şirketimiz inşaat izni bekliyor ve bu iznin verileceğinin teyidini de aldık. Böylelikle projenin temeli atılacak ve inşaat başlayacak" dedi.

Novak, öncelikle Türk yatırımcıların projenin inşaat ve işletme kısımlarında yer almalarının önemli olduğunu ifade ederek, bu konuda Türk şirketlerle son derece yoğun görüşmeler sürdürüldüğünü ve olumlu sonuçlar alınacağını beklediklerini kaydetti.

TÜRKAKIM-2 İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Öte yandan, TürkAkım doğalgaz boru hattı projesinin ikinci hattı için çok sayıda ülkeyle görüşmelerin devam ettiğinin altını çizen Novak, şu ifadeleri kullandı:

"İkinci hattının inşa edilmesi ve Güney Avrupa'da bu altyapının sağlanması için söz konusu ülkelerin projeyle ilgilenmesi son derece önemli. Bugün projeye bu ilginin gösterildiğini görüyoruz. İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan ve Avusturya üzerinden çeşitli rotaları değerlendiriyoruz. Gazprom, Enerji Bakanlığının da katılımıyla şu anda doğalgazın alıcılarıyla ticari görüşmeler yürütüyor. Avrupa Komisyonu ile de temas halindeyiz. Doğalgaz sevkiyatıyla ilgili en etkin seçeneğin tercih edileceğini düşünüyorum."

Öne Çıkanlar