Putin’in 'Hakan Fidan'ını tanıyalım

Putin’in 'Hakan Fidan'ını tanıyalım
Patrushev'in Batı dünyasına karşı onlarca yıl süren kamuoyu ve sahne arkası ajitasyonunun doruk noktası, Rusya'nın devam eden Ukrayna işgali oldu.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patrushev, Çeçenistan’dan Ukrayna’ya kadar Putin’in düşünce ve kararlarını etkileyen eski bir KGB ajanı… Güvenlik teşkilatı üyelerini "Rusya’nın yeni asilleri" olarak tanımlayan Patrushev, Türkiye’nin dinci ve ulusalcı kesiminin de kullandığı "Batı medeniyeti çöküyor" teorilerini gündeme getiren isim oldu. San Francisco Üniversitesi'nde yardımcı profesör olan Rus ve Avrasya istihbarat tarihi uzmanı Filip Kovačević, New Lines Dergisi’ne Rusya’nın bu güçlü ismini yazdı:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dikkatle dinlerken, kırışmış, unutulabilir bir yüze sahip uzun boylu, kemikli bir adam tiz, genizden bir sesle "Somut hedefleri Rusya Federasyonu'nu yok etmek" dedi. 

Tarih 21 Şubat'tı ve Putin, Rusya'nın siyasi ve askeri seçkinlerini Kremlin'deki göz alıcı St. Catherine Salonu'nda toplamış ve Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde bağımsızlık ilan eden iki "halk cumhuriyetini" tanıma kararını açıklıyordu. 

Rusya'nın en güçlü şahsiyetleri önünde konuşan bu adam kendinden emin bir şekilde Ukrayna hakkında konuşmak için çok az zaman harcadı; asıl hedefi ABD’ydi. Daha önceki bir konuşmasında, Rusya'nın tüm sıkıntılarından ABD'yi sorumlu tutacağı konusunda zaten uyarıda bulunmuştu. Onlarca yıllık KGB eğitimi zaten bunun üzerineydi. Onun için, ana düşman olan asla değişmedi.

O sırada kamera, konuşmayı göz kırpmadan dinleyen Putin’e yaklaştı.. Bakışları bin kelimeye eşdeğerdeydi. Putin, 20 yılı aşkın bir süre önce Kremlin'e taşınmasından bu yana sürekli olarak hemen dibinde olan Rusya'nın en üst düzey ulusal güvenlik organı olan Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patrushev ile aynı fikirdeydi.

RASPUTİN’İN VURULDUĞU EVDE BÜYÜDÜ

Patrushev, Haziran 1951'de, Putin'den sadece birkaç ay önce doğdu ve askeri bir aileden geliyordu. Ailesi Nazi ablukası altında yaşamıştı ve savaş bittikten sonra Leningrad'da (şimdi St. Petersburg) yeni bir hayat kurmaya karar vermişlerdi. Tek çocuk olarak büyüyen Putin'in aksine, Patrushev'in 1945 doğumlu ve duruma uygun olarak Victor adı verilmi bir ağabeyi vardı. 

Aile, Yusupov Sarayı'ndan sadece birkaç blok ötede, hoşnutsuz çarlık görevlilerinin Grigory Rasputin'i önce zehirleyip ardından vurduğu ortak bir dairede yaşıyordu. Genç Patrushev'in Sovyet çocukluğu, Rusya'nın skandallı emperyal geçmişinin yankılarıyla dolup bir ortamda geçti.

Patrushev'in okuduğu lise,  211 No'lu Leningrad Lisesi, (Türkiye’nin şu anda Kartal İmam Hatip Lisesi gibi) Putin'in en iyi ortaklarının biyografilerinde en önemli not yeri haline geldi. Sınıf arkadaşları arasında eski bir içişleri bakanı ve Rusya Parlamento'nun alt meclisi Duma'nın sözcüsü Boris Gryzlov ve Rusya'nın federal güvenlik servisi FSB'nin uzun süredir müdür yardımcısı olan Sergey Smirnov vardı.

Gryzlov, mevcut Belarus büyükelçisi ve Ukrayna ile devam eden müzakerelerde Rusya heyetinin bir üyesi olarak Rusya'nın dış politika karar verme sürecinde önemli bir rol oynamaya devam ediyor.

Belki de babasının Sovyet donanmasındaki kariyerinden etkilenen Patrushev, Leningrad Gemi İnşa Enstitüsü'nden mühendislik diploması ile Rusya'nın mevcut devlet güvenlik ve istihbarat servislerinin başlarıyla paylaştığı bir sertifika ile mezun oldu: FSB direktörü Alexander Bortnikov ve Rusya'nın dış istihbarat servisi SVR'nin direktörü. Sergey Naryshkin..

KGB’NİN SEÇKİN OKULUNA ALINMADI

Hepsinin KGB subayı olmaları Sovyet mühendisliği için büyük bir kayıp mıydı? Motivasyonlarını açıklamak zor değil,  bir KGB subayı olmak, Sovyet sisteminde ayrıcalıklı bir yaşam tarzına giden bir biletti.

Bortnikov, Naryshkin ve Putin'den farklı olarak Patrushev, güvenlik hizmetlerinin önde gelen eğitim kurumu olan Moskova'daki KGB Yüksek Okulu'na girmedi. Bunun yerine, Leningrad'daki KGB ofisi tarafından işe alındı, ardından, Sovyetler Birliği'nin en iyi ikinci şehri olan Minsk'teki KGB okuluna gönderildi. Bunun nedeni bugün hala bir sır. 

Patrushev'in aile geçmişi, Sovyet devlet güvenlik standartları için sağlamdı, yani işin içinde başka bir şey olmalı. Üniversitede yaptığı veya söylediği bir şey miydi? Her halükarda, sonraki KGB kariyeri, Moskova KGB okulu mezunu olmadığı gerçeğinden etkilenmemiş gibi görünüyor.

Putin, Bortnikov veya Naryshkin'in sınıf arkadaşı olmasa da, bir süre sonra, muhtemelen KGB'nin Büyük Ev'deki geniş pencereli ofislerinden birinde, "kutsal olmayan üçlü" (Mikhail Bulgakov'un "Usta ve Margarita"sındaki kötü adamlar) ile tanıştı: Çocukluğunu geçirdiği evine yürüme mesafesinde olan Leningrad karargahında…

Vatandaşlığa kabul edilmiş bir ABD vatandaşı ve eski KGB genel generali olan Oleg Kalugin, bir zamanlar Patrushev'i iyi tanıyordu. Kalugin, Ukraynalı gazeteci Dmitry Gordon ile 2012'de yaptığı bir röportajda, "Onu uzun zamandır çok iyi tanıyordum. Leningrad'daki asistanımdı. Üstlerinin emirlerine asla körü körüne uymadığı için diğer KGB memurlarından farklıydı."

Kalugin, "Spymaster: İstihbaratta ve Batıya Karşı Casuslukta 32 Yılım" adlı anı kitabında Patrushev'i içeren bir hikayeye yer verdi. Leningrad'daki Komünist Parti şeflerinden biri, bir kişiyi "Sovyet karşıtı ajitasyon" yapmakla suçlayıp KGB'nin onu gözetim altına almasını talep ettiğinde, Kalugin, Patrushev'e nasıl tavsiyede bulunduğunu anlattı…

FARKLI BİR KGB AJANI

"Patrushev’e onunla konuşun ve hatalarını ve tutarsızlıklarını belirtin? Ona dikkatli olmasını söyleyin. Böylece tutuklanmadan davayı kapatabiliriz" dedim. Patrushev, KGB standart işletim prosedürlerini esnetmekten korkmadı ve bu fikri uyguladı. Kalugin, tavsiyesine uyulmasından ve sözkonusu şahsın fikrini söylemenin potansiyel olarak yıkıcı sonuçlardan kurtulmasından memnundu.

Bu yaklaşım, Patrushev'in dogmatik bir Komünist olmaması ve  onun güçlü dini inançlarından kaynaklanabilir. Çok daha sonra FSB'nin direktörü olduğunda, FSB Lubyanka karargahının yanında bulunan Tanrı'nın Hikmeti Sofya Ortodoks Kilisesi'nin yenilenmesine ve yeniden kutsanmasına destek oldu. 

Birçok FSB görevlisinin özel görevlere başlamadan önce bu kilisede dua ettiği söyleniyor. Patrushev ayrıca Arkhangelsk bölgesindeki Franz Josef Land takımadalarında, Rusya'nın en kuzeydeki sınır noktalarından birinin yakınındaki Wonderworker Aziz Nikolaos heykelinin inşasını da destekledi.

Patrushev, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından kısa bir süre sonra, 1992'de, St. Petersburg'dan komşu Karelya bölgesindeki devlet güvenliği bölgesel şubesine transfer oldu. Gelecekle ilgili genel belirsizliğin ortasında, birçok Rus bölgesinin, embriyonik bağımsız devletlere güçlü bir şekilde benzeyen özerk kurumlar geliştirdiği günlerdi. 

Karelya bir istisna değildi ve Finlandiya ile olan tarihsel bağları Sovyet sonrası karakterini etkiledi. Patrushev, Karelya'nın devlet güvenlik bakanı oldu ve bağımsızlık yönelimli eğilimleri kısıtlamak ve etkisiz hale getirmekle görevlendirildi.

Karelya, daha sonra KGB'nin tüm güçlü başkanı ve daha sonra Sovyet lideri olan Yuri Andropov'un 1930'larda siyasi kariyerine başladığı bölgeydi. Karelya KGB, on yıllardır Andropov'a neredeyse kült bir bağlılık besledi. Patrushev, Karelya'dayken, Andropov mitinin birçok unsurunu özümsemiş görünüyor. Görünüşe göre "bir dönüşüm anı" yaşadı ve kendisini, tıpkı Andropov'un yaptığı gibi, Rusya'nın gücünün zirvesi olan Kremlin'e devlet güvenlik personelini olacak türden başka bir Andropov olarak görmeye başladı.

ESKİ BAŞKAN ANDROPOV HAYRANI

Patrushev, eski Sovyet muhalifi Roy Medvedev'in 2006'da yayınlanan Andropov biyografisinin önsözünde, Andropov'un devlet güvenliği ve siyasi sistem hakkındaki görüşü üzerindeki derin etkisi hakkında yazdı. Medvedev'in kitabı, FSB'nin yıllık edebiyat yarışmasında birincilik ödülü aldı ve Patrushev'in önsözü sayesinde büyük ölçüde Rus devlet güvenlik çevrelerinde en çok satan kitabı oldu.

Patrushev Karelya'da iyi bir iş çıkarmış olmalı, çünkü sadece iki yıl sonra, 1994'te Moskova'da bir pozisyon teklif edildi. Resmi unvanı, Lubyanka karargahındaki iç güvenlik müdürlüğü başkanıydı. FSB'nin Rus siyasetindeki etkisini federal düzeyde güçlendirmek için çalışmaya başlayan bir düzine üst düzey devlet güvenlik görevlisinden biriydi.

Patrushev'in konumu, FSB saflarındaki insan kaynakları potansiyelini araştırmasına ve akışını yönlendirmesine izin verdi. Petersburg bölge müdürlüğünden eski KGB meslektaşlarını Moskova'ya getirmede etkili oldu. Bu meslektaşlardan biri Putin'den başkası değildi.

Putin'i "keşfeden" Patrushev olabilir. Putin, siyasi kariyerinin en başından beri, Patrushev'in Kremlin güç hiyerarşisindeki yüksek statüsünü kabul etti. Zamanla, Patrushev'i etkin bir şekilde ikinci komutan rolleri olan pozisyonlara atadı.

Örneğin, 1999 yılında Cumhurbaşkanı Boris Yeltsin Putin'i başbakan olarak atadığında, Putin, Patrushev'e FSB direktörü olarak onun yerine geçmesini tavsiye etti. 18 Ağustos 1999'da bir basın toplantısında Patrushev'in atandığını açıklayan Putin, "Albay Putin görevi bırakıyor" diye şaka yaptı ve Patrushev biraz rahatsız bir şekilde "Albay General Patrushev görevi aldı" yanıtını verdi. Putin, o sırada Patrushev’in "devlet güvenlik servisini daha da güçlü hale getireceğini" de belirtmişti.

GROZNİ’NİN YIKIMI ÖNCESİ PATLAYAN BOMBALAR

Putin'in sözleri, Eylül 1999'da Moskova'daki apartmanlarda ve iki taşra kentinde 300'den fazla ölü ve bin yaralı bırakan bir dizi korkunç patlamanın ardından kısa sürede test edildi. Putin ve Patrushev, Çeçen ayrılıkçı liderleri suçlamakta gecikmediler, ancak bu patlamalarla ilgili birçok soru bugüne kadar çözülmemiş durumda.

2000 yılında İngiltere'ye kaçan eski KGB ve FSB subayı Alexander Litvinenko, bombalamaların arkasında FSB'yi suçladı. Tarihçi Yuri Felshtinsky ile birlikte, "Blowing Up Russia: Terror From Within" adlı kitapta ayrıntılı bir şekilde iç bilgi yayınladı. Kitap, Rusya'nın Aşırılıkçı Malzemeler Federal Listesi'ne hızla eklendi ve yasaklandı. Rusya'ya ulaşan bazı nüshalara el konuldu ve imha edildi. 

Litvinenko 2006 yılında, İngiliz soruşturma ve yargı makamlarına göre FSB'nin talimatları doğrultusunda çalışan kişiler tarafından Londra'da zehirlendi. İngiliz yetkililer tarafından yapılan resmi bir soruşturma, suikastın Putin tarafından "muhtemelen onaylanmış" ortaya koydu.

Putin hükümeti apartman bombalamalarını Çeçenya'daki çatışmayı yeniden başlatmak için bir bahane olarak kullandı ve ayrılıkçı cumhuriyette ve komşu bölgelerde şiddetin radikal bir şekilde tırmanmasına yol açtı. 

Bu, Rusya'nın on yıldan kısa bir süre içindeki ikinci Çeçen savaşıydı. Ancak birincisinin aksine, bu kez FSB dahil Rus askeri ve devlet güvenlik özel kuvvetleri ana hedeflerine ulaştı. Savaş, FSB'nin itibarını yeniden kazanmasına yardımcı oldu ve Patrushev, Rus devlet medyası tarafından, kararları ve politikaları Rusya'yı daha güvenli hale getiren kararlı yönetici olarak selamlandı.

RUSYA’NIN YENİ SOYLULARI: GİZLİ SERVİS ELEMANLARI

Patruşev, FSB görevlilerini Rusya'yı özveri ruhuyla ülkeyi yönetmekle görevli "yeni soylular" olarak taçlandırarak medyanın ilgi odağından yararlandı. 20 Aralık 2000'de, günlük Komsomolskaya Pravda gazetesiyle, Sovyetler Birliği'nin ilk güvenlik örgütü Cheka'nın kuruluşunu anan Chekist Günü ile aynı zamana denk gelen bir röportajda Patrushev, FSB memurları hakkında bir makale  yazdı:

"İyi entelektüel analistler, geniş omuzlu, deneyimli özel kuvvetler askerleri, sessiz bomba teknisyenleri, disiplinli soruşturmacılar, sakin karşı istihbarat subayları… Görünüşte farklılar ama hepsini birleştiren önemli bir özellik var: Vatanlarına hizmet etmek. Onlar modern yeni soylular."

FSB memurlarının yeni bir asaleti temsil ettiği fikri, Rus araştırmacı gazeteciler Andrei Soldatov ve Irina Borogan'ın ufuk açıcı kitabı "Yeni Asalet: Rusya'nın Güvenlik Hizmetlerinin Restorasyonu ve KGB'nin Kalıcı Mirası"nın yol gösterici tezi oldu. 10 yıldan fazla bir süre önce yayınlanmış olmasına rağmen, bu kitap Sovyet sonrası Rus devlet güvenlik mimarisinin doğuşu ve gelişimi hakkında en bilgilendirici anlatım olmaya devam ediyor.

2000'lerin başında devlet medyasının Patruşev'e övgülerine rağmen, FSB Rusya'nın topraklarını ani ve büyük terör saldırılarından korumaktan çok uzaktı. Ekim 2002'deki Moskova Dubrovka Tiyatrosu rehine krizinin ve Eylül 2004'teki Beslan okul kuşatmasının, potansiyel olarak önlenebilir yüzlerce sivil ölümüne yol açan feci şekilde ele alınması, Patrushev'in sözleriyle FSB'nin eylemleri arasındaki büyük uçurumu gösterdi.

PUTİN BAŞKANLIK İÇİN ONU SEÇMEDİ

Ancak Patrushev'in yıldızı Rusya'nın siyasi ufkunda yükselmeye devam etti. Beslan kuşatmasındaki kurbanların yakınları tarafından ateşli bir şekilde istifa etmesi yönünde çağrılar yapılmasına rağmen, Patrushev Putin'den FSB'nin başında kalma lütfunu aldı.

Putin 2008'de (o sırada yürürlükte olan anayasal kısıtlamalar nedeniyle) arka arkaya üçüncü bir cumhurbaşkanlığı dönemi için aday olamadığı zaman, Rus kamuoyunu Patrushev'in başarılarıyla tanıştırmak için çabalar sarf edildikçe Patrushev'in halefi olmak için yetiştirildiği söylentileri yoğunlaştı. 

Rus devlet televizyonu Channel One, eşi, ağabeyi ve FSB'deki baş yardımcısı olan lise sınıf arkadaşı Smirnov ile röportajlar da dahil olmak üzere Patrushev'in hayatı hakkında bir saatlik bir belgesel hazırladı. Patrushev ve Putin'in askeri bir helikopterde birlikte bir kriz noktasına uçan görüntüleri öne çıktı. Ve Patrushev, Orta Asya bozkırlarından Kuzey Kutbu'na kadar çeşitli Rus sınır karakollarını ziyaret ederken gösterildi. 

Yine de, Patrushev devlet başkanı olmayacaktı. Putin bunun yerine halefi olarak Dmitry Medvedev'i seçti ve Mayıs 2008'de Patrushev'e o sırada bir teselli ödülü gibi görünen şey teklif edildi: Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri.

Ancak Putin başbakan olduğunda, gücün dayanak noktası artık cumhurbaşkanlığı değildi. Medvedev, 2008'den 2012'ye kadar nominal olarak ülkenin cumhurbaşkanı olmasına rağmen, çoğu karar hala Putin tarafından Patrushev ile koordineli olarak alınıyordu. 2000'lerin başından beri "devlet içinde devlet" haline gelen devlet güvenlik aygıtı, Rusya'da olup biten her şey hakkında son sözü söyledi. Ayrıca Rus istihbaratını ve Rus sınırları dışındaki diğer kaynakları yönetti ve yönetti.

Medvedev sadece bir dönem başkanlık yaparken, Patrushev Güvenlik Konseyi'nin başkanı olarak kaldı. Geniş Güvenlik Konseyi aygıtını kendi güç tabanına dönüştürdü ve KGB idolü Andropov'dan beslediği komplocu, Amerikan karşıtı dünya olayları anlayışı doğrultusunda üst düzey siyasi kararları yönlendirmeyi başardı.

PUTİN’İN DÜNYA GÖRÜŞÜNÜ ETKİLEDİ

Patrushev'in Putin üzerindeki ideolojik etkisi zamanla daha belirgin hale geldi. Putin 2000'li yılların ortalarında hala liberal bir dünya görüşünün bazı unsurlarını benimserken, Patrushev 2000 yılında "geleneksel değerler" olarak adlandırdığı değerlere yönelik tercihinin açık bir şekilde işaretini verdi. Bu değerler, anti-liberal, "çok kutuplu" bir anlayışın yaratılmasına dayanıyor. Patrushev'in yıllar boyunca Rus devlet medyasıyla yaptığı çok sayıda röportajda değindiği üzere, Rusya'nın etki alanının çarpıcı biçimde genişleyeceği bir dünya.

Patrushev 2015 tarihli bir röportajında "çok kutuplu bir dünyanın oluşumunun" Batı'nın liberal hegemonyası olarak algıladığı şeyi sınırlamanın tek yolu olduğunu iddia etti. Rusya'nın Batılı liberal dünya düzeninin ana düşmanı olduğunu gururla vurguladı ve Rusya'nın jeopolitik çıkarlarını yurtdışında zorlarken herşeyin masada olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Patrushev, Batı karşıtı fikirlerini yaymak için Batılı olmayan meslektaşlarıyla sık temaslarını kullandı. Aralık 2021'de Endonezya ve Kamboçya'ya yaptığı ziyaret, bu amaç için hazırlanmış en son gezisiydi.

Patrushev'in Batı dünyasına karşı onlarca yıl süren kamuoyu ve sahne arkası ajitasyonunun doruk noktası, Rusya'nın devam eden Ukrayna işgali oldu.

KOMPLO TEORİLERİ GELİŞTİRDİ

İstiladan önceki aylarda Patrushev, Rusya'nın faaliyetlerine gerekçe sağlamaya çalışarak Amerikan karşıtı komplo teorilerini en yüksek seviyeye çıkardı. Eylül 2021'de devletin Sputnik Radyosu'nda ABD'nin eski Sovyet cumhuriyetlerinin vatandaşlarına karşı gizli biyolojik savaş yürüttüğünü iddia etti: "Washington tarafından açılan biyolojik laboratuvarlar on milyonlarca insanın sağlığı için bir tehdittir."

Kasım 2021'de, "ölümcül virüslerin ve pandemilerin ortaya çıkmasının patojenlerle yapılan laboratuvar deneylerinden kaynaklandığını" iddia ederek Eylül'de bahsettiği Batılı laboratuvarların suçlu olduğunu ima etti. Patrushev'e göre, bu laboratuvarlardan bazıları Ukrayna'da faaliyet gösteriyordu ve görünüşe göre, ne pahasına olursa olsun çalışmalarının durdurulması gerektiğini öne sürüyordu.

Aynı zamanda Patrushev, Batılı ulusların önümüzdeki yıllarda sürdürülebilir ve iklim dostu ekonomik ve çevre politikalarının temeli olarak gördüğü yenilenebilir enerji kullanımına karşı bir komplo teorisi de başlattı. Patrushev, bu kaynakların "çevre için tamamen güvenli olmadığını ve bazı durumlarda doğanın kendisi üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu" iddia etti. Patrushev, dünya için en sağlıklı seçimin Rus petrol ve gazını almaya devam etmek olduğunu ileri sürüyordu.

Ayrıca Patrushev, uluslararası izleyicileri küresel güç dengesi hakkında bir dizi sansasyonel jeopolitik iddiada bulundu. Eylül 2021'de "'Küresel Britanya' kavramı altında" diyerek İngiliz İmparatorluğu'nun yeniden dirilişine tanık olduğumuzu söyledi: "İngilizler imparatorluklarını 'eski' yöntemlerini kullanarak yeniden inşa etmek istiyorlar."

BATI ÇÖKÜYOR FİKRİ

Patrushev, önde gelen yedi sanayi ülkesinden oluşan grubun "önemini" kaybettiğini ve artık sadece bir "tartışma kulübü" olduğu konusunda da ısrar etti. Belki de Patrushev'in son komplo teorilerinin en tuhafı, Batı'nın Ukraynalıları "fakir ve güçsüz" hale getirdiği suçlamasıydı. Ukrayna'da devam eden olaylar göz önüne alındığında, bu özellikle acımasız bir hakikat inkarı gibi görünüyor.

Patrushev'in 21 Şubat'ta ABD'nin Rusya'nın çöküşünü sağlamak istediği iddiası, işgalin başlamasından bir hafta sonra 3 Mart'ta Rusya'nın dış istihbarat şefi Naryshkin tarafından tekrarlandı. SVR'nin resmi internet sitesinde yayınlanan bir açıklamada, "Batı, Rusya'yı yalnızca yeni bir Demir Perde ile çevrelemek değil, onu tamamen yok etmek istiyor" dedi.

Bu, Putin'in Kremlin'deki KGB ekibi arasındaki temel inanç haline geldi. Hayatta kalmak için savaştıklarına inanıyorlar. Patrushev'in Batı karşıtı komplo teorileriyle kökten radikalleştirilenler, yalnızca Ukrayna'yı değil, aynı zamanda Avrupa'yı ve dünyanın geri kalanını "geleneksel" radikal kontrol, sürekli gözetleme ve yeniden yapılandırma hedeflerine ulaşmak için hiçbir şeyden vazgeçmeyecekler.

Batı'nın Patrushev'in sözlerini ciddiye alması ve onun en kötü KGB dürtülerine karşı koymaya hazırlanması gerekiyor. Bu, kutunun dışında düşünmeyi gerektirecektir. Söz konusu olan sadece Rusya'nın bekası olmayabilir.

Öne Çıkanlar