'Putin, Ukrayna’yı işgal ettiğine pişman olabilir'

'Putin, Ukrayna’yı işgal ettiğine pişman olabilir'
Eski CIA Direktörü Petraeus, Ukraynalı yetkililerin direniş göstereceklerini söylediklerini ve Rusya'nın 190 bin askerinin yetersiz kalacağını anlattı.

Irak Savaşı’na katılıp yöneten generallerden biri olan, eski CIA Direktörü David Petraeus, Atlantic Dergisi’ne Rusya’yı Ukrayna’da nelerin beklediğini anlattı. İşgal başlamadan hemen önce gerçekleşen röportajda Vietnam Savaşı üzerine doktora tezi bulunan general, Ukrayna gibi büyük ve işgale karşı bir ülkeyi kontrol için 190 bin askerin yeterli olmadığını anlattı:

Şu anda Ukrayna Ordusu’nda general olsanız ne yapardınız?

Liderliğin herhangi bir seviyesinde, Rus kuvvetlerinin birimim ve misyonu ile ilgili unsurlarının nerede olduğunu anlamak, Rus seçeneklerinin ne olduğunu belirlemek için istihbarat personelimle birlikte çalışırdım. Rus kuvvetleri ve en olası ve en tehlikeli Rus hareket tarzının ne olduğunu belirlemek. (Ukraynalı liderlerin her düzeyde yaptığı şeyin bu olduğundan oldukça eminim, çünkü tüm bunlar askeri komutanlar ve kurmayları için doktrinin merkezinde yer alır.) 

Buna dayanarak, yapabileceğim her şeyi yapardım - içinde - Başkan ve üst düzey politika yapıcılar tarafından getirilen kısıtlamalar - kuvvetlerimi ve üst karargahım tarafından bana verilen görevleri yerine getirmekten sorumlu olduğum operasyon alanını hazırlamak.

Buradaki zorluk, elbette, Ukrayna'nın en üst düzey politika yapıcılarının, birbirini dışlayan iki hedefe ulaşmaya çalışmasıdır: Birincisi, hem kendi nüfusları için aşırı alarmcı hem de Ruslar için gereksiz yere kışkırtıcı olmaktan kaçınmaya çalışmak; ve ikincisi, güçlerinin ülkeyi savunmaya hazırlanmasına izin vermeye çalışmak. 

İlk hedefe ulaşılması, askeri liderlerin ikinci hedefe ulaşmak için yapacakları eylemlerin çoğunu engeller - örneğin, büyük otoyollar gibi ana yüksek hızlı yaklaşma yollarına önemli engeller koyarak Rus saldırganlarını zorlayan alanlara girmeye zorlamak. Bazıları tanksavar mayınları, tank hendekleri, tel engeller vb. ile güçlendirilecek olan pusu ve savunma daha etkili olabilir ve ayrıca kasaba ve şehirler gibi yerleşik alanları güçlendirerek savunmaya hazırlamak, keskin nişancı oluşturmak pozisyonlar ve yine çeşitli engeller oluşturuyor. 

Tabii ki, Ukrayna cumhurbaşkanının son 24 saat içinde olağanüstü hal ilanı ve yedek askeri kuvvetlerin çağrılması, muhtemelen savunma engelleri, tahkimatlar vb. Ancak yine de muhtemelen bazı kısıtlamalar olacaktır.

Rusya 190 bin askerle Ukrayna’yı kontrol edebilir mi?

Rusya, Ukrayna'nın tüm kara kütlesini gerçekten kontrol edebilir mi? Bu soru, Başkan Putin'in ve üst düzey liderlerinin zihninde en rahatsız edici olanlardan biri olmalı. Irak'ın işgali sırasında ve oradaki ilk yıl 101. Hava İndirme Tümeni'nin komutanı olarak hizmet etme ayrıcalığına sahip oldum. 

Açıkçası, Bağdat'a karşı savaş, pek çok kişinin uzaktan tahmin ettiğinden daha zor olsa da, oldukça basitti. 

Ancak rejim bir kez çöktüğünde, korkunç yağmayı erkenden önlemek için yeterli gücümüz yoktu ve daha sonra, 2006'da şiddeti dramatik bir şekilde artırdıklarında isyancı ve aşırılıkçı unsurlarla başa çıkmak için yeterli güce sahip değildik.

Ancak Iraklıların çoğunun, ülkenin acımasız, kleptokrat Saddam Hüseyin rejiminden kurtulmamızı başlangıçta memnuniyetle karşıladığını unutmayalım. Ruslar Ukrayna'yı işgal ederken alkışlanmayı bekleyemezler.

Ukrayna’nın direnmesini bekliyor musunuz?

Böyle bir durumda önemli olacak çok sayıda faktör var, bunlardan en önemlisi, büyük bir işgal durumunda Ukrayna hükümeti ve kuvvetlerinin ülkelerinin büyük bir bölümünü elinde tutup tutamayacakları. Cumartesi günü Münih Güvenlik Konferansı'nda görüştüğüm Ukraynalı parlamento delegasyonu üyesi, beklendiği gibi tam bir Rus işgali Ukrayna düzenli güçlerini alt edebilecek olsa bile, Ukraynalıların savaşacaklarına dair bize güvence verdi. 

Parlamento üyeleri bize, Ukrayna'da birkaç düzine muharebe tugayına ek olarak, özel kuvvet birimleri ve hafta sonları mütevazı bir eğitime sahip sivillerden oluşan birkaç düzine partizan tugayının da bulunduğunu hatırlattı. Ve bu unsurların toplu olarak Rus işgal kuvvetleri için hayatı çok zorlaştıracağından emindiler. Hatta Ukraynalıların ülkelerini Rusya'nın sindirmesi son derece zor olacak bir "kirpi" yapmaya çalışacaklarını söylediler.

Rus ordusu bundan korkmalı mı? Evet, özellikle de Ukraynalılar isyancılar olarak savaşmaya devam ediyorsa ve dışarıdan destek alıyorsa. Vladimir Putin ve en üst düzey liderleri, Afganistan'daki Sovyet on yılının ne kadar acı verici olduğunu hatırlayacak kadar büyükler ve Ukrayna'nın da işgal edilmesinin çok zor olabileceğinden endişe etmeleri gerekiyor. 

190.000 kuvvet kulağa çok gibi geliyor, ancak isyan bastırma operasyonları çok yoğun. Ve günde 24 saat ve haftanın yedi günü yürütülen ciddi kontrgerilla operasyonları için sahada mevcut olan gerçeklere inildiğinde, ortaya çıkan sayı çok daha az ürkütücüdür ve birlikler kaçınılmaz olarak çok seyrek yayılır. 

Bunun ötesinde, Ruslar, birkaç aydır yerde kaldıktan sonra, Ukrayna'yı işgal etmeye ve ardından işgal etmeye hazır olan 190.000 askerin yerini zamanla değiştirebilir mi? Son olarak, kontrgerilla güçlerinin yerel nüfusa oranı göz önüne alındığında, Ukraynalıların önemli sayıda sert savaştığını varsayarsak, 190.000'in yeterli olması pek olası değil.

Batılı ülkeler Ukrayna direnişi için ne yapmalı?

İsyanın Ukrayna'nın hâlâ hükümet kontrolü altında olan büyük bir bölümünden mi yoksa ülke dışından mı yürütüldüğü de dahil olmak üzere birçok faktör devreye girecek ve bu çok daha sorunlu olacaktır. ABD ve müttefik ülkelerinin yeni bir istila durumunda ciddi diplomatik, ekonomik ve yasal yaptırımlar dayatmasına ek olarak, en azından bazı Batılı ülkelerin bir Ukrayna isyanını destekleyeceğini düşünüyorum. 

Yine, çok şey Ukraynalıların ülkelerinin büyük bir bölümünü başarılı bir şekilde kontrol edip edememelerine bağlı.

Irak ve Afganistan'da neye ihtiyaç duyduklarını açıkça belirlediğimiz ve savaşçı, para, lider, iletişim, silah sistemleri ve mühimmat olsun, bu gereksinimleri karşılamalarını engellemeye çalıştığımız için genel olarak isyancıların neye ihtiyacı olduğunu çok iyi biliyoruz. Mühimmat ve patlayıcılar, sığınaklar ve güvenli evler, patlayıcı uzmanları, geçerli ideolojiler/nedenler veya diğer yetenekler.

Özünde, Ukraynalı isyancılar, kullanılmayacağını varsaydığım intihar bombacıları dışında, Irak ve Afgan isyancılarının ve aşırılık yanlılarının ihtiyaç duyduğu hemen hemen her şeye ihtiyaç duyacaktır. Ve soru yine bu yardımın açıktan mı yoksa gizliden mi sağlanacağı…

Öne Çıkanlar