Qamişlo’da toplanan siyasi taraflar: Kürt Ulusal Birliği Partileri kuruldu

Qamişlo’da toplanan siyasi taraflar: Kürt Ulusal Birliği Partileri kuruldu
Kuzey ve Doğu Suriye’deki Kürt siyasi güçleri ve partiler, ulusal birlik çalışmaları kapsamında 'Kürt Ulusal Birliği Partileri' adlı bir oluşum kurdu.

Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan 25 Kürt siyasi hareketi ve parti Qamişlo’da (Kamışlı) gerçekleştirdikleri toplantı sonrası ulusal birlik çalışmaları kapsamında yeni kararlar aldı.

ABD ve Fransa'nın girişimleri ile Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP)  yakınlığı ile bilinen Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile Suriye Demokratik Güçleri (QSD) arasında birlik görüşmelari yapılıyordu. ENKS'nin Türkiye destekli Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK)'dan ayrıldığı ve Türkiye'deki temsilciliğini de kapattığı öne sürülmüştü.

Bu gelişmeler yaşanırken Kürtler arası ulusal birlik amacıyla 18 Mayıs'ta Qamişlo’da yapılan toplantı sonunda bölgedeki ulusal birlik çalışmalarını destek ve takip için "Kürt Ulusal Birliği Partileri" adlı yeni bir yapının kuruluşu ilan edildi.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

"Suriye ve bölgenin mevcut durumu, Kürt güçleri ve siyasi partileri arasındaki görüşmelerin önemi, Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanlığı’nca, Rojava Kürdistan’ında Demokratik Özerk Yönetim çatısı olan ve olmayan Kürt partilerinin aynı tutum ve safta buluşması için oluşturulan inisiyatifin desteklenmesi amacıyla, 18 Mayıs 2020 tarihinde Qamişlo’da tarafımızca toplantı gerçekleştirilmiş ve toplantı sonucunda aşağıdaki hususlarda karar kılınmıştır:

*Kürtlerin birliği adına ortaya çıkan gelişmeleri takip etmek "Kürt Ulusal Birliği Partileri" adı altında ortak çalışmalar yürütülecek ve bu yapı bir komite tarafından temsil edilecektir.

*Şiarımız ve logomuz "Kürt Ulusal Birliği Partileri" (olarak belirlenmiştir.

*Sahada yaşanan gelişmeler ve olaylara ilişkin ortak tartışmaların yürütülmesi amacıyla bu partilerin temsilcileri periyodik toplantılar gerçekleştirecektir." (MEZOPOTAMYA AJANSI) 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar