Rojava'da 'birlik' görüşmeleri: ENKS Türkiye destekli 'muhalefet'ten çekiliyor

Rojava'da 'birlik' görüşmeleri: ENKS Türkiye destekli 'muhalefet'ten çekiliyor
ENKS'nin Türkiye’deki bürosunu da taşıyacağı ileri sürüldü.

Bir süredir adı Kürtler arası ulusal birlik konusuyla gündemde olan Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS)'nin, Türkiye destekli "Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK)"ndan çekileceği ve Türkiye’deki bürosunu taşıyacağı öne sürüldü.

Rûdaw’da yer alan habere göre, ABD'nin Uluslararası Koalisyon'daki danışmanı William Robak’ın ENKS ve PYD için hazırladığı "birlik projesi"nde ENKS’nin Türkiye destekli Suriye muhalefetinden çekilmesi talep ediliyor.

Habere göre ENKS, özellikle son yıllarda "Suriye Milli Ordusu"na bağlı silahlı grupların Türkiye'nin ele geçirdiği Efrîn, Serê Kaniyê ve Girê Spî’deki eylemleri nedeniyle SMDK'yi eleştiriyor ve toplantılarını boykot ediyordu.

Ayrıca SMDK’nin Efrîn ve diğer Rojava kentlerine yönelik operasyonlara verdiği destek ve Kürtlere karşı açıklamaları nedeniyle Rojava halkının da büyük çoğunlukla ENKS’den bu koalisyondan ayrılmasını talep ettiği belirtiliyor.

Rûdaw’ın aktardığına göre SMDK’den çekilecek olan ENKS, Türkiye’deki bürosunu da ya Suudi Arabistan’a ya da Mısır’a taşıyacak.

Suriye Demokratik Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin çağrısı ile ENKS ve PYD arasında görüşmeler başlamış, ABD ve Fransa da bu görüşmelere destek sunmuştu. Taraflar görüşmelerin ardından, Rojava’nın geleceği, Suriye hükümeti ve muhalefetine yaklaşım, komşularla ilişkiler gibi temel siyasi başlıklarda anlaşmıştı. ABD’li yetkililerin taraflara birlik için bir taslak metin sunduğu ve metindeki maddelerin daha önce taraflar arasında Duhok’ta gerçekleştirilen anlaşmaya yakın olduğu belirtiliyor. (Kaynak: Rûdaw)

Öne Çıkanlar