Sağlık çalışanından koronavirüs isyanı: Kriz yönetilemiyor, biz içeride ölüyoruz

Sağlık çalışanından koronavirüs isyanı: Kriz yönetilemiyor, biz içeride ölüyoruz
İstanbul’un en kalabalık hastanelerinin birinde çalışan sağlık emekçisi, hangi şartlar altında çalıştıklarını Artı Gerçek’e anlattı.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK- Tüm Türkiye'ye yayılan koronavirüsle mücadelede en büyük sıkıntısını sağlık çalışanları yaşıyor. İstanbul'da kamu hastanesinde çalışan bir sağlık emekçisi, sağlık çalışanları olarak yaşadıklarını Artı Gerçek'e anlattı.

Koronavirüs salgınıyla mücadelede sağlık çalışanlarının en başından beri ekipman ve yeterli koruma önlemlerinin olmaması nedeniyle yaşadıkları sorunlar için Türk Tabipleri Birliği (TTB) gibi meslek örgütleri tarafından defalarca uyarılar yapılsa da halen gerekli tedbirler alınmış değil.

Artan vaka sayısı nedeniyle kamu hastaneleri büyük bir yoğunluk yaşıyor. Başta maske gibi en temel koruyucu ekipmanların yetersiz olması nedeniyle sağlık çalışanları koronavirüse yakalanma tehdidiyle karşı karşıya. Öyle ki sağlık çalışanları yaşadıkları sıkıntıları zaman zaman sosyal medya aracılığıyla dile getirmek zorunda kalıyor.

‘HASTANE BAHÇESİNİ GÖRSENİZ EKMEK KUYRUĞU GİBİ’

İstanbul'un en yoğun kamu hastanelerinin birinde koronavirüs servisinde çalışan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir sağlık çalışanı Artı Gerçek’e yaşadıklarını anlattı.

Duruma isyan eden ve hastanedeki yoğunluğa dikkat çeken sağlık çalışanı, "Bizim hastane bahçesindeki kalabalığı görseniz bu durumun ne kadar sağlıklı olduğuna siz karar verirsiniz, üç beş kapıdan poliklinik sıraları dışarıya sarkmış durumda. Herkes, bütün hastalar ortalık yerde. Ekmek kuyruğunu düşünün insanlar o şekilde sıra olmuş durumda" dedi.

'KRİZ YÖNETİLEMİYOR, BİZ İÇERİDE ÖLÜYORUZ'

Ekipman sorununun altını çizen sağlık emekçisi, "Hastanedeki bütün sağlık çalışanları bu işe koyulmuş durumda ancak ciddi bir ekipman sorunu var. Çalışanlar bir yandan maskelerini temizlemek zorunda, bir yanda hastanede maskeler yerlerde dolaşıyor. Özet olarak kriz yönetilemiyor. Biz burada korumasısız. Biz içeride ölüyoruz. Koronavirüs teşhisi konulan hastaların olduğu serviste çalışıyorum, o bölümde eldiveni yırtılmış, tek eldvinle çalışmak zorunda olan, maskesi bulunmayan hemşireleri gördüm. Eldiven ve maskeler imza karşılığı çalışanlara veriliyor. Böyle bir ortamda enfekte olmamamız mümkün mü? Çalışanlar göz göre tehlikeye atılıyor. Bunlar bizi gözden çıkarmış durumda" ifadelerini kullandı.

Sağlık çalışanı, kendilerine kalacak yer ayarlanması gerektiğini belirterek "Eldiven sorunu var, maske sorunu var. Hepimiz feryat ediyoruz. Sağlık çalışanlarının eve gitmemesi gerekiyor, onlara kalacak yer, otel ayarlanmalı. Sağlık çalışanları psikolojik destek almalı. Rotasyon şart. Bu ortamda çalıştıkları sürece ailelerinin sağlığı da risk altında" diye konuştu.

'SAĞLIK ÇALIŞANLARI ARASINDA SİYASİ GÖRÜŞ AYRIMI YAPILIYOR'

Hastanede temizlik personeline Koronavirüs ile ilgili hiçbir eğitim verilmediğine ve hastalara hastanede ne şekilde koronavirüs'ten korunacaklarına ilişkin bir bilgilendirme yapılmadığına vurgu yapan sağlık çalışanı şunları söyledi:

"Biz alkış istemiyoruz gerçekten korunmak istiyoruz. Şu an büyük bir risk altındayız. Görevden kaçmak gibi bir durumumuz yok ancak bu riskler altında daha ne kadar çalışabiliriz? Koronavirüs servisinde görev alan hemşire kriterleri neler ve neye göre onlar sahaya çekiliyor, bu soruların yanıtlarını bilmek istiyoruz. Bazı hastanelerde yıllık izin alabilirsiniz deniliyor. Bizim suçumuz ne? Hastane yönetimi kendisini izolasyona almış ancak sağlık çalışanlarını korumasız bir şekilde çalıştırıyor. Ne yazık ki sağlık çalışanlarının bir bölümü genç ve tecrübesiz olduğu için kendini savunamıyor."

Öne Çıkanlar