Sağlık harcamalarının milli gelire oranı: OECD ve AB’de sağlığa en çok pay ayıran ülkeler hangileri?

Sağlık harcamalarının milli gelire oranı: OECD ve AB’de sağlığa en çok pay ayıran ülkeler hangileri?
Türkiye sağlık harcamaları açısından 38 OECD ve AB ülkesi arasında son sırada yer alıyor. Sağlık  için en çok parayı ABD harcıyor.

Yaşanan pandemi sürecinde tüm dünyada salgın kadar, sağlık çalışanları ve sektörün içinde bulunduğu durum ve sorunlar dikkat çekti. Pandemi nedeniyle sektörün sorunları daha görünür hale geldi. Yapılan araştırmalar gösterdi ki genel olaraksağlığa daha fazla yatırım yapan ülkeler, hem pandemiyle hem de diğer sorunlarla daha kolay baş edebiliyor. Rakamlara bakıldığında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ile Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasında Gayrisafi Yurt İçi Hasıladan (GSYH) sağlık harcamalarına en az pay ayıran ülke Türkiye. Türkiye’de 2020 yılında sağlık harcamalarının GSYH’ye oranı yüzde 4,7 iken OECD ortalama yüzde 8,8 oldu. Bu arada Türkiye’de son dönemde ülkeden ayrılan ve ayrılmak isteyen doktorların sayısındaki hızlı artış dikkat çekiyor.

OECD İLE AB ÜYELERİ ARASINDA SON SIRADA

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Covid-19 salgını döneminde adını en sık duyduğumuz kurumların başında. WHO'nun kuruluşu olan 7 Nisan dünyada Dünya Sağlık Günü olarak kutlanıyor. Her sene 7 Nisan’da sağlık çalışanlarının ve sağlık harcamalarının durumu bir kez daha gündeme geliyor. TÜİK verilerine göre 2020 yılında Türkiye’de sağlık harcamasının gayrisafi yurt içi hasılaya oranı yüzde 4,7 oldu. OECD ile AB üyeleri arasında son sırada yer alıyor. 2020 veya 2019 yılı verilerine göre sağlık harcamalarına GSYH’den en fazla pay ayıran ülke yüzde 16,8 ile ABD. Bu ülkeyi İngiltere (yüzde 12,8), Almanya (yüzde 12,5), Fransa (yüzde 12,4) ve Kanada (yüzde 11,6) takip ediyor.

OECD’de sağlık harcamalarının GSYH’ye oranı ise yüzde 8,8. Türkiye 38 ülke içinde 38. sırada. Türkiye’nin hemen üstünde ise sırayla Lüksemburg (yüzde 5,4), Meksika (yüzde 6,2) ve Macaristan (yüzde 6,3) geliyor.

Bu oran diğer bazı ülkelerde ise şöyle: Hollanda yüzde 11,2; Belçika yüzde 10,7; Şili yüzde 9,4; Güney Kore yüzde 8,4, Kolombiya yüzde 7,7 ve İsrail yüzde 7,5.

TÜRKİYE’DE DEVLET SAĞLIK İÇİN NE KADAR HARCIYOR?

TÜİK 2020 yılı verilerine göre Türkiye’de kişi başı sağlık harcaması 2 bin 997 TL oldu. TÜİK 2020 yılı verilerine göre Türkiye’de yapılan 100 liralık genel sağlık harcamasının 78 lirası devletten; 22 lirası ise özel sektörden geldi. Özel sektör demek büyük oranda halk demek.

Haberin ayrıntıları için kaynak:

Sağlık harcamalarının milli gelire oranı: OECD ve AB’de sağlığa en çok pay ayıran ülkeler hangileri? | Euronews

Öne Çıkanlar