Savcının ‘taciz’den dava açtığı polisi Emniyet akladı

Savcının ‘taciz’den dava açtığı polisi Emniyet akladı
Emniyet, Merve Demirel’i taciz eden polisin eylemi için 'spontane hareket' dedi, disiplin cezası vermedi. Görüntüler için ise 'teşkilatı karalama amaçlı' yorumunu yaptı.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- Merve Demirel’i gözaltına alırken taciz ettiği suçlamasıyla hakkında dava açılan polis memuru Sezgin S., Emniyet’in yürüttüğü disiplin soruşturmasında aklandı.

Ankara Sakarya Caddesi’nde 16 Şubat 2016 tarihinde TAYAD üyelerinin tutuklu ÇHD’li avukatların serbest bırakılması talebiyle yaptığı eylemde gözaltına alınan Merve Demirel, polis aracına bindirilirken polisin elle tacizine uğramıştı. Görüntüler sosyal medyada yayınlanınca olay büyük yankı uyandırmıştı.

‘BASİT CİNSEL SALDIRI’ SUÇUNDAN YARGILANACAK

Merve Demirel ve Ankara Barosu’nun yaptığı suç duyuruları üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, polis memuru Sezgin S. hakkında iddianame düzenlerken, yanı sıra Emniyet de disiplin soruşturması başlatmıştı. Araştırmacı Soruşturmacı 2. Sınıf Emniyet Müdürü tarafından yürütülen soruşturmada Sezgin S.’ye ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi.

Dava dosyasına da giren disiplin soruşturması dosyasında, Merve Demirel’i gözaltına alınan polisler Sezgin S. ve Uğur K.’nin ifadeleri yer aldı.

Sezgin S., savcılıktaki ifadesini yinelerken, Merve Demirel’in kıyafetlerinden tutarak gözaltı aracına bindirdiğini söyledi. Sezgin S., "art niyetinin olmadığını" ileri sürerek, iddianın Emniyet teşkilatı ve kendisini karalamak amaçlı olduğunu savundu.

Demirel’i diğer kolundan tutarak araca bindiren polis memuru Uğur K. de benzer şekilde ifade verdi.

ARAŞTIRMACININ OLAY ANLATIMI POLİS İFADELERİYLE AYNI

Disiplin soruşturması kararında, görüntülerin de incelendiği belirtilirken, olay anlatımının Sezgin S. ve Uğur K.’nin ifadeleri ile aynı olması dikkat çekti. Kararda, ayrıca eylemde gözaltına alınan 4 kişi potansiyel "suçlu" olarak yansıtıldı: "İlimizin muhtelif yerlerinde gerçekleştirilen kanuna aykırı eylemlere katılmaları ve bu nedenle haklarında adli/idari işlemler yapılmış olduğu belirtilen…"

Emniyetin kararında, olay "karalama kampanyası" olarak değerlendirildi, Merve Demirel’in doktor muayenesinde bir şikayette bulunmaması buna gerekçe gösterildi. 

SPONTANE BİR HAREKET

Kararda, "Gözaltına alınan şahsın gözaltı aracına binmemek için kendisini yere atarak ve kendisine zarar verecek derecede direnişte bulunması üzerine taciz olayı ile ilgili iddia edilen hareketin spontane (kendiliğinden) istem dışı gelişen bir hareket olduğu, taciz amaçlı kasıtlı herhangi bir hareketin olmadığı, söz konusu iddia ile ilgili görüntülerin teşkilatımıza ve görevlilerimize yöneltilen asılsız ve karalama amaçlı olarak hazırlandığı anlaşıldığından…" denilerek, cezaya yer olmadığına karar verildi.

SAVCILIK ‘YETERLİ ŞÜPHE VAR’ DEMİŞTİ

Savcılık, hazırladığı iddianamede, "sarkıntılık düzeyinde kalan basit cinsel saldırı suçundan kamu davası açmak için yeterli şüphenin oluştuğunu" belirterek, Sezgin S. hakkında "Kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle basit cinsel saldırı" suçundan cezalandırılmasını istemişti. İddianame, Ankara 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edilirken, duruşma tarihi henüz belirlenmedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar