Sedat Ergin: Koronavirüs yeniden geliyor, ulusal seferberliğin başlatılması şart

Sedat Ergin: Koronavirüs yeniden geliyor, ulusal seferberliğin başlatılması şart
‘Her tarafta alarm çanları çalıyor. Her ülkede birbiri ardına farklı nitelikte kısıtlayıcı önlemler uygulamaya konuyor. Kuvvetli bir ulusal seferberliğin başlatılması şart.’

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Koronavirüs salgınının Türkiye’deki seyrini değerlendirdiği yazı dizisinin bugünkü bölümünde, "Yeni bir dalga yaklaşıyor, yeni bir stratejiye ihtiyaç var acilen" tespitini yaptı.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Levent Akın’ın Avrupa’daki vaka artışlarının genellikle iki üç hafta sonra Türkiye’de tekrarlandığı yolundaki uyarısını dikkat çeken Ergin, bir dalganın ülkemize doğru yaklaşmakta olduğunu öngörebiliriz. Avrupa cephesinde öncelikle Almanya, İtalya, Fransa, İspanya, Avusturya, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerde vakaları gösteren eğri hızla yukarı doğru çıkıyor. Her bir tarafta alarm çanları çalıyor, her ülkede birbiri ardına farklı nitelikte kısıtlayıcı önlemler uygulamaya konuyor"  dedi.

AVRUPA’DA ÖNLEMLER ARTTI

Avusturya ve Almanya’da alınan bir dizi kısıtlama önlemlerini hatırlatan Ergin, "Özetle, aşı olmayanlar için hayat yavaş yavaş zorlaşmaya başladı Avrupa’da" dedi. Almanya’daki durumun herkesin gözünü açması gerektiğini ifade eden Ergin, Türkiye ile ilgili, "Türkiye 'tam aşılama' oranında Almanya’nın oldukça gerisinde duruyor. Sağlık Bakanlığı’nın dünkü paylaşımında ikinci aşısını olanların toplam sayısı 49 milyon 904 bin dolayında açıklanmıştı. Resmi ifadelerden anlaşıldığı kadarıyla ağırlıklı olarak iki doz Sinovac aşısı olmuş yaklaşık üç milyon kişi süresi geldiği halde üçüncü doz hatırlatma aşısını yapmamış durumda. Yani bağışıklığı kaybediyorlar" değerlendirmesini yaptı.

"Bakanlığın web sayfasından yayılan iyimser hava ile sahada aşılamanın yavaşlaması realitesi örtüşmediğini" belirterek Sağlık Bakanlığı’nı şeffaf olmaya davet eden Ergin, "Muhtemel bir dalga adım adım yaklaşırken aşılama konusunda yeni ve kuvvetli bir ulusal seferberliğin başlatılması şarttır" dedi.

Ergin, "Kapımıza gelmekte olan tehlike karşısında Türkiye’de bir silkinmeye ihtiyaç var. Bunun için toplumla yeni bir iletişimin kurulması, yeni bir söylemin geliştirilmesi, özetle yeni bir başlangıç yapılması gerekiyor" uyarısında bulundu.

TOPLUMLA YENİ BİR İLETİŞİM GEREKİYOR

Kaldı ki, bütün bu olumsuz yönelişlere paralel giden bir süreçte, salgınla etkili bir mücadele ihtiyacını vurgulamak, bunu canlı tutmak ihtiyacı bakımından toplumla kurulması gereken iletişimin de ciddi bir şekilde zayıflamakta olduğunu belirten Ergin,  "Virüsle baş edebilmek açısından  elzem olan caydırıcılık kaybediliyor. Sağlık Bakanı Koca’nın zaman zaman yaptığı açıklamalar ve her akşam paylaştığı sosyal medya mesajları, altını çizdiğimiz boyutlarda etkili bir iletişim için yeterli değildir" dedikten sonra yazısını şöyle noktalıyor: 

"Evet, insanların neredeyse iki yıla yakın bir zamandır çektikleri bütün sıkıntılardan sonra artık daha rahat hareket etme arayışları tabii ki anlaşılabilir bir durumdur. Ayrıca, iktidar kanadında ekonominin çarklarının dönebilmesi düşüncesiyle bu aşamada salgına karşı sert önlemlerden uzak durma düşüncesinin ağır bastığı anlaşılıyor.

Ancak kısıtlama önlemlerine gidilmediği takdirde, bunun alternatifi herhalde bugün ortalığı kaplayan gevşeme hali hiç değildir. Kapımıza gelmekte olan tehlike karşısında Türkiye’de bir silkinmeye ihtiyaç var. Bunun için toplumla yeni bir iletişimin kurulması, yeni bir söylemin geliştirilmesi, özetle yeni bir başlangıç yapılması gerekiyor."

Yazının linki:
https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/sedat-ergin/covid-19-salginiyla-mucadelede-neredeyiz-5-yeni-bir-dalga-yaklasiyor-yeni-bir-stratejiye-ihtiyac-var-acilen-41943365

Öne Çıkanlar