Şili'de bir eylemci motosikletli polisleri böyle atlattı

Şili'de bir eylemci motosikletli polisleri böyle atlattı
Şili'de hükümet karşıtı gösteriler üçüncü haftasına girdi.

Şili'de üçüncü haftasına giren ve ölü sayısı 23'e yükselen protestolarda bir eylemcinin kendisini gözaltına almaya çalışan polislerden kaçışı gündem oldu.

Şili’de üçüncü haftasına giren protestolarda şimdiye kadar 20 kişi öldü. Sosyal medya platformu Twitter'dan yayılan bir görüntüde motosikletli polislerden kaçan bir kişi görülüyor. Motosikletli polisleri atlatan eylemci alandan hızlıca uzaklaşıyor.

Şili’de toplu taşıma ücretlerine yapılan zam ile başlayan eylemler ülke geneline yayılmış, ülkenin tüm meydanlarında milyonlarca Şilili sokağa çıkmıştı. Hükümet 19-26 Ekim tarihlerinde OHAL ilan etmiş, askerlerle sokakta eylemlere saldırmıştı.

NE OLMUŞTU?

Gösteriler Santiago metrosunda bilet fiyatlarının 30 Şili Pesosu (yaklaşık 22 kuruş) artırılması sonrasında başladı. Çoğunluğu öğrenci olan protestocular bu karara tepki göstererek, bilet almadan metro turnikelerinin üzerinden atladılar. Polisin öğrencileri orantısız oranda güç kullanarak gözaltına alması üzerine protestolar ülke çapında hızla yayılmaya başladı.

Gösteriler başlamadan bir hafta önce Şili'nin Latin Amerika içerisinde bir demokrasi cenneti olduğunu belirten Devlet Başkanı Pinera, protestoların büyümesi üzerine ülkenin bir savaşta olduğunu belirtip olağanüstü hal ilan etti. Sokaklara çıkan ordu ise günlerce akşam saatlerinden itibaren sokağa çıkma yasağı ilan etti, buna rağmen gösteriler devam etti. (HABER MERKEZİ) 

Öne Çıkanlar