Soylu: İstanbul depremi beka sorunu yaratır

Soylu: İstanbul depremi beka sorunu yaratır
İçişleri Bakanı Soylu, olası İstanbul depreminin faturasının 200 milyar dolar olabileceğini belirterek ekonomik çöküntü yaşanabileceğini söyledi.

Coronavirus tedavisi gören İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, taburcu olmasının ardından ilk açıklamasını yaptı. Olası İstanbul depremine dair konuşan Soylu, ‘beka sorunu’ olarak gördüğü depreme dair 2010 yılında  360 bin kişinin hayatını kaybettiği Haiti örneğini verdi.

"Türkiye'nin ulusal bağımsızlığını 2 şey tehdit eder: Biri büyük bir savaş, diğeri 7.5 büyüklüğünde depremdir" diyen Soylu’nun, Sözcü’den Serpil Yılmaz’a yaptığı açıklamaların satır başları şu şekilde:

1 milyon kişiyi evsiz bırakan bu depremden sonra, Amerika burnunun dibindeki Haiti'ye "insani yardım" bahanesi ile girmişti, bir daha da çıkmadı… Yaklaşık 11.2 milyon nüfuslu yoksul Haiti'de işbaşında olan Amerikancı yönetim, yolsuzluklara batmış durumda.

Depremden sonra geçen 10 yılda ülkede ekonomi ithalata bağımlı hale geldi, kişi başına milli geliri 1000 dolara ulaşamadı.  

ABD yüzyıllık stratejik planlar yapan 21 trilyon dolarlık ekonomisiyle küresel bir güç. ABD Genel Kurmayı ve Deniz Kuvvetleri 2002 yılında 13 bin 300 askerle Nevada Çölü'nde "Millennium Challenge 2002" (Bin yılın meydan okuması) savaş tatbikatı yapmıştı. Tatbikatta deniz yollarının tutularak bir ülkenin işgal senaryosu işlenmişti.

‘İSTANBUL DEPREMİNİN MALİYETİNİN 200 MİLYAR DOLAR OLACAĞI İLERİ SÜRÜLÜYOR’

Bu tatbikata çağrılan NATO ülkeleri içinde Türkiye'nin yer almaması üzerine yapılan, "O ülke Türkiye" yorumları, hararetlenen Doğu Akdeniz ve Kıbrıs sorunu nedeniyle hafızalarda güncellendi.

2002 yılı medya yansımalarında New York Times'ın, işgal senaryosuna yerleştiren ülkenin İran olduğu yorumları da yer almıştı.

Çin'in dünyanın ikinci büyük ekonomi olarak Amerika'nın ensesine yapışması, Rusya'nın bölgesel rolünün öne çıkması, "tek küresel güç" tezini zayıflatıyor. İyi de "işgal" tehdidi yalnızca füzelerden,  gelmiyor.
Para sihirbazları, küresel şirketler "ulusallaşma" duvarlarını finans kapital ile delip geçiyor.

'AL VER MESELESİ'

Son 10 yılda Rusya ve Çin'deki yükseliş, bölgesel dengelemeden öte işlev görüyor. Beka sorununu Haiti kadar yakınsamak istemezsek de, ortaya bir başka risk çıkıyor ki, o da olası bir İstanbul depreminde yaşanacak ekonomik çöküntü… 7 üzerindeki bir İstanbul depreminin ekonomiye maliyetinin 200 milyar dolar olacağı ileri sürülüyor. Borçla yaşamaya mahkum bir ülke; ya bağımsızlığını yitirir, ya da kazanamaz! Al-ver meselesi…

Öne Çıkanlar