SpaceX’ten bir ilk

SpaceX’ten bir ilk
Uluslararası Uzay İstasyonu'na ilk kez askeri uydu taşıyan bir roket gönderildi.

Fotoğraflar: AP


ABD'li uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX, Uluslararası Uzay İstasyonu'na ilk kez askeri navigasyon uydusu taşıyan bir roket gönderdi.

Hürriyet’in AA’dan aktardığı habere göre, ABD Hava Kuvvetleri için GPS III uydusu taşıyan Falcon 9 roketi, yaklaşık bir haftalık gecikmenin ardından sabah saatlerinde Florida'daki Cape Canaveral Hava Üssü'nden uzaya fırlatıldı.


BİR İLK

Yaklaşık 500 milyon dolar değerindeki askeri uydu, ABD'nin Uluslararası Uzay İstasyonu'na "ulusal güvenlik alanında gönderdiği ilk uydu" olma özelliğini taşıyor.

ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU NEDİR?

İnsanlığın Dünya dışındaki tek yerleşim yeri olan Uluslararası Uzay İstasyonu 2000'de faaliyete başladı. 420 ton ağırlığında olan yapı, yaklaşık bir futbol sahası büyüklüğünde. İstasyon saniyede 8 km hızla ilerleyerek Dünya üzerindeki bir tam dönüşünü 90 dakikada tamamlıyor. Çeşitli sınav ve eğitimlerden geçerek buraya gitmeye hak kazanan astronotlar, haftada 35 saatlik çalışma süreleriyle mesai yapıyor. Bilim insanları burada yalnızca dünya dışı yaşam araştırmaları değil, yer çekimsiz ortamda biyoloji ve fizyoloji gibi alanlarda da araştırmalar ve deneyler yapıyor. İstasyonda bugüne kadar 1760'tan fazla deney ve araştırma yürütüldüğü biliniyor. Alçak dünya yörüngesine yerleştirilmiş olan bu uzay üssü, insanlığın uzayla ilgili gelecek araştırmalarında büyük önem arz ediyor.

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar