Suriye’de Türkiye-Rusya gerilimi tırmanıyor: Mare’de Rus hava aracı düşürüldü

Suriye’de Türkiye-Rusya gerilimi tırmanıyor: Mare’de Rus hava aracı düşürüldü
Halep’in kuzey kırsalında bulunan Marê’de Rusya’ya ait insansız hava aracı düşürüldü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kameralar önünde sıcak pozlar verirken Suriye’de iki ülke ilişkileri geriliyor. Suriye birlikleri İdlib’te saldırı pozisyonu alırken Rus uçakları cihatçı mevzilerini aralıksız vuruyor. 

Bu arada Türkiye ve ona bağlı güçlerin kontrolundaki Mare’de sıcak bir gelişme yaşandı. Halep’in kuzey kırsalında bulunan Marê’de Rusya’ya ait insansız hava aracı düşürüldü. 

Bu gelişme Rusya’nın Halep’in kuzey kırsalında yayılan Cihatçı çetelerin noktalarına dönük gerçekleştirdiği saldırılardan birkaç gün sonra meydana geldi.

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR), bir hafta önceden kurma hazırlıklarına başladığını duyurduğu Türkiye’nin yeni üssü Merat El-Nûman-Erîha yolu üzerinde kurdu. Bu şekilde stratejik yolların tamamı tutuldu. Aynı yöntem daha önce Seraqib’ta uygulanmıştı.

SOHR, 10 Ekim’de yaptığı açıklamasında, Türk devletinin Seraqib şehrine yakın Avis beldesinde ve İdlib’in doğusundaki M4 Karayolu’nda yeni askeri üsler kurduğunu bildirmişti. Bu noktalarda iki  tank, dört asker değiştirme aracı, üç zırhlı araç ve 50 asker bulunuyor. 

Bu gelişme Şam hükümetine bağlı askeri konvoyun Seraqib şehrine ulaşmasıyla eş zamanlı olarak gerçekleşti. Türk devleti Şam hükümetinin bu adımından hemen sonra güçlerini Seraqib, Zaviye Dağı ve Halep’in batı kırsalına yaydı. (AJANSLAR)

Öne Çıkanlar