Süryaniler ilk maçı kazandı

Süryaniler ilk maçı kazandı
1990'larda yaşanan zorunlu göçler nedeniyle futbol takımları dağılan Süryaniler, Mardin’de 23 yıl sonra yeni bir takım kurdu. İlk maçına çıkan takım rakiplerini 4-0 yendi.

HABER MERKEZİ- Süryaniler, 1984 yılında kurdukları Telkarispor Futbol Kulübü'nün 1994 yılında yaşanan zorunlu göçler nedeniyle kapanmasından 23 yıl sonra Midyat Turabdinspor adıyla yeni bir kulüp kurdu. Takım Mardin 2'nci Amatör Ligi'ndeki ilk maçını sahasında Kızıltepe Spor Lisesi ile oynadı. Karşılaşmayı, Süryanilerin takımı 4-0 kazanarak ilk galibiyetini aldı.

Midyat Turabdinspor Teknik Direktörü Yılmaz Demir ve Kızıltepe Spor Lisesi Teknik Direktörü Lokman Zankırtlı, maç öncesi, kardeşlik ve barış adına beyaz güvercinler uçurdu. Turabdinspor takımı oyuncuları da hakemlere ve rakip takım oyuncularına gül dağıttı.

Midyat Turabdinspor Kulübü Başkanı Mesut Aslan, maç öncesi yaptığı konuşmada, kardeşlik için maça çıkacaklarını söledi. Aslan, "Gördüğünüz gibi Kürt, Mıhellemi-Arap, Süryani arkadaşlar hep birlikteyiz ve bugün Süryaniler için çok güzel bir gündür. Fair Play'in sadece sözde kalmaması ve kardeşlik için sahaya çıktık. Bu güvercinler de barış sembolüdür, onun için uçurduk. Bugün gördüğünüz gibi kardeşlik var. Taraftarlar futbolcular birlikteler. O güller de barışımız gibidir" dedi.

Diyarbakır, Mardin ve Midyat'ın köylerinin yanı sıra Avrupa'dan da gelen Süryani aile ve Müslüman futbolsever, maçı birlikte izledi. Almanya'dan eşi ile birlikte maçı izlemek için gelen Süryani Gebro Seven, yaşadığı heyecanı tarif edemediğini dile getirdi ve "Bugün futbolu izlemeye geldik. Çok güzel. Eski zamanları, bundan 50-60 yıl öncesini hatırladım. Midyat'ta böyle maçlar vardı. O günler hatırama geldi" ifadelerini kullandı.

Eşi Yıldız Seven de "50 senedir buradan gitmişiz; Kürtçeyi unutmuşuz. Fakat çok sevindik ve bundan dolayı geldik. Ben hastaydım ama gençlerimiz için yine de geldim" dedi.
Süryani telkari gümüş ustası Murat Aslan ise Müslüman, Hristiyan ve Ezidiler ile birlikte birinci lige çıkmayı arzuladıklarını belirterek, "Müslüman, Süryani, Ezidi bizim için fark etmez hepimiz kardeşiz. Birlikte birinci lige kadar çıkacağız" ifadelerini kullandı.
Midyatlı eski amatör futbolcu Ata Geçer ve Hekim Arslan da ilçede futbol altyapısının gelişmesi gerektiğine dikkat çekti.

Maç öncesi barış mesajları verildi ancak bazı askerlerin sahada bulunması dikkat çekti. (DHA)

Öne Çıkanlar