Suudi Arabistan ve BAE’den Rusya’ya destek

Suudi Arabistan ve BAE’den Rusya’ya destek
BAE'nin önde gelen isimlerinden biri, taraf tutmanın yalnızca daha fazla şiddete yol açacağına inandığını söylüyor

Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan Krallığı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınamaktan kaçınarak, ABD ve diğer Batılı müttefiklerle yıllarca süren yakın işbirliğinden beklenmedik bir kopuş sinyali verdi.

New York Times gazetesinin haberine göre, ABD'nin Rusya'yı kınama kararının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde oylanmasından sonra, BAE'nin önde gelen isimlerinden biri, taraf tutmanın yalnızca daha fazla şiddete yol açacağına inandığını söyledi.

BAE cumhurbaşkanı danışmanı Anwar Gargash bir Twitter gönderisinde, "BAE'nin konumu, Birleşmiş Milletler'in temel ilkelerine, uluslararası hukuka, devlet egemenliğine ve askeri çözümlerin reddine dayanmaktadır. Önceliklerimiz, tüm tarafları diplomasiyi benimsemeye ve bu krizi sona erdirmek için siyasi bir çözüm bulmak için müzakere etmeye teşvik etmektir" dedi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın da benzer bir duruş sergilediği görülüyor.

Krallığın resmi haber ajansına göre, Pazar günü Fransa cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde veliaht prens, ülkesinin ve komşu Arap Körfezi ülkelerinin Rusya ile ortak olduğu bir petrol anlaşmasına bağlılığını teyit etti.

Analistler, resmi pozisyonların diplomasiyi güçlendirmeyi amaçlayan tarafsız bir duruşu benimsiyor gibi görünse de, Körfez ülkelerinin ABD ile on yıllardır devam eden ittifakındaki çatlakları açığa çıkaran ve Rusya ile derinleşen bağlarını vurgulayan altta yatan bir mesajı etkili bir şekilde taşıdıklarını söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri Ortadoğu'daki jeopolitik etkisini de artırmaya çalışan Rusya ile önemli ticari bağları var.

ABD'nin İran'a yönelik politikası da bir rol oynuyor gibi görünüyor. Mısırlı siyaset bilimci ve uluslararası ilişkiler uzmanı Amr El-Shobaki, "ABD'nin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne İran'la olan ihtilaflarında yeterli desteği sunmadığına dair bir his var" dedi.

Shobaki, Körfez ülkeleri ile İran arasındaki gerilimin tırmandığı bir zamanda, Biden yönetiminin İran'la bir nükleer anlaşmayı canlandırmaya çalıştığını açıkladı.

Shobaki, "Ayrıca Rusya ile kanalları kaybetmek istemeyebilirler" dedi.

Öne Çıkanlar