Tarih verdi: AKP'nin hatası ile dolar 14'den sonra 18'i de aşacak

Tarih verdi: AKP'nin hatası ile dolar 14'den sonra 18'i de aşacak
Yeni Çağ yazarı Evren Devrim Zelyut, doların mart ayında 14 seviyesini geçeceğini yazdı.

Yeni Çağ yazarı Evren Devrim Zelyut, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 20 Aralık'ta açıklanarak yürürlüğe konulan "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" programına ilişkin uyarılarda bulundu. Kurun mart ayında 14 seviyesini geçeceğini öngeren Zelyut, "Şimdi FED etkisini de hafife almak demek, tıpkı üzerine gelen tsunami dalgasını kıyıda izleyen meraklı insanlar gibi davranmak demektir. Dalga kıyıya vurduğunda artık çok geç olur. Ne yazık ki kuru 18 üzerine çıkaracak finansal dalganın hareketi Atlantik ötesinde 2 gece önce başlamıştır." diye yazdı.

Evren Devrim Zelyut'un Yeni Çağ'da  "AKP'nin bu hatası ile dolarda önce 14 sonra 18 aşılacak!" başlığıyla yayımlanan yazısının ilgili kısmı şöyle:

Size olacağı söyleyeyim: Bugün 14 seviyesi geçilmesin diye canla başla yapılan müdafaa Mart ayında kırılmaya başlar. Bilanço daraltma işlemi ile de kurda 14'den 18'e yoluculuk gündeme gelir. Bu yolculukta hızı Amerikalıların faiz artış yüzdeleri ve ne kadar bir büyüklüğü hangi vadede çekecekleri belirler.

Bütün bu söylediklerim bir yatırım tavsiyesi değildir. Sadece finansal bir mekanizma çalıştığında Türkiye'de reel ve finansal piyasalara etkisinin nasıl olacağını ortaya koyan bir yazıdır. Ancak emin olduğum bir konu var ki, FED etkisini 2013 yılına hesaba katmayan AKP, 2022 yılında yine hesaba katmayarak büyük bir taktik hata yapıyor. Çevremizdeki irili ufaklı her devlet faiz artırımları ile milli paralarını dolara karşı korumaya alırken AKP'nin bir inat uğruna enflasyonun altında bıraktığı faizle Türk ekonomisine ağır bir bedel ödeteceğini değerlendiriyoruz.

AKP'nin düşürdüğü politika faizi yaşamda işe yaramamış, ticari kredi faizleri ve Hazine'nin ödediği faiz artmıştır. Şimdi FED etkisini de hafife almak demek, tıpkı üzerine gelen tsunami dalgasını kıyıda izleyen meraklı insanlar gibi davranmak demektir. Dalga kıyıya vurduğunda artık çok geç olur. Ne yazık ki kuru 18 üzerine çıkaracak finansal dalganın hareketi Atlantik ötesinde 2 gece önce başlamıştır.

Öne Çıkanlar