Tekne faciası davası: Mültecileri turist sanmış!

Tekne faciası davası: Mültecileri turist sanmış!
Van'da 2'si çocuk 61 mültecinin ölümüne ilişkin açılan davanın ilk duruşmasında savunma yapan sanıklardan Medeni A., tekneye binen kişileri turist sandığını iddia etti.

Van Gölü'nde 27 Haziran 2020 tarihinde batan teknede yaşamını yitiren 2'si çocuk 61 mültecinin ölümüne ilişkin 7'si tutuklu toplam 12 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması Van 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. "Nitelikli göçmen kaçakçılığı yapma" ve "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme" suçlamalarıyla cezalandırılması istenen tutuklular Medeni A., Burhan Ç., Cüneyt A., Mehmet A., Serdar Ö., Serkan Ö. ve Soner K. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmada hazır edildi. Tutuksuz yargılanan Mehmet Sami A., Nihat A. ve Osman Y. Gevaş Adliyesi'nde SEGBİS ile duruşma katılırken, Vedat Y. ise duruşma salonunda hazır bulundu. 

Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyesi avukatlar Mahmut Kaçan, Jindar Uçar ve Bahtiyar Kandeğer ile çok sayıda avukat duruşmaya katıldı. Coronavirus salgını gerekçe gösterilerek sadece 3 gazetecinin duruşmayı takip etmesine izin verildi.  

Duruşma başında Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu üyeleri, davaya katılma talebinde bulundu. Mahkeme, talebi "Suçtan doğrudan zarar görmediği" gerekçesiyle reddetti. 

TURİST SANMIŞ

Kimlik tespitinin ardından duruşmada ilk olarak sanık Medeni A. savunma yaptı. Medeni A., daha önce kollukta verdiği ifadenin aksine bu kez tekneye binenlerin göçmen olduğunu bilmediğini iddia etti. Teknedeki göçmen ve sığınmacıları turist zannettiğini ileri süren Medeni A., çalıştığı yerin turistik bölge olduğunu kaydederek tahliye talep etti. 

Duruşma, diğer sanıkların ifadeleriyle devam ediyor. (MA)

Öne Çıkanlar