TTB Başkanı Fincancı’dan, Erdoğan’a yanıt: Biz bilimsel verilere dayanarak konuşuyoruz

TTB Başkanı Fincancı’dan, Erdoğan’a yanıt: Biz bilimsel verilere dayanarak konuşuyoruz
‘En azından 3.Faz verileri paylaşılmalı’ diyen Türk Tabipler Birliği Başkan Fincancı, ‘Yoksa bu aşıyı önerebilme olanağımız yok. Halkı uyarmak bizim görevimiz’ diyor.

Esra Çiftçi 


+GERÇEK- Turkovac aşısının Faz-1, Faz-2 ve Faz-3 çalışmalarının olmadığını belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda oldukça şeffaf davranması gerektiğini açıklayan Türk Tabipler Birliği, önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedefi oldu. Erdoğan, "Madem biliyorsunuz da Tabipler Birliği olarak bugüne kadar bir eseriniz var mı? Yok ama yapana da hep taş koydunuz. Sahtekârlar" dedi. Konuyla ilgili olarak TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ile konuştuk. Hem Turkovac aşısını hem de Erdoğan’ın sözlerini sorduk.

-Türk Tabipler Birliği (TTB) olarak Turkovac aşısına ilişkin belirsizlikler olduğunu söylediniz? Nedir bu belirsizlikler?

Biz sadece bakanlıktan verileri talep ettik. Biliyorsunuz Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu üyesi aşının etkilerinin güvenli olduğunu söyledi. Ama takdir edersiniz ki veri olmadan sadece birinin etkili ve güvenli demesi yeterli değil. En azından 3. Faz çalışmasının verileri ön değerlendirme açısından kıymetli olurdu. Örneğin coronavac aşılarıyla ilgili Türkiye’de ilk aşılama başlamadan önce, ön bir değerlendirme yapılmış ve ön verileri paylaşmışlardı. Biz de bunun üzerine aşının ne kadar önemli olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini ifade etmiştik.

Ama Turkovac’ta benzer bir yol izlenmedi. Ne yazık ki herhangi bir veri paylaşılmadı. www.clinicaltrials.gov web sitesi var. Tüm bu aşı çalışmalarının özellikle hangi aşamalarda olduğunu da ortaya koyuyor. O web sitesine baktığımızda Turkovac aşısıyla ilgili çalışmanın hala davam ettiği, ön değerlendirmenin 21 Ocak’ta yapılacağı belirtiliyor. Daha 12 gün var ama Türkiye acil kullanım onayıyla ilgili mevzuat düzenlemesi yaptı.

Aşılarla ilgili çalışmalara başlamadan önce, biliyorsunuz ki oldukça geç bir mevzuat düzenlenmesi yapıldı. Acil kullanım onayı 11 Aralık’ta düzenlendi. Kendi mevzuat düzenlemesinde 3. Faz ön verileri paylaşılmalı diye yazıyor en azından. Şimdi ön verileri de paylaşılmamış. Bunların değerlendirmesinin 21 Ocak’ta tamamlanacağı ifade edilen bir aşı için biz sadece bu verilerin paylaşmalarını, bu verilere erişemediğimizde bunu önerebilme olanağımızın olmadığını söylüyoruz. Yoksa çalışmalar çok kıymetli tabi ki!

-Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Karaman’da TTB’yi hedef alan bir konuşma yaptı. Ne diyeceksiniz?

Biz ne zaman bilimsel verilerden söz etsek, bilime çağırsak siyasi otorite buna karşı bir değerlendirme yapıyor. Biz hep bilimin yanında olduğumuzu, bilimsel verilere dayanarak söz kurduğumuzu ve kamuoyunu aydınlatma yükümlülüğünü taşıdığımızı ifade ettik, edeceğiz de.

TTB’nin sorumluluklarından birisi de halk sağlığını korumak. Yasayla belirlenmiş bir görev bu. Bilimsel olarak halk sağlığını korumanın yolu da kamuoyunu özellikle halk sağlığı tehdidi oluşturabilecek durumlarla ilgili uyarmak, aydınlatmak ve önerilerde bulunmak. Bizim bu konuda bir şey söylememize gerek yok, biz bilimsel düzeyde verileri paylaşıyoruz ve tartışıyoruz.

Öne Çıkanlar