'Yoksa asıl amaç Atatürk Havalimanı'nı inşaata açmak mı?'

'Yoksa asıl amaç Atatürk Havalimanı'nı inşaata açmak mı?'
İstanbul Tabip Odası, Atatürk Havalimanı'na yapımına başlanan hastane inşaatı için 'Kimse korona fırsatçılığı yapmaya kalkmasın' uyarısında bulundu.

ARTI GERÇEK - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle artan hastane ihtiyacını gerekçe göstererek açıkladığı hastane projeleri yerel yöneticilerin uyarılarına rağmen Avrupa yakasında Atatürk Havalimanı'nda yapımına başlandı.

Son olarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yapılacak hastanenin sağlık turizmi için kullanılacağını açıklamasının ardından hastane inşaatlarının Rönesans Holding'e verildiği ortaya çıktı.

'KİMSE KORONA FIRSATÇILIĞI YAPMAYA KALKMASIN'

Yaşanan sürece tepki gösteren İstanbul Tabip Odası, koronavirüs salgınının fırsatçılığa dönüştürülmesinden duyduğu kaygıya, yaptığı açıklama ile dikkat çekti.

 Açıklamada "Kimse korona fırsatçılığı yapmaya kalkmasın" uyarısında bulunan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu, "Yoksa asıl amaç Atatürk Havalimanı'nı inşaata açmak mı?" diye sordu.

Anayasal hukuk devletinde kamunun yapacağı işlerin pandemi gibi ciddi bir olay gerekçe edilerek yasalara aykırı biçimde gerçekleştirilemeyeceğine dikkat çeken İstanbul Tabip Odası, öncelikle kamuoyuna açık biçimde yapılan işin konunun uzmanları, alanın meslek örgütleri temsilcileri ile değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

İhale süreçleri ve finansman sağlama yönteminin yasalara uygun biçimde gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten İstanbul Tabip Odası açıklamasında, yapılacak hastanelerin nasıl bir işlev göreceği, yönetileceği ve başta hekim kadrosu olmak üzere sağlık insan gücü gereksinimi önceden belirlenmesi için eş zamanlı bir  planlama yapılması gerektiğini söyledi.

'ALT YAPISI VE ULAŞIM OLANAKLARI HAZIR YERLER VARKEN NEDEN HAVALİMANI?'

Aksi durumda kamuoyundan gizli bir şekilde pandemiyi bahane ederek başka amaçlar mı güdülüyor sorusunun akıllara geldiğini belirten İstanbul Tabip Odası, açıklamasına şu ifadelere yer verdi:

"Covid pandemisine bağlı olarak ortaya çıkan talebi hızlıca karşılamak üzere atıl durumdaki hastaneler ve kısa bir sürede bu amaca hizmet edebilecek binalar mevcut iken (Atatürk Havalimanının hangarları, binaları, Dünya Ticaret Merkezi Fuar alanı, Yenikapı’da alt yapısı hazır, ulaşım olanakları olan dolgu alanı, vb) Atatürk Havalimanı pistleri üzerine ve Sancaktepe’de alt yapısı ve ulaşımı olmayan alana yeni yapılar oluşturmak neden?

Mevcut durumda Covid-19 nedeniyle enfekte hasta sayısı artmasına karşın yatış yapılan ve yoğun bakım gereksinimi olan hasta sayısının artış hızında duraklama olduğu ve hali hazırda İstanbul’da mevcut hastanelerin ve yeni açılacak olan Başakşehir Şehir Hastanesi, Göztepe EAH, Şişli Etfal EAH'nin Seyrantepe binası, Başıbüyük’te yapılan Marmara Tıp Fakültesi Hastanelerinin nitelikli yatak ve yoğun bakım kapasitelerinin pandemi yoğunluğunu karşılamada yeterli olduğu yetkililer tarafından ifade edilmektedir.

'YENİ SAĞLIK TESİSLERİNİN YAPILMASI OLUMSUZ DEĞİLDİR, ANCAK'

Acaba pandeminin yapması beklenen ikinci tepe noktasında hasta sayısının çok artacağı ve kapasitenin bu durumu karşılamada yetersiz kalacağı mı hesaplanmaktadır? Kuşkusuz ki, her durumda İstanbul’da yeni sağlık tesislerinin yapılması olumsuz değildir. Ancak;

  • Eğer durum diğer ülke örneklerinde (Örneğin Çin’de) olduğu gibi çok acil ise en az 45 gün beklemek mantıklı görünmemektedir. Böyle bir halde yukarıda belirttiğimiz seçenekler devreye girmeliydi.
     
  • Durum çok acil değil, orta vadede ihtiyaç var ise planlama yapmak gerekirdi.

a) Gerçek ihtiyaç (yatak sayısı, fiziki altyapı, vb.) nedir?
b) Bu tesisler için seçilen yerler uygun mudur? Master şehir planında bu alanlar (ulaşım, alt yapı, vb.) ne durumdadır?
c) Finansman nasıl sağlanmaktadır? Kamu-Özel ortaklığı mı, bağış mı, kamu ihale yöntemi mi?
d) Hastaneleri yapacak firma hangi kriterlere göre nasıl belirlendi?

'KAMUNUN YAPACAĞI İŞLER YASALARA AYKIRI BİR BİÇİMDE GERÇEKLEŞTİRİLEMEZ'

Sonuç olarak; Anayasal hukuk devletinde kamunun yapacağı işler pandemi gibi ciddi bir olay gerekçe edilerek yasalara aykırı biçimde gerçekleştirilemez. Öncelikle kamuoyuna açık biçimde yapılan işin gereği ve planlaması konunun uzmanları, alanın meslek örgütleri temsilcileri ile değerlendirilmeli, ihale süreçleri ve finansman sağlama yöntemi yasalara uygun biçimde gerçekleştirilmelidir.

Bu hastanelerin nasıl bir işlev göreceği, yönetileceği ve başta hekim kadrosu olmak üzere sağlık insan gücü gereksinimi önceden belirlenmeli ve bunu karşılamak üzere bir planlama eş zamanlı olarak yapılmalıdır.

Aksi durumda "Kamuoyundan gizli, adeta kaçırılarak, pandemiyi bahane ederek başka amaçlar mı güdülmektedir? ‘Korona fırsatçılığı’ mı yapılmaktadır? Yoksa asıl amaç Atatürk Havalimanı‘nı inşaata açmak mı? " sorularının sorulması kaçınılmazdır." 

Öne Çıkanlar