Türkiye, Eurovision 2022'de de yer almayacak

Türkiye, Eurovision 2022'de de yer almayacak
Can Bonomo’nun ‘Love Me Back’ şarkısıyla 2012 yılında son kez yarışmaya katılan Türkiye, 2013 yılından bu yana Eurovision'da yer almıyor.

İtalya’da 2022'nin Mayıs ayında gerçekleşecek olan Eurovision yarışmasının ayrıntıları açıklandı.

Son olarak Maneskin’in kazandığı yarışma için Türkiye görüşmelerini sürdürüyordu. Ancak açıklanan listede Türkiye yer almadı.

10 Mayıs ve 12 Mayıs tarihlerinde iki kez yarı final mücadelesinin sergileneceği Eurovision’un finali 14 Mayıs’ta gerçekleşecek. Yarışma, Torino’daki PalaOlimpico adlı stadyumda yapılacak.

EUROVISION TARİHİ

Eurovision Şarkı Yarışması (Eurovision Song Contest), Avrupa Yayın Birliği (EBU)'nin her yıl Avrupa ülkeleri arasında düzenlediği dünyanın en ünlü ve uzun soluklu şarkı yarışmasıdır. 1956'da başlayan Eurovision macerası, San Remo Şarkı Festivali'nde doğdu. 24 Mayıs 1956'da İsviçre'nin Lugano kentindeki Kursaal Theatre'da gerçekleştirilen ilk gecede Hollanda, İsviçre, Belçika, Almanya, Fransa, Lüksemburg ve İtalya yarıştılar.

EN ÇOK İRLANDA BİRİNCİ OLDU

Bugüne kadar İrlanda tam 7 kez birinci olarak yarışmaya en çok ev sahipliği yapan ülke oldu. EBU'nun tahminine göre Eurovision, her yıl ortalama 400 ile 600 milyon izleyici tarafından izlenmekte ve bu sayı her yıl giderek artmaktadır.

Ülkelerin çoğu Eurovision'a göndereceği şarkıyı seçmek için her yıl ulusal yarışma düzenliyor ve şarkının belirlenmesi için halk oylamasına başvuruyor. Buna karşın bazı ülkeler doğrudan sanatçıyı seçerek beste siparişi vermeyi tercih ediyor.

Televote, 1997'de ilk kez uygulamaya konulan ve 2003 yılından itibaren de yarışmaya katılan tüm ülkeler için zorunluluğu olan bir kural. Bu yıl katılım önceki yıllara göre yüksek olduğu için, 12 Mayıs' ta yarı final ve 15 Mayıs'ta final olmak üzere, Eurovision tarihinde ilk kez iki aşamalı olarak gerçekleştirildi.

TÜRKİYE'NİN EUROVISION TARİHİ

Türkiye Eurovision'a ilk defa 1975 yılında büyük bir merak ve heyecanla katıldı. Elemeler aylarca sürmüş, televizyon günlerce yarışan şarkıları dinletmişti. Semiha Yankı'nın seslendirdiği "Seninle Bir Dakika" Eurovision'da yarışan ilk şarkı oldu.

1976 ve 1977'den sonra Türkiye yarışmaya 1978'de ikinci defa katıldı.

1979'da Türkiye son anda yarışmadan çekildi. 1993 yarışmasında son 5'e kalan ülkeler 1994 finaline katılamadığından Türkiye 1994'de Eurovision Şarkı Yarışması'nda yer almadı.

Türkiye, 1975’teki ilk çıkışından bu yana Eurovision’a 34 kez katıldı. Can Bonomo’nun ‘Love Me Back’ şarkısıyla 2012 yılında son kez yarışmaya katılan Türkiye, 2013 yılında puanlama sistemiyle ilgili "haksızlık" gerekçesiyle Eurovision’dan çekilmişti. Türkiye, bu gerekçe ile 2013'ten bu yana dünya ülkelerinin yarıştığı ses yarışmasına 8 yıldır katılım sağlamıyor.

Öne Çıkanlar