Türkiye küçülecek: OECD yüzde 4,3, Dünya Bankası yüzde 3,8, IMF yüzde 5 daralma bekliyor

Türkiye küçülecek: OECD yüzde 4,3, Dünya Bankası yüzde 3,8, IMF yüzde 5 daralma bekliyor
Dünyanın önde gelen kuruluşlarından OECD, IMF ve Dünya Bankası'nın açıkladığı son tahminlere göre, Türkiye ekonomisi bu yıl her halükarda küçülecek,

ARTI GERÇEK - 2020 yılına damgasını vuran coronavirus pandemisi tüm dünyayı etkisi altına alırken, dünya ekonomileri de benzeri görülmemiş zor bir dönemden geçiyor. Küresel kurumlar sürekli ekonomik beklentilerine ilişkin tahminlerini güncellerken, genel tablo giderek daha karamsar bir hal alıyor.

Kurumların açıklamalarında Türkiye'nin ekonomisine yönelik 2020 ve 2021 beklentileri de yer aldı. Son açıklama OECD'den gelirken, Türkiye ekonomisinin 2020'de daralması kaçınılmaz görünüyor.

Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Türkiye ekonomine dair 2020 yılında daralma bekliyor. 

DÜNYA BANKASI TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÜZDE 3,8 DARALMASINI BEKLİYOR

Dünya Bankası, bu hafta başında yaptığı açıklamada, Türkiye için 2020 yılı GSYH büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. Ocak ayında yayınladığı "Küresel Ekonomik Görünümler" raporunda Türkiye ekonomisinin 2020 yılında yüzde 3,0 büyüyeceği tahmininde bulunan, ancak nisan ayında yayınladığı raporda bu beklentisini yüzde 0,5 büyüme olarak revize eden Dünya Bankası, son yayınladığı "Haziran 2020 Küresel Ekonomik Görünüm" raporunda bu tahminini yüzde 3,8 daralma yaşanacağı yönünde değiştirdi.

Raporda, Türkiye'nin yüzde 3,8'lik küçülme tahmininin güvenin rekor düşük seviyelere gerilemesi, zayıf dış talep nedeniyle ihracatın daralması ve kısıtlayıcı önlemlerden dolayı faaliyetlerin bozulmasıyla birlikte yatırımlarda süregelen düşüşü yansıttığı belirtildi. Mart ayında GSYİH'nin yüzde 9'una denk gelen ekonomik destek paketi açıklandığı ve paketin düşük gelirli tüketiciler ve emekliler için destek ve şirketler için vergi indirimleriyle finansal destek içerdiğinin altı çizildi.

Raporda, Türkiye ekonomisinin iç talebin kademeli olarak iyileşmesiyle birlikte 2021'de büyümeye dönmesinin beklendiği vurgulandı.

OECD, TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YÜZDE 4,3 DARALMASINI BEKLİYOR

Küresel ekonomi için 2020 yılında daralma beklentisini yüzde 6 olarak açıklayan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) bu yıl coronavirus pandemisi nedeniyle Türkiye ekonomisinin yüzde 4,3 daralmasını bekliyor. Salgında ikinci dalga yaşanması durumunda ise bu daralmanın daha sert olacağını öngörülüyor. 

OECD, bu yıl coronavirus pandemisi nedeniyle Türkiye ekonomisinin yüzde 4,3 daralmasın bekliyor. Pandemide ikinci dalga yaşanması durumunda ise bu daralmanın yüzde 8,1 olacağı öngörüldü.

OECD, bu yıl dünya ekonomisinde de yüzde 6'lık sert daralma bekliyor. Kurum, ikinci dalga durumunda ise bu daralmanın yüzde 7,6'ya ulaşacağını öngörüyor.

IMF, TÜRKİYE EKONOMİSİNİN BU YIL YÜZDE 5 DARALMASINI BEKLİYOR

IMF, ekonomi literatüründe "Büyük Buhran" olarak geçen 1930’lardan bu yana en büyük ekonomik krizin yaşanacağını ve ‘Büyük Karantina’nın küresel ekonomiyi bu yıl yüzde 3 daraltacağını öngördü. Kuruluş ocak ayında küresel ekonominin yüzde 3,3 büyüyeceğini öngörmüştü. IMF'nin, nisan ayında açıklanan "Küresel Ekonomik Görünüm" raporunda Türkiye ekonomisinin ise bu yıl yüzde 5 daralması, 2021’de ise yüzde 5 büyümesi öngörülüyor.

IMF raporunda ortalama tüketici fiyat beklentisi 2020 için yüzde 12,6'dan yüzde 12'ye düşürüldü. 2021 TÜFE beklentisi yüzde 12 olarak açıklandı. IMF, cari işlemler dengesi/GSYH beklentisini bu yıl için yüzde -0,6'dan yüzde 0,4'e revize etti, gelecek yıl beklentisini yüzde -0,2 olarak açıkladı. Türkiye için işsizlik oranı beklentisi ise bu yıl yüzde 17,2, gelecek yıl yüzde 15,6 seviyesinde belirlendi. Bir önceki raporda bu yıl için beklenti yüzde 13,8 seviyesindeydi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar