Türkiye'nin iadesini talep ettiği Kakabaveh: İsveç beni değil, Türkiye elçisini derhal göndermeli

Türkiye'nin iadesini talep ettiği Kakabaveh: İsveç beni değil, Türkiye elçisini derhal göndermeli
Türkiye'nin iadesini talep ettiği İsveçli Kürt Parlamenter Kakabaveh ile görüştük. Kakabaveh 'İsveç beni değil, Türkiye elçisini derhal göndermeli' dedi.

Ergun BABAHAN


+GERÇEK - Türkiye’nin İsveç Büyükelçisi Emre Kunt’un Türkiye’ye iadesini istediği Amineh Kakabaveh’e Latin Amerika’da ulaştım. İsveçli Kürt Parlamenter ile telefonla yaptığımız görüşmede kendisine neden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve rejiminin hedefi haline geldiğini sordum. İade talebine cevabı basit oldu: İsveç beni değil, böylesi skandal talebi dile getiren Türkiye Büyükelçisi’ni geri göndermeli, hem de derhal…

Büyükelçi’nin iade talebinde bulunduğu Kakabaveh, Türkiye yurttaşı bile değil. Kendisi İran Kürdü ve İsveç vatandaşı. Uluslararası hukukta kendi yurttaşını bir başka ülkeye iade hükmü çok zor şartlar altında gerçekleşen bir olay. Sözkonusu kişi parlamenter ve talepte bulunan ülkeye ayak basmamış bir kişiyse imkansız bir talep.

HUKUK VE AKIL DIŞI TALEP

Hukuk ve akıl dışı bu talebin tek gerekçesi, Erdoğan’ın el yükseltmeye, dikkati çöken ekonomiden Kürt meselesine kaydırarak milliyetçi-şovenist duyguları tahriğe yönelik olabilir. Kakabaveh, bu noktada Erdoğan’ın akıl sağlığının sorgulanması gerektiğinin altını çiziyor. 

Erdoğan’ın eline güç geçmesi halinde dünya için Putin’den de tehlikeli olacağını söylüyor. Bugün Yunanistan’dan gelen haberler, bu iddiayı doğrular nitelikte. Atina’nın iddiası doğru ise, ikisi silah yüklü Türk savaş jetleri Yunanistan’ın Dedeağaç kentinin yaklaşık dört kilometre yakınına kadar uçmuş ve Yunan jetlerinin uluslararası protokoller çerçevesinde yaptığı engelleme sonucu geri dönmüş..

Bu tablo, seçime giderken Erdoğan’ın Amerika, Avrupa ve Yunanistan’la gerilimi tırmandıracağını gösteriyor ama bunu ne kadar kontrolunda tutabileceği şüpheli. Zora düşen her tek adam gibi, ülkeyi batağa sürükleyecek bir hamle yapması işten değil. Ukrayna’da Putin’in başına gelenlerden bile ders alınmış görünmüyor.

KAKABAVEH KÜRTLER VE DEMOKRATLAR İÇİN ENDİŞELİ

Okların hedefi Kakabaveh biraz saşkın, biraz Kürtler ve Türkiyeli demokratlar için endişeli, "Ben Türk vatandaşı bile değilim. Erdoğan Kürtlerden ve kendisine yönelik muhalefetten nefret ediyor. Bütün Kürtleri lekelemek istiyor. Ben aslında İsveç kürdüyüm ama Erdoğan, Irak, Suriye, Kürtlerine de İran Kürtlerine de karşı" diyor.

Bugün gelinen noktada Amerika Birleşik Devletleri’ni de, Avrupa Birliği ülkelerini de suçlu buluyor, sorumlu tutuyor: "Erdoğan yüzlerce Kürt siyasetçiyi, parti lider ve üyelerini, belediye başkanlarını, muhalifleri hapse attığında  NATO ülkeleri tek söz etmediler. Uluslararası toplum tepki gösterseydi, bunları yapamazdı. Avrupa ülkeleri Türkiyeli demokratlara ihanet etti. Sadece Kürtlere değil, tüm demokratlara ihanet etti."

Erdoğan’ın sadece PKK’ye değil tüm Kürtlere karşı olduğunu belirten İsveçli parlamenter, "Sadece PKK’yi değil, demokrasi talep eden herkesi terörist ilan ediyor" diyor.

Erdoğan yönetiminin Avrupa’dan kabul edilemez şeyler talep ettiğini hatırlatan Kürt siyasetçi, "Bu nedenle Türk Büyükelçisi derhal geri gönderilmeli, ben değil" diye ekliyor.

ABD ve Avrupa’nın Erdoğan’a karşı niye bu kadar alttan aldığını sorduğumda, "ABD için İncirlik Üssü hala önemli. Onu o yüzden mutlu etmeye çalışıyor" yorumu yapıyor. 

İngiltere’nin Türkiye’ye yönelik silah ambargosunu kaldırma kararının büyük bir skandal olduğunu belirten Kakabaveh, "İsveç silah ambargosunu kaldırırsa skandal oluyor. Bu inanılmaz bir şey. Batılılar bütün politik mahkumların bırakılmasını, demokrasi ve hukuk istemesi istemesi lazım" değerlendirmesinde bulunuyor.

"Erdoğan Putin kadar güçlü olursa dünya için felaket olur" diyen parlamenter, şöyle devam ediyor:

Gelecek sene seçim var, desteği azaldı her türlü çılgınlığı yapabilir. 2023’de Osmanlı İmparatorluğu’nu kurmak istediğin söyledi. Gözü Kürt topraklarına, Karabağ’da, Libya’da, Yunanistan’da… Türkiyeli demokratlarının gidişattan endişeli olduğunu, ekonomik gidişatın onları korkuttuğunu biliyorum, bugün dayanışma birlik zamanı. Bugün Kürtler yarın başkaları olacak hedef. Türkler nasıl bir gelecek istediğine karar vermeli."

Erdoğan’ın IŞİD’e karşı savaşıyoruz sözlerinin yalan olduğunu söyleyen Kakabaveh, bu konudaki yorumuyla sözlerini noktalıyor:

"Erdoğan’ın rejimi radikal islamcı. Bu rejim, IŞİD’i destekledi. Kürtlere karşı çünkü onlar IŞİD’e karşı savaşta. IŞİD’e karşıyım derken yalan söylüyor. IŞİD’in bütün saldırıları Kürtlere ve HDP’ye karşı oldu

TÜRKİYE IŞİD'İ HEP KORUDU

IŞİD, hep Türkiye’nin korumasında oldu. Yeniden onun desteğiyle organize olup güçlenmesi an meselesi. Avrupa Birliği ise çok zayıf, korkak. Erdoğan’ı her şartta destekliyor

Erdoğan 300 IŞİD’li katili İsveç’e yolladı. Başka isim altında gönderiyor. Avrupa’nın farklı ülkesine yüzlerce IŞİD’li gönderiyor. Bozkurtlar da Avrupa’da çok etkili. Bu faşist grup da Erdoğan için çalışıyor…

AB ve demokratik dünya bunu bilmeli ama onlar işler her zamanki gibi devam etsin gerisi önemli değil diye düşünüyor. Başka ülkeler ve halklar Avrupa’nın umurunda değil…"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar