Tutukluların el ve ayaklarını kırdılar iddiası

Tutukluların el ve ayaklarını kırdılar iddiası
Tutuklu bir yurttaşın ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde gardiyanların kendisinin elini kırdığını, bazı tutukların da ayaklarının kırıldığını ve falakaya yatırıldığını anlattı.

Mardin'in Derik ilçesinde, 2015 yılında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandıktan sonra 11 yıl 6 hapis cezası verilen Mehmet Ali Kayan (32),  ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde tutuklu bulunduğu Afyonkarahisar 1 No'lu T Tipi Cezaevi’ndeki hak ihlallerini aktararak, bazı işkence iddialarında bulundu.

'EL VE AYAK KIRDILAR' İDDİASI

10 gün önce Afyonkarahisar E Tipi Kapalı Cezaevi'nden buraya sevk edildiğini belirten Kayan, cezaevinde kendilerine çıplak arama ve ayakta sayım gibi dayatmalarda bulunulduğunu kaydetti. Tutuklulara televizyon, radyo ve gazetenin verilmediğini dile getiren Kayan, cezaevi gardiyanları tarafından "Burada bizim hükmümüz geçer" diye tehdit edildiklerini aktardı. Hastalanan tutukluların revire çıkarılmadıklarını söyleyen Kayan, söz konusu uygulamalara tepki gösterdiklerinde gardiyanlar tarafından koğuşlarının basıldığı ve darp edildiklerini iddia etti.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Kayan, darp edilme sonucu kendisinin elinin kırıldığını, bazı arkadaşlarının da bacaklarında kırıklar oluştuğunu ileri sürerek, bazı tutukluların da falakaya yatırıldıktan kaynaklı ayaklarının altında morarmalar olduğunu söyledi.

BABA KAYAN: ÖLDÜRSELER HABERİMİZ OLMAYACAK

Yaşananları "zulüm" olarak nitelendiren Kayan’ın babası Mahmut Kayan (61), "Çocuklarımızı öldürseler kimsenin haberi olmayacak" dedi. Oğlunun yaşananları tam olarak aktaramadan konuşma süresinin tamamlandığını dile getiren baba Kayan, "Bu zulmü onlara yapmaya hakları yoktur. Bu adaletsizliktir. Gardiyanlar nasıl böyle ellerini kıracak kadar dövebiliyor? Hani nerede İçişleri Bakanının adaleti" diye sordu. Baba Kayan, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu. 

'MESAFEDEN KAYNAKLI GÖREMİYORUZ'

En son 5 ay önce oğlunun görüşüne gidebildiğini dile getiren anne Sultan Kayan (59) ise daha önce Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan oğlunun uzak bir yere sevk edilmesini eleştirdi. Uzak mesafeden kaynaklı oğlunun görüşüne gitmekte zorlandığını belirten anne Kayan, "Bari zulme ve işkenceye maruz kalmasınlar. Duyarlı insanların bu zulme dur demesini istiyoruz" çağrısında bulundu.  

CEZAEVİ: BAKANLIK AÇIKLAMA YAPMIŞTIR

Mezopotamya Ajansı’nın konuya ilişkin ulaştığı cezaevi telefonuna bakan bir kişi, söz konusu iddialara ilişkin ilk olarak cezaevinde sayım yapıldığını ve yetkili bir ismin bulunmadığını dile getirdiği aktarıldı. Kişi, daha sonraki aramada ise "Olay nedir bilmiyorum ama onunla ilgili olarak Bakanlık açıklama yapmıştır. Müdür bey şuan toplantıda" yanıtını verdiği bildirildi.

Öne Çıkanlar