Üçüncü çeyrekte yüzde 1 büyüme bekleniyor

Üçüncü çeyrekte yüzde 1 büyüme bekleniyor
TÜİK haftanın ilk günü üçüncü çeyrek büyüme verilerini açıklayacak. Türkiye ekonomisi 2018'in son çeyreğinde ve 2019'un ilk iki çeyreğinde küçülerek resesyona girmişti.

ARTI GERÇEK - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yarın saat 10.00'da bu yılın üçüncü çeyrek büyüme verlerini açıklayacak. 2018'in son çeyreğinde ve 2019 yılının ilk iki çeyreğinde küçülme kaydederek teknik resesyona giren Türkiye ekonomisinin yılın üçüncü çeyreğinde ise yüzde 1 civarında büyümesi bekleniyor.

Türkiye ekonomisi 2019'un ilk çeyreğinde yıllık yüzde 2.4, ikinci çeyreğinde ise yüzde 1.5 daralmıştı.

Temmuz-eylül döneminde ise ekonomideki görece toparlanmanın verilere yansıması bekleniyor. Son açıklanan veriler ışığında analist tahminlerinde üçüncü çeyrek için yüzde 1'lik büyüme öngörüsü son dönemde öne çıkmaya başladı.

AA FİNANS ANKETİ: BEKLENTİ YÜZDE 1.1 BÜYÜME

AA Finans'ın üçüncü çeyrek GSYH verilerine ilişkin beklenti anketine katılan 13 ekonomist, söz konusu dönemde Türkiye ekonomisinin yüzde 1.1 büyümesini bekliyor. Ankete katılan ekonomistlerin üçüncü çeyrek büyüme beklentileri, yüzde 0.2 ile yüzde 1.9 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin 2019 yılı genel büyüme beklentlerinin ortalaması ise yüzde 0,4 olarak gerçekleşti.

REUTERS ANKETİ: BEKLENTİ YÜZDE 1 BÜYÜME

Ekonomistlerin 2019 yılı büyüme beklentisi en düşük 0.1, en yüksek yüzde 0.8 oldu. Reuters'ın 17 kurumun katılımı ile yaptığı anketinde ise üçüncü çeyrek GSYH tahminleri yüzde 0.2 daralma ile yüzde 1.6 büyüme bandında yer aldı. Tahminlerin ortalaması yüzde 0.9, medyanı ise yüzde 1 oldu.

BETAM TAHMİNİ: YILLIK YÜZDE 1 BÜYÜME

Bunun yanında Bahçeşehir Ünversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkez'nin (BETAM), öncü göstergelere dayanarak yaptığı tahminlere göre, GSYH yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 1.0 artacak.

BETAM'dan Ozan Bakış ve Uğurcan Acar'ın, "Pozitif Büyüme" başlıklı Ekonomik Büyüme ve Tahminler: Kasım 2019 notunda, "Bilindiği gibi Yeni Ekonomi Programı'nda 2019 büyümesi ilk olarak yüzde 2.3 olarak hedeflenmiş, geçen ay bu rakam yüzde 0.5 olarak revze edilmişti" dye anımsatıldı ve şöyle denildi:

"Buna karşılık Dünya Bankası, OECD ve IMF'nin en güncel 2019 yılı büyüme tahmnleri sırasıyla yüzde 0.0 ve 0.3 ve 0.2 düzeyndedir. En son yayınlanan kasım ayı Merkez Bankası beklenti anketinde ise 2019 yılı büyümesi için beklenti yüzde 0.3 düzeyinde."

TÜKETİM MALLARI İTHALATI YÜKSELİŞTE

Üçüncü çeyrekte, ikinci çeyreğe kıyasla mevsim ve takvim etklerinden arındırılmış bazı tüketim öncü göstergelerinde düşüş sürerken, bazı kalemlerin artışa geçeceğinin de öngörüldüğü notta, "Nitekim ikinci çeyrekte yüzde 10.9 azalan tüketim malları ithalatının bu çeyrekte yüzde 6.9 artacağını öngörüyoruz. ÖTV'nin ise yüzde 8.1 artmasını bekliyoruz" ifadesi kullanılarak, şu saptamalara yer verildi:

"Kıyaslamayı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yaptığımızda, 2019 yılının üçüncü çeyreğinde dayanıksız tüketim malları üretim, ÖTV ve kamu tüketim harcamaları hariç tüm kalemlerde azalış bekliyoruz. Konut kredilerindeki yüzde 20'lik güçlü düşüş bu çeyrekte de devam ediyor.

KAMU YATIRIM HARCAMALARINDA ARTIŞ

Özellkle önceki çeyrekte yüzde 47.7 azalan kamu yatırım harcamalarında bu çeyrekte yüzde 20 artış öngörüyoruz. Yatırım malı ithalatının ise yüzde 8.9 artacağını hesaplıyoruz. Kıyaslamayı bir öncek yılın aynı çeyreğine göre yaptığımızda kamu yatırım harcamaları hariç tüm kalemlerde azalış bekliyoruz. Kamu yatırım harcamalarının yıllık bazda yüzde 5.0 artmasını beklyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar